Φίλης προς Κεραμέως στη Βουλή: Αφήσατε να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών-Κατέθεσε στικάκι με στοιχεία

 

Στικάκι που αποδεικνύει διαρροή προσωπικών δεδομένων καθηγητών και μαθητών μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης της CISCO την οποία χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή, κατά την διάρκεια συζήτησης της ερώτησης του προς την υπουργό Παιδείας για τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη διενέργεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ειδικά μετά την απόφαση για ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

Άγνοια για τα στοιχεία δήλωσε η αιφνιδιασμένη υπουργός Παιδείας, η οποία έχει την πολιτική και ποινική ευθύνη διότι ανέθεσε μέσω δωρεάς την τηλεκπαίδευση στην πλατφόρμα της CISCO.

Όπως αποκάλυψε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία αντλήθηκαν μέσα από μία απλή αναζήτηση στο Google και περιλαμβάνουν 2.024 εγγραφές εκατοντάδων καθηγητών με κάθε είδους στοιχεία: ονοματεπώνυμο, σχολείο, τάξη, τμήμα, μάθημα, αριθμό μαθητών που συμμετείχαν, διάρκεια μαθήματος, ημερομηνία, ώρα παραμονής στο τηλεμάθημα και προσωπικές σημειώσεις.

Ο Ν. Φίλης κατέθεσε το στικάκι στη Βουλή επισημαίνοντας στον προεδρεύοντα ότι περιλαμβάνει απόρρητα προσωπικά δεδομένα.

«Θα το εξετάσω με μεγάλο ενδιαφέρον» σχολίασε αμήχανα η Ν. Κεραμέως και πρόσθεσε ότι «εγώ προσωπικά δεν έχω λάβει τέτοια ενημέρωση σαν αυτή που λέτε».

«Ή δεν το ξέρετε ή το αποκρύπτετε, που είναι έγκλημα», επέμεινε ο Ν. Φίλης ρωτώντας την Ν. Κεραμέως: «βεβαιώνετε τη Βουλή ότι δεν υπάρχει παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Βεβαιώνετε ότι είναι οχυρωμένες οι προσωπικότητες των παιδιών και των καθηγητών;»

Η υπουργός Παιδείας επεχείρησε να εκτρέψει την συζήτηση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχώρησε την τηλεκπαίδευση. Υποστήριξε μάλιστα ότι το δίκτυο που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «σήκωνε» μόνο 500 ταυτόχρονους χρήστες.

«Η υπουργός αναφέρθηκε σε ψευδείς αριθμούς για εντυπώσεις. Λέει για 500 ταυτόχρονους χρήστες. Το δηλώνει γραπτώς; Θα διαψευστεί. Όχι ψέματα μέσα στη Βουλή και υποβάθμιση της δουλειάς των εκπαιδευτικών. Ντροπή να συμπεριφέρεστε έτσι σε αυτούς που έχουν δώσει μάχη για να υπάρχει πανελλήνιο σχολικό δίκτυο» απάντησε ο Ν. Φίλης και έθεσε το βασικό ερώτημα: «τον Σεπτέμβριο θα υπάρχει πανελλήνιο δίκτυο χωρίς την CISCO;».

Η δευτερολογία του Ν. Φίλη

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε, με την ερώτησή του, την άμεση κατάθεση της έγγραφης διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας με την Αρχή, τη δημοσίευση της απαραίτητης Εκτίμησης Αντικτύπου, καθώς και έγγραφα που να αποδεικνύουν πως όλο αυτό το διάστημα, το υπουργείο Παιδείας έχει συμμορφωθεί με τις προβλέψεις του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) και έχει τύχει της έγκρισης της Αρχής. Παράλληλα, καλούσε την υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί για τυχόν διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών ή εκπαιδευτικών κατά την περίοδο εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο Νίκος Φίλης ζητούσε την κατάθεση της έγγραφης συμφωνίας του υπουργείου με την CISCO, δηλαδή την εταιρία που έχει αναλάβει το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε βάρος της διαθέσιμης δημόσιας υποδομής του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και των λοιπών ψηφιακών εργαλείων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here