Φίλης: Όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός κινδυνεύουν να χαθούν από μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

Με την Έκθεση της Κομισιόν δεν υπάρχει πλήρης διαφοροποίηση στα κυβερνητικά μέτρα αλλά επιμέρους διαφοροποιήσεις. Οι Ευρωεκλογές έδωσαν ώθηση σε δεξιές, συντηρητικές πολιτικές. Το «φάντασμα Βέμπερ» δεν είναι πια ένα φάντασμα, αλλά μια πραγματικότητα. Πολύ περισσότερο, εάν στην Ελλάδα εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στον Open.

Η Έκθεση της Κομισιόν απηχεί μια δεξιά μετατόπιση που γίνεται στον ευρωπαϊκό χώρο. Και αυτό συνδέεται και με τα μέτρα που επιφυλάσσει ο κ. Μητσοτάκης, τα οποία μας οδηγούν πίσω στο ΔΝΤ. Η ΝΔ αποδέχεται καθ’ ολοκληρίαν την Έκθεση αυτή και τη γραμμή της Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι , κατά την αντίληψή της, οι «επιπλέον» εργαζόμενοι που προσελήφθησαν πρέπει να απολυθούν. Σας θυμίζω ότι, επί κυβέρνησης Σαμαρά με υπουργό τον κ. Μητσοτάκη, «έφευγαν» από την Ελλάδα αιτήματα προς την Τρόικα για πλεονάζον προσωπικό και απολύσεις.

Όσον αφορά αυτές καθ’ αυτές τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, πρέπει να σκεφτούμε ότι πολλές φορές οι εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών και διεθνών Θεσμών για τη χώρα μας την περίοδο των Μνημονίων διαψεύστηκαν. Όμως αυτά τα λάθη συνοδεύονταν από την πίεση για σκληρά μέτρα. Πχ τα μέτρα για το αφορολόγητο και τη μείωση των συντάξεων που μας επιβλήθηκαν. Συζητάμε –και δικαίως- για την υπερφορολόγηση , πρέπει όμως να έχουμε κατά νου ότι κι αυτή μας επιβλήθηκε σε σημαντικό βαθμό από τους Θεσμούς προκειμένου να πετύχουμε τα υπερπλεονάσματα.

«Γιατί , κ. Βορίδη, δεν τοποθετείστε ξεκάθαρα για τους 15.000 εκπαιδευτικούς; Τους θέλετε, ναι ή όχι;»

Η Κομισιόν και το ΔΝΤ έχουν συγκεκριμένη πολιτική . Όσον αφορά ειδικά το ΔΝΤ, είδαμε ότι στην Αργεντινή , μόλις εξελέγη ένας ομοϊδεάτης του κυρίου Μητσοτάκη, σε σύντομο χρονικό διάστημα (μέσα σε έναν χρόνο) η χώρα επέστρεψε στο ΔΝΤ.

Όσα πέτυχε ο ελληνικός λαός, με τις μεγάλες θυσίες του, στην πορεία να βγούμε από τους μνημονιακούς καταναγκασμούς , κινδυνεύουν να χαθούν από μια κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Και, τέλος πάντων, σε ποιους τομείς απασχολούνται αυτοί οι «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι όπως τους χαρακτηρίζουν η Κομισιόν και η ΝΔ ; Στα νοσοκομεία και στη δασοπυρόσβεση.  Οι προσλήψεις αυτές βρίσκονται εντός του δημοσιονομικού χώρου , τις αντέχει η ελληνική οικονομία και καλύπτουν άμεσες και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες. Τι σκοπεύει να κάνει η ΝΔ με αυτούς τους ανθρώπους; Ας το πει καθαρά.

Όταν ήμουν υπουργός Παιδείας, ήταν ανάγκη να πάρω 25.000 αναπληρωτές,  διότι τα Μνημόνια είχαν ισοπεδώσει την εκπαίδευση. Τώρα, η κυβέρνηση παίρνει 4.500 για την Ειδική Αγωγή και έχει προγραμματισμό για συνολικά 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την ερχόμενη διετία. Η ΝΔ τι λέει γι’ αυτό ;Είναι υπέρ ή κατά ; Διότι με το 1:5 (1 έρχεται, 5 φεύγουν) που υποστηρίζει η ΝΔ, αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Άλλο παράδειγμα : εάν ένας Δήμος έχει προσωπικό, τότε για ποιο λόγο θα πρέπει να το διώξει και να εκχωρήσει δημόσιες-κοινωνικές λειτουργίες σε ιδιώτες; Επειδή αυτή είναι η ιδεοληψία του κ. Βορίδη, του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ;

Γιατί , κ. Βορίδη, δεν τοποθετείστε ξεκάθαρα για τους 15.000 εκπαιδευτικούς; Τους θέλετε, ναι ή όχι;

Για τις μετατάξεις στη Βουλή

Οι μετατάξεις αυτές ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία που αφορά την κινητικότητα. Θυμίζω ότι, στην αρμόδια Επιτροπή το 2017 (με τη συμμετοχή των κ. Παπαθεοδώρου, Ψαριανού ,αλλά και του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κ. Τραγάκη –ΝΔ-) δεν υπήρχε καμία εναντίωση σε αυτήν. Αντίθετα, η γραμμή και το κλίμα (ορθά) ήταν «μακριά από τον κανιβαλισμό». Μάλιστα ,ο κ. Τραγάκης , απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Βουλής, είχε πει τα εξής: «το Οργανόγραμμα επιτρέπει σε εσάς να πάρετε περισσότερους, κι όμως εσείς δεν πήρατε, κι αυτό οφείλουμε να το πούμε».

Ήταν μια ανοικτή διαδικασία. Οι 30 από αυτές τις μετακινήσεις είχαν ήδη πάρει ΦΕΚ. Οι υπόλοιπες, μετά και τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν και τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής «πάγωσαν». Και αυτό δείχνει μια διαφορά νοοτροπίας σε σύγκριση με ό, τι συνέβαινε σε άλλες περιόδους.

Τώρα, όσον αφορά τους συγγενείς. Πρώτον : είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις; Τις είχαν. Δεύτερον : στα ζητήματα που προέκυψαν , ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής αποφάσισαν να αναστείλουν τις σχετικές διαδικασίες.

Το θέμα ,όμως, δεν είναι τα 50 ή τα 60 άτομα. Το θέμα αφορά στους δυο μεγάλους κομματικούς στρατούς στο κράτος και ειδικά στη Βουλή ,και αυτοί είναι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Βλέπουμε για μία ακόμη φορά τους αντιπάλους μας της ΝΔ να υποστηρίζουν, όχι ότι είναι εκείνοι ηθικοί, αλλά ότι εμείς «πάμε να τους μοιάσουμε».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here