Φεύγει για Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ

Στην τελική ευθεία βρίσκεται πλέον το ταξίδι του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ στη Βοστώνη, αφού μένει να λυθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες – Τι δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας, ο πατέρας του μικρού που πάσχει από νωτιαία μυική ατροφία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τη «δέσμευση για στήριξη», έλαβε την Δευτέρα 21/10 από το υπουργείο Υγείας η οικογένεια του Παναγιώτη-Ραφαήλ ώστε να μεταβεί το παιδί το συντομότερο στη Βοστόνη, όπου θα λάβει τη νέα γονιδιακή θεραπεία για τη μυϊκή ατροφία από την οποία πάσχει.

Η μετάβαση του μικρού ασθενούς στις ΗΠΑ για την εφαρμογή της νέας αυτής θεραπείας, είχε προταθεί στους γονείς του παιδιού οι οποίοι προσπαθούσαν, παρά τις δύο αρνητικές γνωματεύσεις από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, να πετύχουν το στόχο τους αυτό, κινητοποιώντας το σύνολο της κοινωνίας.

Ο Γ. Γλωσσιώτης μετά την αποψινή εξέλιξη και τη συνάντηση του με τον υπουργό Υγείας, δήλωσε : «Μόλις ενημερώθηκα από τον Υπουργό Υγείας ότι τελείωσαν τα διαδικαστικά για τη μετάβαση του παιδιού στη Βοστόνη. Όλα πήγαν καλά.Θέλω να ευχαριστήσω τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, που το πρόβλημα του παιδιού μου έγινε και δικό τους πρόβλημα.Ευχαριστώ την κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό, που ευαισθητοποιήθηκαν και έδωσαν λύση στο πρόβλημα.Κατανοώ την απόφαση του Ανωτάτου Υγειονομικού Συμβουλίου. Η ευθύνη είναι 100% δική μας. Ευχαριστώ βέβαια και την MDA Ελλάς που έχει σταθεί αρωγός δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα».

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμμετείχε σε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται πως ο Παναγιώτης-Ραφαήλ διαγνώστηκε με σοβαρή εκφυλιστική νόσο τους μυϊκού συστήματος , η οποία ονομάζεται νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 και διαταράσσει την ικανότητα κατάποσης και αναπνοής. Σήμερα το παιδί υποβάλλεται σε θεραπεία με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες εξασφαλίζει σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας του, αλλά δεν αποτελεί οριστική λύση στο πρόβλημα του.

Η δήλωση Κικίλια

«Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα επέλεξα να μην κάνω δηλώσεις, σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο, την οικογένεια του παιδιού και την κατάσταση. Σέβομαι επίσης ως υπουργός Υγείας και ως γιατρός, το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο. Είναι επιστήμονες και κάνουν τη δουλειά τους. Τους σέβομαι απολύτως, τους σεβόμαστε ως κυβέρνηση.Αλλά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας. Είχαμε υποσχεθεί στους γονείς του παιδιού ότι σε ανθρώπινο επίπεδο θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Πρώτα από όλους η ελληνική κοινωνία που βοήθησε και έβαλε πλάτη. Μετά τα πάσης φύσεως διαδικαστικά στο εσωτερικό, στο εξωτερικό, με την εταιρεία που προμηθεύει το φάρμακο, με τις διαβουλεύσεις που πρέπει να γίνουν – και τις οποίες από εδώ και πέρα αναλαμβάνει η MDA Ελλάς – στα οποία παρεμβήκαμε σε ανθρώπινο επίπεδο. Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς του παιδιού για την υπομονή που έδειξαν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ανθρωπιά σε αυτή τη χώρα. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά που κάναμε σε ανθρώπινο επίπεδο, στηρίζονται στην προσπάθεια που έχει κάνει ο Γιώργος και στην ευθύνη που αναλαμβάνει».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here