Φίλης: Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστεί η πανεπιστημιακή αστυνομία

Μήνυμα αγώνα κατά των κυβερνητικών ενεργειών για ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας έδωσε σήμερα ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ανακοίνωσε αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια, αλλά και τη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομιας.

Όπως τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση επιλέγει μια «αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε πως «αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια»,  υποσχέθηκε πως «θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη» και δεσμεύθηκε πως «τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά» από την εξουσία.

Η δήλωση Φίλη

Τα Πανεπιστήμια έχουν ανάγκη από καθηγητές και όχι από αστυφύλακες. Όλα πλήττονται από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Ακομη και φετος ο τακτικός προϋπολογισμός για την παιδεία μειώνεται.

Η κυβέρνηση με βάση τη συκοφαντική επίθεση ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας και βίας προχωρεί στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλαδή στην επανίδρυση του αλήστου μνήμης Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Κι αυτό παρά την αντίθεση όλων των πρυτάνεων, χιλιάδων εκπαιδευτικών και των φοιτητών.

Τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές.

Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων.

Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θ αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here