Εύα Λέφα:  «Διαστημικές Αποστολές: Από τη Γη.. στο Διάστημα»

 

 

Εργαστήριο STEM για παιδιά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ανακαλύψτε το μαγικό κόσμο τουΔιαστήματος μέσα από πειράματα, κατασκευές και βιωματικές δραστηριότητες βάσει των αρχών της διεπιστημονικότητας και του STEM.  Μιλάμε με την αστροφυσικό Δρ. Εύα Λέφα, συνεργάτη του ΕΑΑ.

Τι ακριβώς είναι οι «Διαστημικέ Αποστολές: Από τη Γη στο Διάστημα;»

Πρόκειται για 4 μαθήματα διάρκειας 1.5 ωρών στα οποία οι νεαροί μαθητές ανακαλύπτουν τα βασικά βήματα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μια Διαστημικής Αποστολής! Το εργαστήριο είναι βιωματικό και αποτελείται από μικρά πειράματα, κατασκευές, προβολές και πρωτότυπες, βιωματικές δραστηριότητες με σκοπό την ενεργή συμμετοχή των μαθητών και την «πρακτική» κατανόηση. Αρχικά οι μαθητές θα πρέπει να ανακαλύψουν τον προορισμό τους, τον πλανήτη που θα εξερευνήσουμε, και να κατανοήσουν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί μέσα από μικρά πειράματα. Στη συνέχεια θα κατασκευάσουν τα διαστημικά οχήματα τους, τους πυραύλους εξερευνώντας τον τομέα της πυραυλικής. Έτσι, είμαστε έτοιμοι για εκτόξευση! Φτιάχνοντας αυτοσχέδια Ρόβερ και ελέγχοντας τα από τη Γη καλούνται να συλλέξουν δείγματα και τέλος να τα αναλύσουν και να αναφέρουν τα συμπεράσματα τους.

Ποιος είναι ο στόχος;

Το εργαστήριο είναι δομημένο πάνω στη φιλοσοφία της εκπαίδευσης  STEM (Science, Technology, Engeeniring and Math). Οι θετικές επιστήμες, όπως τα μαθηματικά, η φυσική, η χημεία, η βιολογία και η γεωλογία αλληλεπιδρούν και συνδυάζονται και με την τεχνολογία και τη μηχανολογία για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Κύριος στόχος είναι λοιπόν τα παιδιά να γνωρίσουν τις επιστήμες Διαστήματος μέσα από ένα αμιγώς βιωματικό εργαστήριο αλλά και να κατανοήσουν τη διεπιστημονικότητα που είναι απαραίτητη για την υλοποίηση μια Διαστημικής Αποστολής. Οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν και να αποκομίσουν γνώσεις από διάφορους επιστημονικούς κλάδους προκειμένου να επιτευχθεί ένας κοινός στόχος: η εξερεύνηση ενός πλανήτη. Μέσα από από μια ανακαλυπτική διερευνητική μάθηση, κάθε μαθητής  εμπλέκεται δημιουργικά και συνεργατικά με τους συμμαθητές του στις δραστηριότητες του εργαστηρίου, προκειμένου να δώσουν από κοινού λύσεις σε προβλήματα που τίθενται από τον εκπαιδευτικό, να βελτιστοποιήσουν τις λύσεις τους, να διαχειριστούν σωστά το χρόνο τους και να αποκτήσουν κριτική ικανότητα και φαντασία.

Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη θεματολογία;

Οι επιστήμες Διαστήματος είναι ένας ιδανικός χώρος για την εκπαίδευση STEM. Πίσω από κάθε Διαστημική Αποστολή, επανδρωμένη ή μη, συνεργάζονται με υψηλό αίσθημα ευθύνης επιστήμονες από πολλούς κλάδους χρησιμοποιώντας και παράγοντας, εκτός από γνώση, εξαιρετικά πρωτοπόρα και καινοτόμα τεχνολογία που εισέρχεται στην καθημερινότητα μας όλο και πιο πολύ. Οι επιστήμες Διαστήματος είναι ένας χώρος που εξελίσσεται ραγδαία παρασέρνοντας μαζί του πολλές εφαρμογές για τον άνθρωπο και καλό είναι σιγά σιγά να αποτελέσει ένα πεδίο γνώσης που επικοινωνείται με τους μαθητές από μικρή ηλικία. Η εξερεύνηση νέων κόσμων αποτελούσε πάντα έμπνευση για τον άνθρωπο κι έναν ισχυρό λόγο για την εξέλιξη της γνώσης και της τεχνολογίας.

Πού και πότε γίνεται το εργαστήριο;

Το εργαστήριο γίνεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, στον ιστορικό χώρο που φιλοξενεί το τηλεσκόπιο

του Δωρίδη, ένα από τα πρώτα τηλεσκόπιο της Ελλάδας. Τα παιδιά λοιπόν θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να επισκεφτούν

το θόλο του τηλεσκοπίου αλλά και να μάθουν και να συνεργαστούν μέσα σε αυτόν.

Ο επόμενος κύκλος της δράσης «Διαστημικές Αποστολές» ξεκινά αυτό το Σάββατο 28/04 και ώρα 17:00-18:30 το

απόγευμα και για 4 συνεχόμενα Σάββατα (μέχρι τις 19 Μαΐου). Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί και παρατήρηση του ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας, για τους μαθητές και τους γονείς τους.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;

Το εργαστήριο αφορά παιδιά ηλικίας 10-13 ετών. Το συνολικό κόστος είναι 40 ευρώ. Για πληροφορίες/κρατήσεις οι

ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2103490054, 210 3490160, 6937790081 και ηλεκτρονικά στο

visitorcenter@noa.gr.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here