Λιαρέλης: Aδιάβλητος ο διαγωνισμός- Αν ακυρωθεί ο νόμος, πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον δανεισμό του ΑΝΤ1 υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤΙ  Στρ. Λιαρέλης. Ο ίδιος χαρακτήρισε αδιάβλητο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες πρόσθεσε όμως πως αν αλλάξει κάτι, θα ζητήσουμε πίσω τα λεφτά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την αδειοδοτική διαδικασία των τηλεοπτικών καναλιών, ο κ. Λιαρέλης έκανε λόγο για «απολύτως αδιάβλητο διαγωνισμό», ωστόσο όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο, ώστε να μην υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που εμφανίζει να έχει σήμερα ο νόμος, αλλά ούτε και να καταπατηθούν ανθρώπινα δικαιώματα.

Αναγνώρισε πάντως, ότι υπήρχε ένα άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, τονίζοντας ότι «ήταν αυτονόητο και έπρεπε και μπορούσε, να είχαν διορθωθεί τα προηγούμενα χρόνια οι στρεβλώσεις που υπήρχαν».

«Από αυτό που εγώ έχω διαπιστώσει, είναι πως ο διαγωνισμός ήταν απολύτως αδιάβλητος. Θα μπορούσε να γίνει με καλύτερους όρους, νηφαλιότητα και ψυχραιμία, για να είναι η αρχή διαλόγου και να μην γίνει η αρχή ενός καβγά. Θα μπορούσε να γίνει ηλεκτρονικά. Τότε θα είχε αποφευχθεί πολύς χρόνος και δεν θα υπήρχαν φαινόμενα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι επί τέσσερεις μέρες δεν πήραν τα σκουπίδια και δεν μπόρεσα να πλυθώ, δεν θα καταφέρω να το ξεπεράσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης του Ομίλου να συμμετάσχει στην διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και το ύψος του τιμήματος που κατέβαλε, απάντησε ότι ήταν ανάλογο της ανάγκης του ΑΝΤ1 που δραστηριοποιείται δημοσιογραφικά εδώ και 27 χρόνια, να πάρει άδεια – και έφθασε μέχρι του σημείου που εκτιμούσε ότι μπορεί να είναι βιώσιμος.

Σημείωσε πάντως, ότι «για άδειες περιεχομένου που συζητάμε στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, κοστίζουν 50.000 αγγλικές λίρες».

«Τέθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις στον διαγωνισμό. Υπήρχε εγγύηση 8 εκ ευρώ για το κεφάλαιο, τρεις μήνες για την πρόσληψη προσωπικού και 6 μήνες για το πρόγραμμα, έπρεπε (και το ζητήσαμε εμείς αυτό), να υπάρχει και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του προγράμματος», είπε και συμπλήρωσε:.

«Η πρόνοια του διαγωνισμού έλεγε για κατάθεση 3 εκ ευρώ με εγγυητική τραπεζική επιταγή. Αυτά τα χρήματα, πέραν των 25,3 εκ ευρώ που καταθέσαμε για την πρώτη δόση, είναι και σήμερα δεσμευμένα. Αυτό το πόσο στις σημερινές συνθήκες δεν είναι μικρό» ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που το ΣτΕ κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο, ο κ. Λιαρέλης απάντησε ότι οποιαδήποτε αλλαγή των δεδομένων, είναι υποχρέωση της συντεταγμένης πολιτείας να επιστρέψει τα λεφτά.

«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό αν το ΣτΕ προχωρήσει στο σκεπτικό περί αντισυνταγματικότητας του νόμου και τον ακυρώσει. Όπως εμείς, παρότι διαφωνούσαμε πάνω σε ορισμένα ζητήματα του νόμου, συμμετείχαμε στον διαγωνισμό, πρέπει και η πολιτεία να εφαρμόσει τους νόμους. Να ακυρώσει τον νόμο, να επιστρέψει τα λεφτά και να προκηρύξει νέο διαγωνισμό με νέο νομοθετικό πλαίσιο υπό την ευθύνη του ΕΣΡ», επεσήμανε ο κ. Λιαρέλης και πρόσθεσε:

«Όσες φορές επιχειρήθηκε να παρέμβουμε στην αγορά με όρους μηχανολογικής, έχουμε κάνει στρεβλώσεις. Και όσο επιχειρούμε να το λύσουμε με αυτήν την λογική τόσο το διαστρεβλώνουμε».

Τα δάνεια του ΑΝΤ1

 

Οπως είπε ο κ. Λιαρέλης, ο δανεισμός του Ant1 φτάνει τα 161,576 εκατ. ευρώ με τη μορφή κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου, συν άλλα 22,566 εκατ. ευρώ σε factoring και έχει εγγυητικές 17,8 εκατ. ευρώ από ξένες τράπεζες. Το υπόλοιπο δανεισμού είναι 180 εκατ. ευρώ που απομένουν να αποπληρωθούν, από τα 195 εκατ. ευρώ συνολικά για τον όμιλο.

