Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού: Τραγούδια για τον Ουρανό

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 20:00, οι Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, φιλοξενούν στο αμφιθέατρο «Γαία» του μουσείου στην Κηφισιά, μια μουσική παράσταση, όπου η μουσική συνομιλεί με την ποίηση και την αστρονομία. Την παράσταση έχει σχεδιάσει η Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, μονωδός και αστροφυσικός, η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια εμπνευσμένα από την μαγεία του νυχτερινού ουρανού. Στο πιάνο συνοδεύει ο Σάκης Κοντονικόλας. Ποιήματα με αναφορές σε ουράνια αντικείμενα θα διαβαστούν από τον Χάρη Δεληνικόπουλο.

Γιατί «τραγούδια για τον ουρανό»;

Γιατί ο ουρανός αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους συνθέτες, τους μουσικούς, τους ποιητές, τους στιχουργούς, τους ερμηνευτές. Γιατί η μουσική και το τραγούδι μας ταξιδεύουν στον ουρανό, μας πάνε μια βόλτα στο φεγγάρι, σε άλλους πλανήτες, σε μακρινά αστέρια. Γιατί όπως έχει πει και ο Μάνος Χατζιδάκις:

«Η μουσική αρχίζει με ένα τραγούδι και θα τελειώσει πάλι με ένα τραγούδι. Το τραγούδι είναι μέσο επικοινωνίας, συνδιαλλαγής και βαθύτατης επαφής. Με το τραγούδι μίλησαν οι άνθρωποι στα πουλιά και αυτά με τη σειρά τους στους ανθρώπους. Και μ’ ένα τραγούδι τελικά θα πούμε καλημέρα ένα πρωί σε άλλους πλανήτες.»

-Πως προέκυψε η συγκεκριμένη ιδέα;

Προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο της παράλληλης ενασχόλησής μου τόσο με την αστρονομία όσο και με την μουσική.  Χρειάστηκε βέβαια χρόνος ώσπου να τα συνδυάσω και να πορεύομαι με τις δυο μου ιδιότητες αρμονικά. Η συγκεκριμένη παράσταση, ξεκίνησε ως ιδέα το 2009, με αφορμή το παγκόσμιο έτος Αστρονομίας, όπου με φίλους και συνεργάτες ξεκινήσαμε και στήσαμε κάποια πρωτότυπα τραγούδια με θέμα τον ουρανό, σε μουσική του Γιώργου Λουτσέτη και στίχους του Σίμου Οικονομίδη. Βεβαίως τα τραγούδια τα εμπνευσμένα από τον βραδινό ουρανό είναι αμέτρητα, και μια τέτοια επιλογή, δημιουργίες ελλήνων συνθετών, θα ερμηνεύσουμε στην επόμενή μας παράσταση στις 14 Δεκέμβρη στο Μουσείο Γουλανδρή.

-Τι συνδυάζει η παράσταση και ποιοι οι συντελεστές της;

Ερμηνεία γνωστών ελληνικών τραγουδιών με στίχους αναφερόμενους στην σελήνη, τα ουράνια σώματα, τη νύχτα, τον έναστρο ουρανό. Στο  πιάνο θα με συνοδεύει ο Σάκης Κοντονικόλας, ταλαντούχος και ευαίσθητος μουσικός, η ερμηνεία του οποίου θα μας δώσει ώθηση  προς τ’ άστρα. Ενδιαμέσως των τραγουδιών θα ακουστούν στίχοι ποιητών (Σεφέρη, Νερούδα, Γκάτσου, Μπωτλαίρ, Ρίτσου, Λόρκα κ.α.), εμπνευσμένων από την μαγεία του ουρανού. Ο συνάδελφος φυσικός, αλλά και ηθοποιός Χάρης Δεληνικόπουλος θα μας ταξιδέψει με τη φωνή του και τους στίχους  μεγάλων ποιητών. Στο πίσω μέρος της σκηνής θα μας συνοδεύουν φωτογραφίες αστρονομικών αντικειμένων. Μια παράσταση που αναζητά τον κοινό τόπο της αστρονομίας με την ποίηση και τη μουσική.

