Εξηγήσεις για τους S-400 ζητά ο υπ. Άμυνας των ΗΠΑ από τον Ακάρ

Μία μέρα μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ότι η αγορά των S-400, που έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, είναι «διακήρυξη ανεξαρτησίας», το θέμα θα τεθεί στη συζήτηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Πάτρικ Σάναχαν.

Όπως ανήγγειλε ο Πάτρικ Σάναχαν, υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, περιμένει σήμερα ενημέρωση από τον Χουλουσί Ακάρ για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Θα έχω μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλο», είπε. «Ελπίζω ότι θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, ήδη από την Παρασκευή, έστειλαν τελεσίγραφο στην Άγκυρα ότι αν επιμείνει στην αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, τοτε δεν θα της επιτρέψουν να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει.

Επίσης, επαναβεβαίωσε ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου για τον ίδιο λόγο.

Η Ουάσινγκτον ανέστειλε την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στην Αεροπορική Βάση Λουκ, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο Πάτρικ Σάναχαν, το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.

Το ζήτημα πάντως δεν είναι αμιγώς διπλωματικό και αμυντικό. Εκτός από τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ και σε σχέση τη Ρωσία, ενδέχεται να δημιουργήσει και οικονομικές επιπλοκές στην ήδη βαλλόμενη τουρκική οικονομία.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Fitch, τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο, εν μέρει εξαιτίας των δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος.

Επίσης, όπως επισημαίνεται από αναλυτές, αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία.

Πάντως, η διαρκής και εντεινόμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχει και άλλες συνιστώσες, όπως η διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, οι κυρώσεις στο Ιράν, η φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές και άλλα ζητήματα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here