“Εξοντώνετε μαζικά εκατοντάδες οικογένειες ατόμων με αναπηρία. Γιατί;

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Σκληρή καταγγελία της ομοσπονδίας γονέων ΑμεΑ για τον αποκλεισμό των Kέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικωμένων(ΚΗΦΗ) και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας(ΚΔΗΦ ΑμεΑ)από κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα

Ο αποκλεισμός από κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα των φορέων παροχής υπηρεσιών σε ανθρώπους με αναπηρία που λειτουργούν στα πλαίσια του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού” που την τελευταία τετραετία υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία τοπικής ανάπτυξης και αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και την ευθύνη των οποίων έχουν οι σύλλογοι γονέων, καταγγέλλεται από τους τελευταίους δια της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ) ως “μαζική εξόντωση εκατοντάδων οικογενειών ατόμων με αναπηρία”.

Αφορμή της καταγγελίας είναι η μη συμπερίληψη των συγκεκριμένων φορέων στην  προστατευτικού χαρακτήρα κατατεθείσα τροπολογία του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου για τον “εκδημοκρατισμό της διοίκησης”. Όπως με έμφαση τονίζει στην σχετική αιχμηρή επιστολή της η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ βασικό αίτημα της οποίας είναι η απόσυρση της τροπολογίας (υπ. αριθ. 109/50/30-4-2015), “όπως αυτή έχει διατυπωθεί, οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο περισσότερους από 30 φορείς που λειτουργούν από συλλόγους γονέων και εξυπηρετούν περισσότερα από 900 άτομα με αναπηρίες”.

Παραθέτοντας με συνοπτικό τρόπο τα συσσωρευμένα εξαιτίας της χρηματοδοτικής ασφυξίας προβλήματα των φορέων παροχής υπηρεσιών που διαχειρίζονται οι σύλλογοι – μέλη της, η ομοσπονδία γονέων μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι:

-Εδώ και τέσσερα χρόνια ο χρεοκοπημένος ΕΟΠΥΥ δεν υπογράφει συμβάσεις με τους συγκεκριμένους φορείς. Ο ΕΟΠΥΥ είτε δεν αποζημιώνει διόλου πλέον τους γονείς για τις θεραπευτικές πράξεις των παιδιών τους, είτε όταν το κάνει τούτο γίνεται με καθυστερήσεις της τάξεως των έξι ως οκτώ μηνών.

-Το ποσοστό μείωσης των χορηγήσεων από πλευράς περιφερειών υπερβαίνει το 60% σε σχέση με τις προ τετραετίας χορηγήσεις, ενώ για το τρέχον έτος το χρώμα του χρήματος παντελώς αγνοείται.

-Δεν έχει ακόμα καταβληθεί η τελευταία δόση του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ για το περασμένο έτος 2014, με το ημερολόγιο να δείχνει πλέον μήνα Μάιο του 2015 και τις υποχρεώσεις (μισθοδοσίες, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.) να συσσωρεύονται.

-Στην ζώσα πραγματικότητα, οι φορείς αυτοί (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ ΑμεΑ και Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας – ΚΔΗΦ ΑμεΑ) λειτουργούν για τουλάχιστον πέντε μήνες στον αναπνευστήρα, επιβιώνουν “με τα ψέματα”, καλύπτοντας τις πιεστικές καθημερινές ανάγκες με τα μηδαμινά, πρακτικώς ανύπαρκτα διαθέσιμά τους, αντλώντας διαρκώς από το κατά κανόνα μηδενικό υστέρημα των γονέων. Τόσο απλά, τόσο τρελά.

Άγριες και οριακές με μια κουβέντα οι συνθήκες, αυτών δεδομένων η παράταση (χρηματοδότησης) των φορέων μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ μέχρι τις 30/9/2015 (άρθρο 14, Ν. 4312/2014) θα ήταν αν μη τι άλλο μια στοιχειώδης ανάσα ελπίδας. Υπό αυτή την τόσο μα τόσο στοιχειώδη έννοια ο αποκλεισμός τους προκαλεί αν μη τι άλλο κάκιστη εντύπωση. Πόσο μάλλον όταν σύμφωνα με τα όσα η ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ καταγγέλλει, πριν από τις γιορτές του Πάσχα και στην διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησής τους, είχαν λάβει κατηγορηματική την αρμόδια (από την αναπληρώτρια υπουργό Θ. Φωτίου) διαβεβαίωση περί του αντιθέτου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here