Φάρμακο Ισραηλινών, δείχνει να βοηθά στην ανάρρωση βαριά ασθενούντων απο Covid

Ταχεία ανάρρωση από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια εμφάνισαν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση με Covid-19 έπειτα από τριήμερη χορήγηση του φαρμάκου RLF-100, μιας θεραπείας που έλαβε άδεια στις ΗΠΑ με διαδικασίες fast track από την FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων).

Τη σχετική ανακοίνωση για το RLF-100 ή αλλιώς το aviptadil, μια συνθετική μορφή φυσικού πεπτιδίου που προστατεύει τον πνεύμονα, έκανε η ισραηλινών συμφερόντων Relief Therapeutics Holdings AG RFLB.S με έδρα τη Γενεύη, η οποία έχει πατεντάρει το φάρμακο και συνεργάστηκε με την αμερικανική NeuroRx Inc για την ανάπτυξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το φάρμακο βρίσκεται σε κλινική δοκιμή με συμμετοχή 70 σχετικά ηπίων νοσούντων ασθενών, ωστόσο επειδή έδειξε καλά αποτελέσματα,  χορηγήθηκε εκτάκτως και σε ορισμένους ασθενείς που ήταν πολύ άρρωστοι από τις επιπλοκές της Covid.

Θεαματική βελτίωση σε 15 άτομα

Η πρώτη αναφορά ταχείας ανάρρωσης ασθενούς σε κρίσιμη κατάσταση δημοσιεύτηκε από γιατρούς του Houston Methodist Hospital, ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή δήλωσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ένας 54χρονος άντρας που ανέπτυξε Covid-19 μόλις έλαβε θεραπεία για απόρριψη διπλής μεταμόσχευσης πνευμόνων. κατάφερε να αναπνεύσει χωρίς την υποστήριξη αναπνευστήρα μετά από τέσσερις μέρες θεραπείας με το RLF-100.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν στη συνέχεια σε περισσότερους από 15  βαριά νοσούντες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν επίσης ότι ανεξάρτητοι ερευνητές σε εργαστήριο στη Βραζιλία ανέφεραν ότι το aviptadil εμπόδισε την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS σε ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα και ανοσοκύτταρα.

«Κανένας άλλος αντιιικός παράγοντας δεν έχει δείξει ταχεία ανάκαμψη από ιογενή λοίμωξη, ούτε αναστολή της ιογενούς αναπαραγωγής σε εργαστηριακή δοκιμή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NeuroRx, Jonathan Javitt.

Σε εξέλιξη βρίσκονται κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με λιγότερο σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που σχετίζεται με τον Covid-19, ενώ ανεξάρτητη επιτροπή παρακολούθησης θα διενεργήσει ενδιάμεση ανάλυση αυτών των δεδομένων αργότερα μέσα στον Αύγουστο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here