Φιάσκο: Aναβλήθηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος, οι εκλογές στη ΝΔ

Ομόφωνα η  Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος αποφάσισε σήμερα Κυριακή την αναβολή των εκλογών της ΝΔ, εξαιτίας προβλήματος στο online σύστημα. Η ψηφοφορία θα ξεκινούσε κανονικά στις 7 π.μ. το πρωί αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις , το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτούργησε τελικά με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατό να ξεκινήσει η διαδικασία στα 833 εκλογικά κέντρα. Αλαλούμ με τους φηφοφόρους που θέλησαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και αποχωρούσαν αγανακτισμένοι από τα εκλογικά κέντρα. Μετά το φιάσκο έχει ξεσπάσει εμφύλιος στη ΝΔ με αλληλοκατηγορίες για τις ευθύνες.

 Αδ. Γεωργιάδης: Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμα

«Το σημερινό φιάσκο έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμα», δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης και υπογράμμισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ενότητα της παράταξης και να είναι αδιάβλητη η εκλογική διαδικασία. «Η σημερινή εικόνα δεν τιμά τη Ν.Δ.».

«Όσοι νομίζουν ότι θα διαλύσουν τη Ν.Δ. για να αφήσουν ανενόχλητο τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτά που κάνει πλανώνται πλάνην οικτράν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

 Γ. Κουμουτσάκος: Να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι της ΚΕΦΕ

Την παραίτηση των υπευθύνων της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ ζήτησε ο Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τη σωρεία τεχνικών προβλημάτων στο on line σύστημα ψηφοφορίας που εξασφαλίζει το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.

«Προστατεύστε την παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Παραιτήσεις των υπευθύνων τώρα» έγραψε ο βουλευτής της ΝΔ στο λογαριασμό του στο Twitter. «Παραιτήσεις των υπευθύνων της ΚΕΦΕ τώρα. Το ελάχιστο που μπορούν να προσφέρουν…» πρόσθεσε με νόημα.

Την παραίτηση του Παπαμιμίκου ζητά ο Νικήτας Κακλαμάνης

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της βουλής είπε στον Realfm 97,8 ότι αυτός ο «τύπος” που λέγεται Ανδρέας Παπαμιμίκος έπρεπε να είχε ήδη παραιτηθεί γιατί ήδη είχε εκφράσει τη στήριξή του σε συγκεκριμένο υποψήφιο

Κυρ.Μητσοτάκης: Μαύρη σελίδα για την ιστορία του κόμματος

Ορισμό μεταβατικού προέδρου με την Μαριέττα Γιαννάκου προτείνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα ζητά την παραίτηση του Παπαμιμίκου. «Η αποτυχία διεξαγωγής εκλογής νέου Προέδρου ΝΔ αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του Κόμματός μας”, αναφέρει με ανάρτησή του ο Κυρ.Μητσοτάκης.

  Β. Κικίλιας: Φιάσκο, επιβάλλονται παραιτήσεις

Για «φιάσκο από τα λίγα» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας σχετικά με το τεχνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην εκλογική διαδικασία του κόμματος.
Με ανάρτησή του ο Βασίλης Κικίλιας γράφει «2 μήνες ίντριγκα, μικρότητες, ανικανότητα και πολιτική ουσία πουθενά.Επιβάλλονται παραιτήσεις τώρα και λύση από ΚΟ και ΠΕ».

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ

«Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Ως εκ τούτου, καθίσταται αδύνατη τεχνικά η διεξαγωγή της διαδικασίας των εκλογών για σήμερα, η οποία και αναβάλλεται.»

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Μειμαράκης  ζήτησε αναβολή της διαδικασίας των εκλογών  ενώ ανέφερε πως αν δεν γίνει δεκτή η εισήγησή του δεν θα είναι υποψήφιος.

