‘Φελλοί για πνίξιμο’’ βλέπουν γύρω τους μόνο ‘‘τρελούς για δέσιμο’’

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Σε μια χώρα όπου ο κάθε απίθανος φελλός μπορεί να παριστάνει τον ταγό των ΜΜΕ το μόνο που μας απομένει είναι να το παλεύουμε και ό,τι γίνει! Τι εννοούμε; Κάντε τον κόπο να διαβάσετε τα παρακάτω και (ελπίζουμε πως) θα καταλάβετε:

Εκκινώντας από την είδηση με θέμα/τίτλο ‘‘Στο ψυχιατρείο η παρουσιάστρια που πέταξε νερό στον Χαρδαλιά’’…

Η οποία (είδηση) ενημέρωσε το φιλοθεάμον νεοελληνικό κοινό πως ‘‘με εντολή του εισαγγελέα, η Ι.Κ. μετά την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης, αφέθηκε ελεύθερη και οδηγήθηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης’’

Ο ακτιβιστής στον χώρο της αναπηρίας σκηνοθέτης Αντώνης Ρέλλας αναλύει αυτό που θα έπρεπε – σε μια στοιχειωδώς προηγμένη κι ευνομούμενη κοινωνία – να είναι αντιληπτό (από τα ΜΜΕ) ως αυτονόητο. Ως ακολούθως:

Η είδηση αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ φυσικά δίχως την παραμικρή αναφορά στην ανεπάρκεια της ψυχιατρικής φροντίδας στη χώρα μας. Δίχως καμία διάθεση να προστατεύσουν την προσωπική ελευθερία, την προσωπικότητα και αξιοπρέπεια της Ι.Κ.

Ενώ, λοιπόν, το περιστατικό της 27χρονης μητέρας ανήλικου παιδιού θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την δημόσια συζήτηση για την ανάγκη καθιέρωσης εγγυήσεων – και δη δικαστικών – για την ακούσια νοσηλεία: Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε διαγωνισμός μισαναπηρικού, σεξιστικού και ρατσιστικού λόγου.

«Τρελή για δέσιμο», «αγάμητη καριόλα», ήταν μερικοί χαρακτηρισμοί για την Ι.Κ. ώστε να επιβεβαιώσουμε την κοινωνική απομόνωση για την απόκλιση.

Ίσως η Ι.Κ. να μην επιζητά δημοσιότητα αλλά με έναν ανορθόδοξο τρόπο να κραυγάζει για βοήθεια.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνωρίζει ότι η «προστασία του πολίτη» συμπεριλαμβάνει και τους/τις λήπτες/τριες υπηρεσιών ψυχικής υγείας;

Αναγνωρίζει ότι η προστασία του ανήλικου παιδιού της μπαίνει σε διαδικασίες που οδηγούν σε ιδρυματικές πρακτικές;

H ακούσια νοσηλεία, η δημόσια διαπόμπευση και ο στιγματισμός αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Η «τρέλα» αποτελεί τη βολική εξήγηση (αυτή του ατομικού ζητήματος) σε ένα ανύπαρκτο κράτος πρόνοιας που βολεύεται να στρέφεται η δημόσια συζήτηση και να διεξάγεται μέσα από τα ρατσιστικά κοινωνικά αντανακλαστικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here