Extreme Games στις ράμπες της ζωής

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Μια  εναλλακτική πρόταση αξιοποίησης των υποδομών προσβασιμότητας προσαρμοσμένη στην Ελληνική ιδιαιτερότητα

Μια αξιοθαύμαστη ράμπα για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρώπων με κινητική αναπηρία στη θάλασσα. Στην παραλία του κοσμοπολίτικου δήμου Γλυφάδας. Με μια πρώτη ματιά κατάλληλη για κασκαντέρ. Με μια δεύτερη ματιά και τρίτη ματιά, όμως, συμβολική των ιδεωδών που σμίλεψαν μέσα στα χρόνια το απαράμιλλο νεοελληνικό φρόνημα. Διαθέσιμη στους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου για επιδείξεις ακραίας  γενναιότητας που υπερβαίνει τα κοινά ανθρώπινα μέτρα. Για πραγματικούς ήρωες της ζωής, άντρες και γυναίκες με τα όλα τους.

Η πρώτη φωτογραφία αυτής της “ράμπας των γενναίων” ελήφθη το μακρινό 2009 και δημοσιεύτηκε στην ενότητα ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”. Από πλευράς τοπικών αρχόντων δόθηκαν τότε διαβεβαιώσεις ότι … “οσονούπω ξεκινούν οι απαραίτητες εργασίες” ώστε η ράμπα να προσαρμοστεί στα κοινά ανθρώπινα μέτρα των χρηστών της. Σε κάθε ευκαιρία, έκτοτε, ο φωτογραφικός φακός πήγαινε και ξαναπήγαινε στον “τόπο του εγκλήματος” αναμένοντας τη μεγάλη στιγμή της φωτογράφησης των τεκμηρίων της αποκατάστασης. Φωτογράφηση το 2010, φωτογράφηση και το 2011, αμφότερες συνοδευόμενες από την δημοσιογραφική απαίτηση αποκατάστασης, αρμόδιες διαβεβαιώσεις και στις δυο περιπτώσεις από τις τοπικές αρμόδιες αρχές ότι … είναι θέμα χρόνου. Στην πέμπτη κατά σειρά στις αρχές του 2013 ζητήθηκε και δόθηκε η  τελευταία διαβεβαίωση ότι η αποκατάσταση είναι θέμα χρόνου. Έκτοτε ουδέποτε ζητήθηκε ξανά διαβεβαίωση, έχει και η δημοσιογραφική διαστροφή τα όριά της.

Τέλη Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε η τελευταία κατά σειρά επίσκεψη στην κοσμοπολίτικη παραλία της Γλυφάδας, η “ράμπα των γενναίων”, αυτό δα έλειπε, αμετακίνητη στη θέση της. Έξι και βάλε χρόνια στασιμότητας παραείναι πολλά, ακόμα και ο πλέον “κολλημένος” νους ξεκολλάει, ιδέα μαγική ξεπηδάει, αφού η “ράμπα των γενναίων” είναι ταγμένη να παραμείνει πάντα εκεί τουλάχιστον ας αξιοποιηθεί!

Απολογούμενοι προληπτικά για τον κομπασμό, καταθέτουμε την εκτίμηση ότι η φωτογραφία που συνοδεύει το κείμενο κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να θεωρηθεί έως και ιστορική! Αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την αναγκαιότητα επανεξέτασης του ρόλου της ράμπας, την απελευθερωτική αξιοποίησή της προς ανάδειξη των ειδικών ικανοτήτων με τις οποίες πανηγυρικά πιστώνονται οι κινητικά ανάπηροι “ήρωες της ζωής”. Στην συγκεκριμένη απελευθερωτική κατεύθυνση προτείνεται (προς τους τοπικούς άρχοντες αλλά και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο αρμόδιο), η διοργάνωση σειράς θεαματικών εκδηλώσεων – extreme games, με πρωταγωνιστές ηρωικούς αναπήρους να επιχειρούν να διασχίσουν τη ράμπα ως το τέλος της συνοδευόμενοι από τα επιφωνήματα θαυμασμού του φιλοθεάμονος κοινού. Αν μη τι άλλο θα πρόκειται για καινοτομία παγκόσμιας εμβέλειας, ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν έχει διοργανωθεί κάτι αντίστοιχο. Οι υποδομές (της οριακής κακοτεχνίας και της εξοργιστικής αδιαφορίας) υπάρχουν, δε μένει παρά να αξιοποιηθούν.

*Αντίστοιχες κακοτεχνίες μετά σημάνσεως στο όνομα υποτίθεται της πρόσβασης των ανθρώπων με κινητική αναπηρία, υπάρχουν απειράριθμες ανά τη νεοελληνική επικράτεια. Αν με το καλό η ιδέα αξιοποίησης που προτείναμε για τη ράμπα των γενναίων στη Γλυφάδα κατανοηθεί ως πιλοτική, οι δυνατότητες για πανελλαδική της επέκταση είναι απεριόριστες.    

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here