Εύβοια: Σε τέσσερα μέτωπα η πυρκαγιά-Ελάχιστα τα εναέρια μέσα

Εφιαλτικό βράδυ πέρασαν οι κάτοικοι στην Εύβοια με την αγωνία να κορυφώνεται στη Λίμνη Εύβοιας, καθώς η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται σε τέσσερα κύρια μέτωπα αυτήν την ώρα και υπάρχει αδυναμία βοήθειας από τα εναέρια μέσα.

Στο χωριό Κούρκουλοι είναι το ένα μέτωπο, το δεύτερο στην περιοχή Μανδανικά, το τρίτο στην Καυκάλα και κινείται προς τις Ροβιές πλέον και το τέταρτο μέτωπο είναι από την άλλη πλευρά στη Βατερή και κινείται προς τη Λίμνη.

Η φωτιά που καίει από χθες και είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και έχει κάψει μέχρι στιγμής 20.000 στρέμματα σύμφωνα με εκτίμηση του δασαρχείου. Όπως περιγράφει στο Documentonews o δήμαρχος Μαντουδίου Γιώργος Τσαπουρνιώτης «ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά μέχρι τώρα έχουν καεί πάνω από 20.000 στρέμματα από εκτίμηση του δασαρχείου, εκκενώναμε σπίτια μέχρι το πρωί ,έχουν γίνει καταστροφές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα» .

«Είναι πάρα πολύ δύσκολα έχουμε ένα μέτωπο πάνω από 12 χιλιόμετρα από το χωρίο Δάφνη και φτάνει μέχρι το Καλαμούδι. Έχει σπάσει η φωτιά σε τέσσερα μέτωπα κινδυνεύουν δέκα χωρία τα οποία έχουν εκκενωθεί, το τελευταίο εκκενώθηκε στις 4 το πρωι» εξηγεί ο ίδιος και διευκρινίζει ότι «δεν πνέει ισχυρό αέρας αλλά λόγω της φωτιάς δημιουργούνται στροβιλισμοί».

Ο δήμαρχος της περιοχής καταγγέλλει επίσης πως «αυτή την στιγμή επιχειρούν 3 ψεκαστικά και ένα ερικσον και 22 οχήματα, με τα εναέρια μέσα να είναι λιγοστά».

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, κατά τη διάρκεια της οποίας επικράτησε ένταση αφού υπήρξαν αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανό και τον δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργο Τσαπουρνιώτη σχετικά με την άμεση επέμβαση των εναέριων μέσων.

Ήδη από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς σηκώθηκε drone πάνω από την φλεγόμενη περιοχή έτσι ώστε να διαπιστώσουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν και κρατούν καθηλωμένα τα εναέρια μέσα. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να προσδιορίσουν παράλληλα το χρόνο που θα βελτιωθούν οι συνθήκες ορατότητας για να καλέσουν και πάλι το Συντονιστικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να αποστείλει εναέριες δυνάμεις.

Οι εκτιμήσεις που κυριάρχησαν από όλες τις πλευρές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου είναι πως «δεν πρόκειται να σταματήσει η καταστροφή από την φωτιά ακόμη και με τα 2 η 3 εναέρια μέσα που πιθανά να αποσταλούν στην περιοχή. Οι εναέριες δυνάμεις χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση και άμεση επέμβαση»  ήταν και το μήνυμα που μεταφέρουν στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας.

Όλη τη νύχτα η φωτιά ανέβαινε προς το βουνό και με το ξημέρωμα βοηθούμενη από τους ανέμους επιστρέφει και πάλι σε παραλιακές περιοχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και 2 αεροσκάφη που όμως αποχώρησαν λόγω έλλειψης ορατότητας. Συνδρομή παρέχουν ακόμη εθελοντές των περιοχών υδροφόρες και μηχανήματα έργων που έχουν διατεθεί από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Δεκάδες καμένα σπίτια

Με μια πρώτη εκτίμηση πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Σηπιάδα όπου η φωτιά πέρασε τη ζώνη άμυνας των πυροσβεστών πού ήταν ο παραλιακός δρόμος και έφτασε στη θάλασσα. Επίσης, έξι σπίτια έχουν καεί στον οικισμό Χρόνια που επίσης η φωτιά συγκρατήθηκε στον παραλιακό δρόμο αλλά μέχρις εκεί κατέστρεψε σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του βουνού ενώ υπάρχουν και άλλα καμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή και τα χωριά.

«Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή και κάνεις πλέον δεν ξέρει τι θα προκύψει τις επόμενες ώρες καθώς δεν υπάρχουν εναέρια μέσα να βοηθήσουν» υπογραμμίζει μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Λίμνης κ. Αργύρης Λιάσκος.

Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος περιγράφει στο ΑΠΕ ΜΠΕ πως «υπάρχουν δεκάδες καμένα σπίτια στα χωριά, στις παραλιακές περιοχές που πέρασε μέσα η φωτιά. Υπάρχουν καμένες αποθήκες, αγροτικές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια και άνθρωποι που έχασαν το βίο τους. Δυστυχώς όμως η καταστροφή συνεχίζεται. Όπου περνάει η φωτιά δεν αφήνει τίποτα».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here