-Ποια η σύνδεση της Αστρονομίας με τη Μουσική;

Αν ανατρέξουμε στην ελληνική μυθολογία θα συναντήσουμε την Ουρανία, την μούσα της Αστρονομίας, ανάμεσα στις μούσες της ποίησης, του θεάτρου, της μουσικής , του χορού. Στην Πυθαγόρεια σκέψη η αστρονομία και η μουσική συνδέονται άρρηκτα μέσω των αρμονικών σχέσεων των αριθμών που περιγράφουν τα μουσικά διαστήματα ή τις κινήσεις των πλανητών, μια σχέση που εκφράζεται από την ιδέα της  «μουσικής των σφαιρών». Κατά τον Πλάτωνα η Αστρονομία και η Μουσική θεωρούνται «αδελφές» επιστήμες.

Σήμερα, αστρονόμοι και τεχνικοί του ήχου, χρησιμοποιούμε τεχνικές ηχοποίησης, ώστε να μετατρέπουμε αστρονομικά δεδομένα σε ήχο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσεγγίζουμε και να αντιλαμβανόμαστε τα φυσικά φαινόμενα χρησιμοποιώντας τον ήχο, με τρόπο εκπαιδευτικό και ευχάριστο.

Με τους συνεργάτες μου βεβαίως, στις 14 Δεκεμβρίου, επιλέξαμε και θα σας παρουσιάσουμε, μια καλλιτεχνική προσέγγιση της συνομιλίας μουσικής και αστρονομίας, μέσω του τραγουδιού και της ποίησης.

-Γιατί επιλέξατε το Μουσείο Γουλανδρή για την παράσταση;

Το επιλέξαμε και μας επέλεξε. Την βραδιά την οργανώνουν οι «Φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας», ένας σύλλογος με δράση άνω των 35 ετών, η οποία περιλαμβάνει επισκέψεις και εκδρομές σε σημαντικούς βιότοπους αλλά και πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βασισμένα σε επίκαιρα θέματα. Όσον αφορά τον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα οργανώνουν βραδιές λόγου και μουσικής, διαλέξεις, σεμινάρια. Όπως καταλαβαίνετε η δράση των «φίλων» αφορά τόσο τις επιστήμες όσο και τις τέχνες, συνεπώς και μπορούμε να συνεργαζόμαστε και να συμπορευόμαστε. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ την πρόεδρο των «Φίλων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας», κ. Άννα Μαργαριτούλη, η οποία πρόθυμα και δημιουργικά συνέβαλε και στήριξε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης βραδιάς. Έχουμε εξάλλου συνεργαστεί με επιτυχία και σε προηγούμενα «ταξίδια του νου και τ’ ουρανού».

-Τι επιθυμείτε ως αποτέλεσμα της μουσικής παράστασης με τα «τραγούδια για τον ουρανό»;

Αυτό που πάντα επιθυμώ, είτε ερμηνεύω μουσική, είτε μελετώ αστρονομία: Να ταξιδεύω στον απέραντο ουρανό και να βλέπω τον κόσμο από ψηλά, να επιστρέφω στη γη και να αντικρίζω τον εαυτό μου και τους ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρώ.

Εύχομαι να δημιουργήσω μια επαφή βαθειά και ουσιαστική με τους θεατές. Να προσπαθήσουμε να συνδέσουμε τον μακρόκοσμο του σύμπαντος με τον μικρόκοσμο της καθημερινότητάς μας.  Εύχομαι όσοι φύγουν από το όμορφο αμφιθέατρο μετά το τέλος της παράστασης, να στρέψουν το βλέμμα ψηλά και να αντικρύσουν τον Ωρίωνα που θα ανατέλλει στον Αττικό ουρανό. Να ταξιδέψουν με το μυαλό και τη ψυχή τους «μακριά στο Σείριο και πέρα από το Βέγα».

Πληροφορίες – Αγορά εισιτηρίων:

  • Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Όθωνος 100, Κηφισιά

 210-8083289, 210 8015870 και amarg@gnhm.gr

  • Syrigos Travel, Νίκης 20 Σύνταγμα, 210 3235500

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here