Φίλης: «Στα σχολεία υπάρχουν κενά όπως κάθε χρόνο»

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Για «κληρονομιά» των κενών στην εκπαίδευση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη συνάντηση που είχε με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, στα γραφεία των συνδικαλιστικών ενώσεων. 

Οι πολύωρες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά με τα προεδρεία των συλλογικών οργάνων να καταθέτουν στον υπουργό τις απόψεις τους και να ζητούν την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, δεδομένων των κενών που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς -ήδη στα μέσα Οκτωβρίου- αλλά και της καθυστέρησης πρόσληψης αναπληρωτών.

Ένταση προκλήθηκε όταν ομάδα εκπαιδευτικών προσκείμενη στο ΠΑΜΕ, μπήκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΟΛΜΕ και απευθύνθηκε στον υπουργό με συνθήματα κατά του μνημονίου και υπέρ της πρόσληψης μονίμων εκπαιδευτικών.  Η ίδια ομάδα παρευρέθη και στη συνάντηση του Ν. Φίλη με το ΔΣ της ΔΟΕ.

«Κάποιοι έδειξαν με τη στάση τους, ότι δεν θέλουν διάλογο» σχολίασε ο υπουργός. «Κάνουμε έκκληση να μην ισοπεδώσει κανείς την κατάσταση στη παιδεία, γιατί έτσι απαξιώνεται το δημόσιο σχολείο. Τα προβλήματα στα σχολεία είναι γνωστά και αντιμετωπίζουμε» συμπλήρωσε.

«Δεν ήρθα να εξαγγείλω διορισμούς σαν εκπρόσωπος του παλαιοκομματικού συστήματος, αλλά να ζητήσω να συμμετέχουν όλοι στον εθνικό εκπαιδευτικό διάλογο» δήλωσε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι αρχίζει ένας διάλογος για να καταγραφούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες που υπάρχουν στον χώρο της εκπαίδευσης, με στόχο την ολοκλήρωση του κοινωνικού εθνικού διαλόγου την άνοιξη.

Ο υπουργός αναφερόμενος στα μείζονα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της ισχυρίστηκε ότι «κάνουμε κατά προτεραιότητα τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας. Υπάρχουν κενά όπως κάθε χρόνο,  αλλά η γενικευμένη εικόνα ότι τα σχολεία δεν λειτουργούν δεν είναι ακριβής. Η πρώτη μας μάχη είναι να προσλάβουμε αναπληρωτές σε όλες τις βαθμίδες. […] Δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει το πλαίσιο του οικονομικού δημοσιονομικού καταναγκασμού, το οποίο εμποδίζει να ικανοποιήσουμε την λογική αξίωση της στελέχωσης εκπαίδευσης με μόνιμο προσωπικό. Ανάμεσα στους πρώτους μόνιμους διορισμούς θα είναι και οι εκπαιδευτικοί».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here