Η εταιρεία, όπως καταγγέλλεται, δεν κατάφερε να περάσει το λειτουργικό σύστημα στις ταμπλέτες, ενώ απουσιάζουν ακόμα και χειριστές των μηχανημάτων.
Σε ορισμένα εκλογικά σημεία είχε ξεκινήσει η διαδικασία χειρόγραφα, αλλά η νομική υπηρεσία του κόμματος τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Πάντως, μεταξύ των υποψηφίων και της ΚΕΦΕ υπήρχε εδώ και καιρό συμφωνία να διακοπεί η ψηφοφορία και να μη συνεχιστεί χειρόγραφα, όπως το 2009, σε περίπτωση που διακοπεί η λειτουργία του μηχανογραφικού ελέγχου των ψηφοφόρων λόγω φοβιών για νοθεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε με ανάρτησή του στο twitter ότι δυστυχώς υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία εκλογής και συνέστησε στους πολίτες να μην πάνε να ψηφίσουν μέχρι τις 9.00 πμ αναμένοντας ενημέρωση.

O Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε στο twitter ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν τόσα προβλήματα στη διαδικασία,να ταλαιπωρούνται κ να αποθαρρύνονται οι νεοδημοκράτες και ζήτησε άμεση ομαλοποίηση της κατάστασης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε μέσω twitter να μην ξεκινήσουν να πηγαίνουν να ψηφίσουν ακόμα οι νεοδημοκράτες. «Συγγνώμη στον κόσμο διότι τεχνικό πρόβλημα δεν επιτρέπει ακόμα την διεξαγωγή των εκλογών. Τι να πω;».

Mε κακούς οιωνούς ξεκίνησε η 22α Νοεμβρίου, ημέρα εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, καθώς αγώνα δρόμου κατέβαλλε έως τις οκτώ το πρωί της Κυριακής η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της μηχανογράφησης των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία παράλληλα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και την κεντρική διοίκηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να είναι τεχνικά έτοιμα όλα ώστε να διεξαχθεί κανονικά η εκλογική διαδικασία.

Έως τις επτά και μισή το πρωί της Κυριακής ήταν όλα στον αέρα, αφού τα τεχνικά προβλήματα είναι πολλά λόγω του ηλεκτρονικού συστήματος, ενώ η εταιρεία διαβεβαίωνε ότι έως τις οκτώ με οκτώμιση όλα θα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν οι εκλογές.

Ο φόβος για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ηλεκτρονικού συστήματος της ψηφοφορίας είναι υπαρκτός και εάν γίνει κάτι τέτοιο, όχι μόνο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στο κύρος της διαδικασίας, αλλά είναι σίγουρο ότι θα αμφισβητηθούν και οι εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  όλο το βράδυ και έως τα ξημερώματα ήταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, παρουσία και των εκπροσώπων των τεσσάρων υποψηφίων, ώστε να βρεθεί λύση στο τεχνικό πρόβλημα της εγκατάστασης και λειτουργίας του λογισμικού στους φορητούς υπολογιστές που θα χρησιμοποιηθούν ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν και άλλες αδυναμίες, όπως π.χ. έλλειψη φορτιστών για τους υπολογιστές.

Επίσης υπήρξαν ενστάσεις και προβληματισμός για το κατά πόσο έχουν τη δυνατότητα οι χειριστές σε όλα τα εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της έργο ταυτοποίησης και καταγραφής όσων θα προσέλθουν να ψηφίσουν.

Μάλιστα ήταν τόσο μεγάλος ο προβληματισμός που κάποιες πλευρές έλεγαν αργά χθες το βράδυ ότι ήταν ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών, αν και επί της ουσίας δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση. Εξάλλου μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την ίδια την διαδικασία, η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα, εάν κάτι δεν πάει καλά και υπάρχουν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών, όπως π.χ. εάν πέσει το σύστημα.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα και όλοι εύχονται να πάνε όλα καλά γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει ένταση. Εξάλλου, εδώ και μέρες υπήρχαν πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο, για τη μη λειτουργική επάρκεια του εξοπλισμού και του λογισμικού.

Η ΚΕΦΕ χθες είχε εκδώσει ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία όλα ήταν έτοιμα για τη διεξαγωγή των εκλογών, αν και το μέλος της Επιτροπής και Διευθυντής του Διαγραμματειακού της ΝΔ Αλέκος Κόκκαλης μίλησε δημόσια για ουσιώδη προβλήματα, καθώς κατά τον ίδιο υπήρχαν ενδείξεις ότι το σύστημα, ο εξοπλισμός και το έμψυχο δυναμικό ίσως να μην είναι επαρκή για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, ενώ εγκύκλιοι και οδηγίες προς τους εμπλεκόμενους είναι αντικρουόμενες και δυσνόητες.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here