Φάιμαν: Προβοκάτσια η πρόταση Σόιμπλε για Grexit

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

«Δυστυχώς υπήρχαν προβοκάτσιες και έλλειψη σεβασμού προς τον άλλο και αυτό παρέτεινε τις διαπραγματεύσεις» δηλώνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier. Ο Φάιμαν υποστηρίζει ότι ένα Grexit παραμένει πάντα πιθανό ενώ ασκεί δριμεία κριτική στην πρόταση Σόιμπλε, την οποία χαρακτηρίζει προβοκάτσια.

«Οι άνθρωποι θα έχαναν χρήματα, οι επιχειρήσεις θα έχαναν επενδύσεις, οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές και αυτό δεν το ήθελε η Μέρκελ», αναφέρει, επισημαίνοντας πως το μόνο που κατάφερε η προβοκάτσια ήταν να καθυστερήσει την απάντηση της Ελλάδας – και προφανώς όχι να αυξήσει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά. Ο Φάιμαν αναφέρεται εκτενώς στην πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία υποστηρίζει ότι υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας στις διαπραγματεύσεις.

Ένα Grexit θα μπορούσε να συμβεί, εάν πόρτες των τραπεζών δεν μπορέσουν να ανοίξουν, υποστηρίζει. Υπό αυτές τις συνθήκες, μία χώρα μπορεί να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα – και αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί ως Grexit, δηλώνει ο αυστριακός καγκελάριος για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι ένα είδος καταστροφής έχει αποκλειστεί».

Στο ερώτημα εάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προκαλέσει με το δημοψήφισμα, ο Φάιμαν απαντά καταφατικά. Και προσθέτει ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να συγκεντρώσει στη Βουλή μια πλειοψηφία, την οποία δεν έχει πλέον στο κόμμα του και τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here