Ευρωεκλογές: Συνέχεια με Λετονία, Μάλτα, Σλοβακία

Οι ψηφοφόροι σε Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία καλούνται σήμερα στις κάλπες, έπειτα από εκείνους στη Βρετανία, στην Ολλανδία, στην Ιρλανδία και την Τσεχία, όπου η ψηφοφορία συνεχίζεται και σήμερα για δεύτερη μέρα με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους Σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.

Στη γειτονική Σλοβακία οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές. Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13%, ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.

Στη Λετονία, 1,6 εκατομμύριο πολίτες καλούνται να επιλέξουν 8 ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει 6 μέλη του ΕΚ.

Στη νήσο, όπου δικαίωμα ψήφου έχουν και οι 16χρονοι, καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής. Το 2014 ανήλθε στο 75% παρά το γεγονός ότι δεν είναι υποχρεωτική, όπως σε άλλες χώρες-μέλη.

Συνολικά περίπου 418 εκατομμύρια πολίτες των 28 της Ε.Ε. καλούνται αυτές τις τέσσερις μέρες να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο, ενώ τα πιο μετριοπαθή θέλουν να εδραιώσουν στενότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.

Η συμμετοχή είναι συνήθως χαμηλότερη στις ευρωεκλογές, κάτι που συχνά ευνοεί περιθωριακά κόμματα. Τα αποτελέσματα αναμένονται το βράδυ της Κυριακής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here