Ευαγγελία Ευσταθίου: Όταν η νύχτα έχασε την αυγή

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Στο απέραντο βασίλειο του Χρόνου, οι δίδυµες κόρες του, η Νύχτα και η Αυγή, τσακώνονται διαρκώς για το ποια είναι η πιο αγαπητή στους ανθρώπους. Ώσπου ένα χάραµα η Αυγή εξαφανίζεται, και η Νύχτα βρίσκει την απρόσµενη ευκαιρία να γίνει η µοναδική πολύτιµη πριγκίπισσα στο βασίλειο. Καθώς ο Χρόνος ψάχνει απεγνωσµένα τη χαµένη του κόρη βυθισµένος στη θλίψη, η Νύχτα αρχίζει να νιώθει πολύ µόνη χωρίς την αδερφή της. Και ο κόσµος όλος φαντάζει εντελώς διαφορετικός τώρα που στην πλάση βασιλεύει µονάχα αυτή. Άραγε το σύµπαν θα µείνει τυλιγµένο για πάντα στο σκοτάδι της Νύχτας, ή το φως της Αυγής θα φέρει πίσω τα χρώµατά του ξανά;

Η Ευαγγελία Ευσταθίου γεννήθηκε και µεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και εργάζεται ως δασκάλα στη δηµόσια εκπαίδευση τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Ξεκίνησε να γράφει από µικρή ηλικία, στην αρχή παραµύθιακαι στη συνέχεια διηγήµατα. Ασχολείται επίσης µε τη ζωγραφική και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεµένη και έχει µία κόρη και έναν γιο.

-Μας ταξιδεύετε στο απέραντο βασίλειο του Χρόνου; Εκεί που  οι δίδυμες αδελφές εποφθαλμιούν η μία τον θρόνο της άλλης;

Εκεί ακριβώς ξετυλίγεται ο μίτος του παραμυθιού. Στο βασίλειο του Χρόνου, στον θρόνο του Σύμπαντος δηλαδή, ένα αχανές βασίλειο που από τη γένεση του κόσμου, κυρίαρχο ρόλο έχουν οι δίδυμες πριγκίπισσες, Νύχτα και Αυγή. Διαφορετικές αλλά πανέμορφες κι οι δύο, ανταγωνίζονται για την αγάπη των πλασμάτων του κόσμου θεωρώντας ότι η μία είναι καλύτερη και χρησιμότερη από την άλλη.

-Μυθιστορία για μικρά και μεγάλα παιδιά;

Το συγκεκριμένο παραμύθι απευθύνεται σε παιδιά, αλλά περνάει μηνύματα που σίγουρα αφορούν και στους ενήλικες. Είναι μια ιστορία φτιαγμένη στα μέτρα των παιδιών από μία ενήλικη εξασκημένη χρόνια τώρα να απευθύνεται σε ενήλικες.

-Αληθινές ιστορίες των καιρών μας με διδακτικό χαρακτήρα;

Είναι η αλήθεια με μορφή παραμυθιού. Είναι ένα παραμύθι χρωματισμένο από την αλήθεια. Είναι οι διδαχές μου απλωμένες με λέξεις και χρώματα. Είναι βιώματα και σκέψεις που ντύθηκαν με τη μαγεία του μύθου. Μια αληθινή φαντασία. Μια φανταστική αλήθεια.

-Υπάρχει χώρος για παραμύθια σήμερα στην τεχνολογική μας εποχή των ηλεκτρονικών και της αποξένωσης ;

Ποτέ δεν θα σταματήσω να πιστεύω ότι υπάρχει. Ποτέ δεν θα σταματήσω να μάχομαι- με την ιδιότητα της δασκάλας- για να υπάρχει. Αυτά τα χρόνια που διανύουμε, ναι είναι μικρός αυτός ο χώρος, αλλά υπάρχει.

-Με εικονογράφηση του Νικου Γιαννόπουλου;

Αυτή είναι η μεγάλη μου τύχη. Να επενδυθεί το παραμύθι μου με τη μαγική τέχνη του Νίκου Γιαννόπουλου. Είδα την εικονογράφηση ολοκληρωμένη και απλώς έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Είναι το απόλυτο ταίριασμα λέξης και εικόνας. Όσα είδε μέσα από το παραμύθι μου τα χρωμάτισε ιδανικά και τον ευχαριστώ ολόψυχα για το μεράκι του και το τελικό, μοναδικό αποτέλεσμα.

-Με τι χρώματα τα τύλιγε η Αυγή το φως του Σύμπαντος;

Η Αυγή θα χάριζε όλο το χρυσό του κόσμου στο Σύμπαν, για να χάνεται το φως και για να χαρίζει τη ζωφόρο του δύναμη στα δημιουργήματα της πλάσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here