Φίλιππος Μανδηλαράς: ‘’Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης»

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

Είναι η γη, είναι και τα παιδιά της. Στοιχειά, λάμιες, γίγαντες και δράκοι γεννιούνται από τα σπλάχνα της και συνδιαλέγονται με τους ανθρώπους που ζούσαν σ’ αυτό τον τόπο εκατοντάδες χρόνια πριν. Κάποιοι απ’ αυτούς πολιορκούν τα σπίτια τους, κάποιοι άλλοι τα προστατεύουν, κάποιοι απλώς υπάρχουν έξω από τους οικισμούς και κάποιοι άλλοι, όπως οι καλικάντζαροι, ζουν στην καρδιά της γης κι έχουν σκοπό να την καταστρέψουν… Είναι όμως κι οι πετρωμένοι, οι άνθρωποι που γίνονται γη, βράχια και πέτρες. Δεκαπέντε ιστορίες από την ελληνική παράδοση που δείχνουν την ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύει τον κόσμο σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και συναισθήματα. Απόσπασμα από το βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά «Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης» εκδόσεις Πατάκη.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Παρίσι και στη συνέχεια άλλαξε κλάδο και στράφηκε στις κοινωνικές σπουδές μελετώντας τα ξωτικά του Ελλαδικού και Μεσογειακού χώρου. Την ίδια εποχή γνώρισε και ασχολήθηκε με τα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής. Απόρροια των σπουδών του είναι κατ’ αρχάς η ενασχόλησή του με τον ελληνικό υπερρεαλισμό και ιδιαίτερα με τον ποιητή Νίκο Γκάτσο. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας μεθόδου Δημιουργικής Γραφής για παιδιά αλλά και για ενήλικες (σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, ανακοινώσεις σε συνέδρια και εργαστήρια με παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου). Από το 1998 ασχολείται συστηματικά με την παιδική λογοτεχνία ως μεταφραστής, επιμελητής, αναγνώστης και συγγραφέας. Εκτός του συγγραφικού του έργου, έχει συμμετάσχει σε συλλογές διηγημάτων και ιστοριών, έχει διασκευάσει πολλά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και έχει μεταφράσει πάνω από πεντακόσιους τίτλους στην ελληνική γλώσσα.

–   ‘’Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης»; 

Ναι, ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ξωτικά που συναντάμε στις ελληνικές παραδόσεις και έχουν άμεση σχέση με τη γη είτε γιατί κατοικούν στα βάθη της (όπως οι Καλικάντζαροι), είτε γιατί, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία της εποχής, είναι παιδιά της (ΣτοιχειάΓίγαντες και Δράκοι). Συναντάμε επίσης δυο ιστορίες με μαρμαρώματα οι οποίες δείχνουν την ανάγκη που είχε ο προεπιστημονικός άνθρωπος να ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του σύμφωνα με τα δικά του μέτρα και τα δικά του συναισθήματα.

–   Νεοελληνικές μυθολογίες από τις μικροκοινωνίες του περασμένου αιώνα;

Κι όχι μόνο του περασμένου αλλά πολλών αιώνων πίσω, όταν επικρατούσε έντονη δεισιδαιμονία κι οι μικροκοινωνίες ακολουθούσαν τη διαδοχή των εποχών κλεισμένες αυστηρά στα γεωγραφικά όριά τους. Αυτές οι κοινωνίες έθρεψαν τα ξωτικά, πίστεψαν σ’ αυτά, αποτελούσαν τα φόβητρά τους κι ενίοτε το άλλοθί τους για κάθε είδους παραστράτημα από την πεπατημένη που χάραζε η εκκλησία.

–  Με ποιον τρόπο δουλέψατε;

Οι παραδόσεις αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από τη συλλογή παραδόσεων του Νικολάου Γ. Πολίτη «Μελέται περί του βίου και της γλώσσης του Ελληνικού λαού», Παραδόσεις. Στη συνέχεια διασκευάστηκαν με σκοπό να αποκτήσουν την αύρα μιας φανταστικής ψυχαγωγικής διήγησης που να πλησιάζει στον ορισμό του παραμυθιού. Διατηρήθηκε όμως ο βασικός κορμός τους έτσι ώστε να αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του εκάστοτε ξωτικού, ενώ, ταυτόχρονα, προβάλλονται στοιχεία από την εποχή της ακμής του παραδοσιακού πολιτισμού που τα έθρεψε.

–  Καλικάντζαροι, Αράπηδες, στοιχειά, Δράκοι και λοιπά ξωτικά…

Πολλά είναι τα ξωτικά που θρέφει και θρέφονται από τη γη. Κάποια απ’ αυτά άφηναν το αποτύπωμα τους στη γη λόγω του όγκου τους, άλλα παρουσιάζονταν ως προστάτες του τόπου όπου κάποτε ζήσαν και τέλος συναντάμε τους καλικάντζαρους, τους τυπικούς tricksters των παραδόσεων ανά τον κόσμο, που έχουν ως σκοπό να αναστατώνουν τη ζωή των ανθρώπων, το άλλοθι πιθανώς σε μια αυστηρή και έντονα θεοκρατική κοινωνία.

– Ετοιμάζετε κι άλλες μαγικές ιστορίες; Κι άλλα ξωτικά;

Οι Μαγικές ιστορίες από τα βάθη της γης αποτελούν το πρώτο βιβλίο της σειράς «Νεοελληνική Μυθολογία». Μέσα στο 2017 θα ακολουθήσουν οι Ιστορίες από την καρδιά του μεσημεριού όπου θα συναντήσουμε Νεράιδες, Γοργόνες και Τελώνια και οι Ιστορίες από την άκρη της νύχτας στις οποίες θα συνδιαλλαγούμε με βρικόλακες, φαντάσματα, ανασκελάδες κι άλλα πλάσματα που δημιούργησε ο φόβος του σκοταδιού και του θανάτου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here