Εύα Φάμπα: «Αϊλάν, τα πάθη των ανθρώπων». Ρεσιτάλ κιθάρας στο θέατρο RADAR

 

 

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

«…ένα καράβι αρμάτωσα να βγω στην οικουμένη,
να’ χουν αμπρί κι οι πρόσφυγες κι όλοι οι ξεριζωμένοι…»
Γιώργος Μπίμης, «Πρόσφυγες»

«Το άψυχο κορμί του μικρού Αϊλάν από τη Συρία που η εικόνα του είχε συγκλονίσει τον κόσμο, εξακολουθεί να αποτελεί την πικρή υπενθύμιση του συνεχιζόμενου προσφυγικού δράματος. Το τραγικό γεγονός, «επαναλήφθηκε» δεκάδες φορές αυτά τα χρόνια, στα ναυάγια με θύματα παιδιά. Αν κοιτάξουμε πέρα από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, μικροί Αϊλάν υπάρχουν και αλλού, κάτω από τα μάτια μιας εφησυχασμένης διεθνούς κοινότητας». Η γνωστή κιθαρίστρια Εύα Φάμπα θα πραγματοποιήσει ρεσιτάλ κιθάρας στο θέατρο RADAR τη Μεγάλη Τρίτη, 3 Απρίλη και την Τετάρτη, 2 Μάη στις 9μμ, με έργα σύγχρονα, δεξιοτεχνικά και, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, το έργο «Αϊλάν» του Ε. Catina, αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες αυτού του κόσμου.

Πώς επιλέξατε τα έργα που θα μας παρουσιάσετε;
Όλα τα έργα που θα ερμηνεύσω είναι σύγχρονα και διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα πολύ πλούσιο ηχοχρωματικά και υφολογικά με πολλά σύγχρονα στοιχεία κυρίως στο έργο «Αϊλάν» του Ιταλού Ευγένιου Κάτινα, δεξιοτεχνικά με έντονα στοιχεία της ισπανικής παράδοσης στη Σονάτα του Τουρίνα, αργεντίνικων μελοδραματικών χρωμάτων και χορευτικών στοιχείων στο έργο του Μάξιμου Ντιέγο Πουχόλ, ρώσικο ρομαντισμό και πάθος στα έργα του Σμιρνόφ και πολλή ελληνικότητα με τα έργα Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Φάμπα.

 

Πολύ σφαιρικό πρόγραμμα· παρών και ο πατέρας σας. Μιλήστε μας για τις σπουδές και τη ζωή σας κοντά του.
Η μουσική του πατέρα μου είναι πάντα παρούσα στις συναυλίες μου μιας και είναι κομμάτι του εαυτού μου. Δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί ενός τόσο διάσημου καλλιτέχνη πόσο μάλλον να μαθητεύεις κοντά του. Στα θετικά η καθημερινή επαφή με τη μουσική και την κιθάρα που μου δημιούργησε ένα πλούσιο μουσικό υπόβαθρο γνώσεων και εμπειρίας, όπως επίσης η αυστηρότητα και η επιμονή του στην μουσική ερμηνεία κάτι που νομίζω ότι το κουβαλάω και εγώ τόσο στη δική μου μελέτη όσο και τη διδασκαλία.

Θα ακουστεί και ποίηση;
Πολλές φορές διαβάζοντας ποίηση είναι σαν να ακούω μουσική. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα διαβάσω δύο ποιήματα (των Μπέρτολντ Μπρεχτ και Γιώργου Μπίμη) γραμμένα για τους πρόσφυγες και μετανάστες, θέλοντας να δημιουργήσω μια πιο έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα που μαζί με την 1η παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου «Αϊλάν» του Ευγένιου Κάτινα θα ευαισθητοποιήσει το κοινό για το δράμα τόσων χιλιάδων ανθρώπων.

________________________________________

 

Στον γεμάτο συγκινήσεις, δύσκολο και απαιτητικό δρόμο της κλασικής κιθάρας βαδίζει εδώ και χρόνια με συνέπεια η κιθαρίστρια Εύα Φάμπα. Καλλιτέχνιδα με σημαντική διεθνή παρουσία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, έχει δώσει κατ’ επανάληψη επιτυχημένα ρεσιτάλ σε μουσικά, κιθαριστικά φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Λατινική Αμερική και Αφρική. Έχει παρουσιάσει κονσέρτα με συμφωνικές ορχήστρες, έχει ηχογραφήσει προσωπικά cd για σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες όπως NAXOS & BERBEN και συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους ανά τον κόσμο για την έκδοση έργων για κιθάρα. Ευαισθητοποιημένη σε θέματα που πληγώνουν τις «χορδές» της καρδιάς των λαών όπου γης, η Εύα Φάμπα δίνει δύναμη στις χορδές της κιθάρας της για να υμνήσει την κατάφαση στη ζωή.
________________________________________

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994):

«Αθανασία»

«Το Βαλς των χαμένων ονείρων» (διασκευή, μεταγραφή για κιθάρα από τον Δημήτρη Φάμπα)

 

-Yuri Μirnov (1935, Ρωσία):

«Romance»

«Pushkin’s Vals»
-Ποίηση Μπέρτολντ Μπρεχτ-

 

-Eugenio Catina (1956, Ιταλία)

«Aylan – the refugee child in the red shirt»
-Ποίηση Γιώργου Μπίμη / Πρόσφυγες-
-Μίκη Θεοδωράκη (1925)

«Ήσουν καλός» (διασκευή, μεταγραφή για κιθάρα από τον Γιάννη Ηλιόπουλο)

«Mάνα και Παναγιά» (διασκευή, μεταγραφή για κιθάρα από τον Δημήτρη Φάμπα)

-Joaquín Turina (1882-1949, Ισπανία)

Sonata op.61 τα μέρη: Allegro – Andante – Allegro Vivo

 

-Maximo Diego Pujol (1957, Αργεντινή)

Tres piezas Rioplatenses: Don Julian-Septiembre – Rojo y Negro

 

-Δημήτρη Φάμπα (1921-1996)

Ελληνικός Χορός Τσάμικος

Ελληνικός Χορός Σούστα

 

ΘΕΑΤΡΟ RADAR

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 , Αθήνα 11744

(απέναντι από την στάση μετρό ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ)

τηλ.: 210 9769294

 

ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΣΙΤΑΛ:

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ 3 Απρίλη και ΤΕΤΑΡΤΗ 2 Μάη στις 9.00 μμ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 70 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Γενική είσοδος 8 ευρώ

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 210 976 9294 και στο viva.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here