Φίλης: Η συμφωνία σηματοδοτεί την παραμονή μας σε ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο-Ομως η κυβέρνηση της Αριστεράς, απαραίτητη για την έξοδο

«Η προκαταρκτική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, σηματοδοτεί την παραμονή της χώρας στο ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο» αναφέρει ο Νίκος Φίλης σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνοντας ωστόσο ότι «στις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η παραμονή της κυβέρνησης της Αριστεράς στην εξουσία συνεχίζει να είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα ο πρώην υπουργός Παιδείας υποστηρίζει ότι «είναι αναμφίβολα θετικά», αλλά όπως σημειώνει, «δεν είναι σίγουρο όμως ότι αρκούν για να θεραπεύσουν τον πόνο που θα συνεχίσουν να υφίστανται τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Τονίζει ακόμη ότι εν όψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, η κυβέρνηση «πρέπει να επιδιώξει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη ρύθμιση για το χρέος, τώρα που οι πιστωτές δεν μπορούν να επικαλούνται ως δικαιολογία καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, είναι απαραίτητο «όχι για να φιλοτεχνηθεί μια νέα ‘αφήγηση’ ή ένα αριστερό success story, αλλά γιατί χωρίς ρύθμιση του χρέους η έξοδος από τα μνημόνια είναι εξαιρετικά αμφίβολη».

Πρόγραμμα ανασυγκρότησης

Σημειώνει παράλληλα πως η κυβέρνηση οφείλει να ξεδιπλώσει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας με επίκεντρο την αντιμετώπιση της ανεργίας, ανόρθωσης του κοινωνικού κράτους και εκσυγχρονισμού των θεσμών. Ειδικά για το τελευταίο, όπως αναφέρει, «οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση ή υποχώρηση θα καταλογιστεί ως αδικαιολόγητη πολιτική αναποφασιστικότητα».

Ο κ. Φίλης βάλλει παράλληλα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως «με Ν.Δ. και Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα υπήρχαν όχι μόνο τα θετικά αντίμετρα, αλλά τα αρνητικά μέτρα θα ήταν πολύ περισσότερα». «Η Ν.Δ. το μόνο που μπορεί να υλοποιήσει είναι η  υπόσχεσή της προς τους δανειστές για ‘μέτρα κι άλλα τόσα μέτρα’, για πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους στην παιδεία και στην υγεία, για  απολύσεις και ολική επαναφορά του σαραντάχρονου καθεστώτος της διαφθοράς, της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων» γράφει.

Επισημαίνει τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  «παρά τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς στους οποίους υποχρεώθηκε, παραμένει μια δύναμη έτοιμη να εκμεταλλευτεί ανά πάσα στιγμή τις ρωγμές στο φρούριο της ατέρμονης λιτότητας που ροκανίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενισχύοντας αποσταθεροποιητικές τάσεις και την Ακροδεξιά».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here