Φιόρη Μεταλληνού: 1ος Πλανητικός Μαραθώνιος στην Αθήνα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Ένας μαραθώνιος γνώσης για το Ηλιακό μας Σύστημα, στο κέντρο της Αθήνας. Ερωτήσεις, προβλήματα και πειράματα σας περιμένουν προκειμένου να ανακαλύψετε τους νόμους της Αστρονομίας και της Διαστημικής Φυσικής. Με τρόπο ευχάριστο και ψυχαγωγικό. Μιλάμε με τη Φιόρη Μεταλληνού, αστρονόμο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

-Τι ακριβως είναι; 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι που συνδυάζει την διασκέδαση με την γνώση και απευθύνεται σε ενήλικες που αγαπούν και ενδιαφέρονται για την επιστήμη. αφού καλούνται  να επισκεφθούν συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της πόλης των Αθηνών, τα οποία θα αντιστοιχούν, υπό κλίμακα, στις θέσεις των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος. Αφού εντοπίσουν τις θέσεις των πλανητών, καθώς αυτές θα προβάλλονται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, καλούνται να αντιμετωπίσουν μία σειρά «δοκιμασιών» με σκοπό να είναι εκείνοι οι πρώτοι που θα εξερευνήσουν όλο το Ηλιακό Σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους είτε σε ομάδες 3-5 ατόμων που οι ίδιοι θα συγκροτήσουν, είτε μεμονωμένοι, οπότε θα τους εντάξουμε εμείς σε ομάδα, οπότε θα συνεργαστούν με ανθρώπους που θα συναντήσουν για πρώτη φορά.

-Ποιος ο σκοπός;

Σκοπός είναι η εξοικείωση και η γνωριμία των συμμετεχόντων με την αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα, με έναν τρόπο βιωματικό, ευχάριστο και ψυχαγωγικό, καθώς θα μεταβαίνουν από το ένα σημείο της πόλης στο επόμενο, όπου αστρονομικά ερωτήματα θα τους περιμένουν. Θα πρέπει επίσης, όσοι λάβουν μέρος, να αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα και να ενώσουν τις γνώσεις τους ανά ομάδα, ώστε να τερματίσουν τον μαραθώνιο. Ένας μαραθώνιος γνώσης και συνεργασίας λοιπόν.

-Πότε πραγματοποιείται ο Πλανητικός Μαραθώνιος;

Την Παρασκευή 6 Οκτώβρη. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 17:00 από το Ζάππειο Μέγαρο και θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20:00 όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία, μετά την λήξη, να παρατηρήσουν τον αττικό ουρανό, με το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας.

Επιλέξαμε την συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι την περίοδο αυτή μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος στον ουρανό. Μετά την δύση του ηλίου ο πλανήτης Κρόνος ακόμα προεξάρχει στον φθινοπωρινό ουρανό, αλλά και ο πλανήτης Ουρανός επίσης βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα. Ο δεύτερος ορατός με τηλεσκόπιο και όχι γυμνό οφθαλμό. Τα ξημερώματα της 6ης Οκτωβρίου (6-7 το πρωί) μπορούμε να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι τους πλανήτες Άρη και Αφροδίτη που θα βρίσκονται σε σύνοδο, δηλαδή θα φαίνονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Μια σύνοδος πολύ εντυπωσιακή την συγκεκριμένη ημερομηνία, αφού οι δυο πλανήτες θα φαίνονται σχεδόν σαν ένας. Έτσι όπως και η ελληνική μυθολογία απαιτεί τους δυο εραστές, Άρη και Αφροδίτη, σφιχτά αγκαλιασμένους στο ξημέρωμα.

Στις 6 Οκτωβρίου λοιπόν θα αναζητούμε τους πλανήτες, όχι μόνο στον ουρανό, αλλά και στην γη, στο κέντρο της πόλης μας, στην διάρκεια του «Πλανητικού Μαραθωνίου». 

-Ποιοι οι οργανωτές του Μαραθωνίου;

Τον “Πλανητικό Μαραθώνιο” σχεδίασε και οργανώνει η ομάδα επικοινωνίας της επιστήμης του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Και επειδή οι ομάδες δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά άνθρωποι συγκεκριμένοι, με ιδέες και όραμα, θέλω να ευχαριστήσω τους φυσικούς και αστρονόμους συνεργάτες μου: Δημήτρη Τσιμπίδα, Στέλλα Μπουλά, Αχιλλέα ΣτράντζαληΓωγώ ΛουκαίδουΔήμητρα ΛίγγρηΠαναγιώτη Ευαγγελόπουλο και Δήμητρα Τσιούτσια

-Πως εμπνευστήκατε τον τίτλο της δράσης;

Στην συζήτησή μας σχετικά με το περιεχόμενο του παιχνιδιού, τα προβλήματα, τους γρίφους και την διαδικασία διεξαγωγής, ο καθένας μας προσέθετε μια ακόμα ιδέα, πάντα με τρόπο εύθυμο και εμπνευσμένο. Η Στέλλα επινοούσε αστρονομικά αινίγματα και ο Τζίμης πρότεινε στάσεις –σταθμούς στο κέντρο της πόλης. Σε κάποια στιγμή, αυθόρμητα φώναξα ότι πρόκειται τελικά για ένα «Πλανητικό Μαραθώνιο»! Ο τίτλος της δράσης μόλις είχε δοθεί.

-Υπάρχει έπαθλο για τους νικητές;

Φυσικά! Υπάρχουν δώρα τα οποία έχουν σχέση με την Αστρονομία, με εντυπωσιακότερο, ένα φορητό τηλεσκόπιο και θα κληρωθεί ανάμεσα στους πρώτους νικητές, οι οποίοι θα παραλάβουν και το μετάλλιο του Μαραθωνίου, σχεδιασμένο και εμπνευσμένο, ειδικά για την περίπτωση, από τον γλύπτη Ανδρέα Γαλανάκη. Η τελετή λήξης και η απονομή των δώρων και των μεταλλίων θα τελεστεί στον λόφο της Πνύκας, κάτω από τον θόλο του ιστορικού τηλεσκοπίου Δωρίδη, του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

-Πως μπορεί να λάβει μέρος κάποιος;

Απλά να δηλώσει συμμετοχή έως 29/09/2017 και να λάβει το δελτίο συμμετοχής του έως 30/09/2017. Οι κρατήσεις γίνονται στα τηλέφωνα 21034901602103490036 και 2103490055 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-15:00 ή με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στο visitorcenter@noa.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here