Εξηγήσεις στους εισαγγελείς μέσω υπομνήματος έδωσε η Κατερίνα Σαββαΐδου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Οχι με αυτοπρόσωπη εμφάνιση αλλά διά υπομνήματος επέλεξε να δώσει εξηγήσεις  για το κακούργημα της απιστίας στους εισαγγελείς διαφθοράς η τέως Γενικής Γραμματέως Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Η υπόθεση για την οποία κλήθηκε να απολογηθεί αφορά το πάγωμα επιβολής προστίμου σε εταιρεία ύψους 78 εκατ. ευρώ, ενώ η υπόθεση είχε εξεταστεί από την επιτροπή διοικητικής επίλυσης και το πρόστιμο είχε επικυρωθεί.

Η κλήση της ως ύποπτης από τους εισαγγελείς Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική  Τριανταφύλλου, είχε γίνει μία μέρα μετά την απαγγελία σε βάρος της κατηγορίας πλημμελήματος για την υπόθεση παράτασης για έναν χρόνο καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Μετά την άρνησή της να παραιτηθεί η κ. Σαββαΐδου, αποπέμφθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται είναι αβάσιμες»

Μετά την κλήτευση της , η Kατερίνα Σαββαΐδου με επιστολή της ανέφερε  για τις δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ότι:

1. Ως ΓΓΔΕ υπέγραψε και απέστειλε στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης δύο αποφάσεις σχετικές με τον χρόνο απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων. Με την πρώτη προβλέφθηκε η μετάθεση του χρόνου απόδοσης του φόρου (σ.σ.: υπεγράφη επί κυβερνήσεως Ν.Δ.) και όχι η αναστολή επιβολής του φόρου. Με τη δεύτερη απόφαση (υπεγράφη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) προβλέφθηκε διαφορετικό χρονοδιάγραμμα καταβολής του φόρου για το 2015.

2. Για το ζήτημα του χρόνου απόδοσης του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. «Επομένως, η κυβέρνηση ήταν ενήμερη και θα μπορούσε, αν το έκρινε απαραίτητο, να μου ζητήσει νωρίτερα την τροποποίηση της ως άνω απόφασης και την επίσπευση της διαδικασίας απόδοσης του φόρου. Αυτό έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2015, οπότε και ενήργησα άμεσα προς αυτό», σημείωνε  η κ. Σαββαΐδου.

3. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί «παγώματος» προστίμου, η κ. Σαββαΐδου υποστήριζε ότι καμία από τις υποχρεώσεις του φορολογουμένου και τα δικαιώματα του Δημοσίου δεν έχουν ανασταλεί. Η ΓΓΔΕ έχει λάβει στη συγκεκριμένη υπόθεση μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (μέχρι την επιβολή των capital controls, καθώς στη συνέχεια τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης «πάγωσαν» από την κυβέρνηση), έχει κάνει όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για την άσκηση ποινικής δίωξης για μη καταβολή των σχετικών χρεών και δεν έχει διατάξει καμία αναστολή καταβολής των προστίμων που καταλογίσθηκαν στην εταιρεία. Επίσης, ο έλεγχος επεκτάθηκε και σε άλλες δύο εμπλεκόμενες επιχειρήσεις.

«Οι κατηγορίες που μου αποδίδονται – τόνιζε η κα Σαββαίδου είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά μου, καθώς και, στο πρόσωπό μου, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».
Ενώ μετά την αποπομπή της με ανακοίνωση της σημείωνε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.
«Η κυβέρνηση προαποφασίζει την αποπομπή μου, εξαιτίας της παράτασης που έδωσα επί της απόδοσης φόρων των διαφημίσεων, την ίδια ώρα που μου ζητείται εγγράφως η παροχή παράτασης της απόδοσης του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here