Εύβοια: Γλίτωσαν άνθρωποι – «Πάει» το Natura, κάηκαν ζώα – Υψηλοί ρύποι και στην Αθήνα

Κάτω απο καλυτερες συνθήκες (λόγω της προσωρινής μείωσης της έντασης του ανέμου) συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια, όμως ήδη καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας, κάηκαν ζώα, προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε αγροικίες και αυλές σπιτιών και κάηκαν τρία ΙΧ. Τουλάχιστον δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα – ελαφρά τραυματισθηκε μόνον ένας εθελοντής πυροσβέστης, που υπέστη εγκαύματα στα χέρια.

Η αντιπυρική ζώνη έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψε τα χειρότερα

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνια είχαν εκκενωθεί και οι κάτοικοι φιλοξενήθηκαν τη νυχτα σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια. Αρκετοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Ενας από αυτους είπε σε συνέντευξή του:

«Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε. Αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το χωριό μας, βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη. Φοβηθήκαμε γιατι οι φλόγες έμοιαζαν να φτάνουν σε ύψος τα 2ο μέτρα και ότι μπορεί να καούν σπίτια γιατί υπήρχαν πολλά ξερά χόρτα στην περιοχή. Πήραμε ό,τι μπορούσαμε από το σπίτι και φύγαμε με την ελπίδα η φωτιά να μην περάσει μέσα στα σπίτια μας».

Ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται όλα τα μέτωπα της φωτιάς, με μικρή ύφεση λόγω της μείωσης της έντασης των ανέμων και της «κατά μέτωπο» παρέμβασης των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων με 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, στρατό και εθελοντές. Επίσης απο το πρωί επιχειρούν 7 πυροσβεστικά αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα. (Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί στέλνουν απο ένα αεροσκάφος αλλά οι Κροάτες άλλαξαν γνώμη γιατί όπως είπαν αντιμετωπίζουν υψηλό κινδυνο πυρκαγιάς και οι ίδιοι)

Εν τω μεταξύ υψηλά επίπεδα ρύπων καταγράφονται στην Αθήνα

Για την ερμηνεία των επιπέδων, που παρέχονται σε όρους συγκέντρωσης κατά μάζα, χρησιμοποιείται η ακόλουθη χρωματική κλίμακα – δείκτης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά, στις παρακάτω εικόνες παρουσιάζεται η χρονική εξέλιξη του φαινομένου (με βήμα 15-λεπτών) σε 3 θέσεις καταγραφής στο λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα στο Χαλάνδρι, στο Θησείο και στο Κερατσίνι. Αντίστοιχα παρουσιάζονται δεδομένα συγκεντρώσεων μαύρου άνθρακα (αιθάλης) καθώς και του κλάσματος αυτού που προέρχεται από την καύση βιομάζας, όπως καταγράφονται στον υπερσταθμό παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του ΕΑΑ στο Θησείο.

Την πρώτη ημερα της φωτιάς η κατάσταση είχε ως εξής αλά σημερα είναι κάπως καλυτερη και αναμένεται η ατμόσφαιρα στην Αττική να καθαρίσει 2-3 ημέρες μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Υπενθυμιζεται ότι οι Αθηναιοι με αναπνευστικά προβλήματα αυτές τις μέρες πρέπει να αποφεύγουν τις κοπιαστικες εργασίες ώστε να μην παίρνουν βαθιές εισπνοές και να μην περπατούν έξω στο δρόμο, να έχουν δε τα κλιματιστικά στην ανακύκλωση εσωτερικου αέρα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here