Φίλης: Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί 5 χρόνια σημαίνει λιτότητα-Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται κοινωνική, αριστερή στοφή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Σ. ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί πέντε χρόνια είναι δύσκολο να το πιάσουμε και σε κάθε περίπτωση, σημαίνει λιτότητα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, εκτιμώντας πως οι στόχοι που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές «θα δημιουργήσουν κοινωνικές ανισότητες».

«Είχαμε στόχο 0,5% στόχο και πιάσαμε 4,2%. Περίμενα το 4,2% να αποδοθεί στην κοινωνία, όχι με ρουσφετολογικές πολιτικές», ανέφερε για το πλεόνασμα του 2016, σημειώνοντας πως αποδόθηκε στην κοινωνία «μόνο στο θέμα των συντάξεων».

Μιλώντας στον Ant1, σημείωσε πάντως πως το γεγονός ότι «κλείνει η συμφωνία και θα πέσουν χρήματα στην αγορά είναι στα θετικά» όπως και η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Τόνισε όμως πως για γίνουν εμφανείς οι καλύτερες συνθήκες στην κοινωνία, «θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια».

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο κ. Φίλης σημείωσε πως «υλοποιούμε το πρόγραμμα με καταναγκασμούς και δεν το υιοθετούμε». Υπογράμμισε παράλληλα πως για να υπάρξει ξεκάθαρη λύση για την οικονομία, «προϋπόθεση είναι απομείωση του χρέους», σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη» αλλά «πιθανόν δεν είχε σταθμίσει σωστά τους συσχετισμούς δύναμης, όταν οι βασικοί παίκτες παίζουν πινγκ πονγκ στην πλάτη της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει άλλα μέτρα, στην περίπτωση που έρθουν στη Βουλή, απάντησε πως «δεν θα κάνει τον μάγκα εκ του ασφαλούς», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει άλλα μέτρα.

«Με ενδιαφέρει η συλλογική προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται μετά τη διετία να πάρει μια κοινωνική, αριστερή στροφή», συμπλήρωσε.

Κληθείς να απαντήσει γιατί ψήφισε τα μέτρα που ήρθαν στη Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε πως ο ίδιος δεν είναι μέρος «μιας βεντέτας, αλλά μιας συλλογικότητας» και πρόσθεσε πως η πολιτική της κυβέρνησης τον εκφράζει, έστω κι αν είναι αντίθετος «με κάποιες μορφές της». «Προέχει το κριτήριο της πολιτικής σταθερότητας, πρόοδος χωρίς πολιτική σταθερότητα, δεν μπορεί να υπάρξει», συμπλήρωσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here