Ο Στρ. Λιαρέλης αμφισβήτησε το πόρισμα της ΤτΕ, σύμφωνα με το οποίο ο ΑΝΤ1 είχε καθαρή αρνητική θέση 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014, ισχυριζόμενος ότι ήταν θετική από το 2010 έως το 2014. Η θέση του ΑΝΤ1 ήταν αρνητική κατά 24 εκατ. ευρώ το 2010, κατά 23 εκατ. ευρώ το 2011. Ο Στρ. Λιαρέλης παραδέχθηκε ότι μόνο το 2015 ήταν αρνητική για αυτό και πραγματοποιήθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Σπ. Λάππας, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε ότι κατά την έναρξη των αρνητικών δεικτών, το 2008, ο ΑΝΤ1 πούλησε τον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TELEVISIA στη Βουλγαρία αντί καθαρού τιμήματος 540 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να ζητηθεί από κάποια τράπεζα τμήμα του ποσού αυτού να γίνει ασφαλιστική εγγύηση, στα πλαίσια λογαριασμού cash collateral, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των χρεών του ομίλου. Ενώ, δηλαδή, εισπράχθηκε ένα τεράστιο ποσό, πολλαπλάσιο του χρέους του ΑΝΤ1, δεν δόθηκε ούτε ευρώ για την κάλυψή του δανεισμού! Συγκεκριμένα, δεν αποπληρώνονταν τα δάνεια στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ο Στρ. Λιαρέλης να χαρακτηρίζει ασύμφορο το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο για τον Ant1, λόγω του μέσου επιτοκίου του 11%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι από τα 161 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ο Antenna Tv δεν εισέπραξε τίποτα, καθώς όλα πήγαν σε αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. «Ούτε ένα ευρώ δεν ήταν νέος δανεισμός», όπως είπε. Ως απόδειξη για την κάλυψη των πιστωτικών κινδύνων, ο Στρ. Λιαρέλλης ανέφερε ότι οι μέτοχοι του Ant1 έχουν βάλει στον όμιλο 138,817 εκατ. ευρώ.

προς επιχειρήσεις. Με την ανοχή των τραπεζών και ενώ στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δίνονταν συνεχώς νέα δάνεια, ως ενδιάμεσες συμφωνίες, με αποτέλεσμα η εταιρία να έχει το 2014 αρνητική καθαρή θέση 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή είχαμε διαιώνιση διαπραγματεύσεων πάνω από 4 χρόνια, με τον ΑΝΤ1 να λαμβάνει συνεχώς νέα δάνεια χωρίς καμία εξασφάλιση!

Η εξεταστική επιτροπή  είχε στείλει αίτημα για κατάθεση στον Θοδωρή Κυριακού, ο οποίος απάντησε με επιστολή, με την οποία έκανε γνωστό ότι απουσιάζει στο εξωτερικό, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεστικά καθήκοντα στον όμιλο ΑΝΤ1, καθώς και ότι δεν έιναι μέλος του ΔΣ του, οπότε δεν είναι αρμόδιος να δώσει απαντήσεις στην εξεταστική.
Έτσι, αντιπρότεινε να εκπροσωπήσει τον όμιλο ΑΝΤ1 και να καταθέσει στην επιτροπή ο διευθύνων σύμβουλος και δημοσιογράφος, Στρατής Λιαρέλης. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η επιτροπή δεν ακυρώνει την πρόσκληση στον Θ. Κυριακού, τον οποίο θα καλέσει όταν θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Κόντρα Φάμελου – Λοβέρδου

Τέλος, με αφορμή διαρροές που έγιναν στον Τύπο και αφορούσαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αντιπροέδρου του ΣτΕ, ο κ. Λιαρέλης κλήθηκε από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο να πει, εάν ο ίδιος θα τα δημοσιοποιούσε. «Ως πολίτης και ως δημοσιογράφος, ανεξάρτητα από το αν απαγορεύεται ή όχι από το νόμο και αν είναι κακούργημα ή κάθειρξη, εγώ θέματα απολύτως προσωπικά ή προϊόντα υποκλοπής δεν θα τα δημοσίευα», ήταν η απάντηση του.

Η ερώτηση αυτή του κ. Λοβέρδου, προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, που με τη σειρά της ρώτησε τον κ. Λιαρέλη αν θα δημοσίευε στοιχεία οροθετικών γυναικών.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Λοβέρδου που εκτίμησε ότι η κ Καββαδία άφηνε προσωπικές αιχμές εναντίον του, καθώς τότε που δημοσιεύτηκαν οι επίμαχες φωτογραφίες σε μέσα ενημέρωσης, ήταν υπουργός Υγείας

Ο κ. Λοβέρδος, έκανε λόγο για «συστηματικούς συκοφάντες και λασπολόγους» και τόνισε ότι με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα και βάσει της νομοθεσίας όπως αποκαλύφθηκε και στη Βουλή, είχε δοθεί εντολή για την δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των οροθετικών γυναικών και ο ίδιος δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη στο θέμα.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σωκράτης Φάμελος τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η κατάθεση του κ. Λιαρέλη, και ότι δεν τίθεται θέμα επί προσωπικού, αρνούμενος να δώσει άλλο χρόνο στον κ. Λοβέρδο για να αναπτύξει τις απόψεις του.

Ο κ. Λοβέρδος επέμεινε ότι έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό με αποτέλεσμα να ξεσπάσει λεκτική αντιπαράθεση που διήρκησε 20 λεπτά.

«Το κάνετε για να με φιμώσετε, δεν θα κάνουν ότι θέλουν εδώ μέσα οι κατ’ επάγγελμα αγανακτισμένοι βουλευτές…. υπάρχει προσπάθεια συκοφάντησης και εξόντωσης μου και δεν θα το επιτρέψω», υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος.

«Κανένα ζήτημα συναδελφικότητας. Όποιος φωνάζει ή γκρινιάζει περισσότερο, δεν γίνεται να του δίνεται ο λόγος. Δεν υπάρχει άλλο ζήτημα κ. Λοβέρδο, παρακωλύετε την εξεταστική. Μην χτυπάτε άλλο τα γραφεία, είναι προσωπική επιδίωξη προβολής, δεν θα υποχωρήσω», αντέτεινε ο κ. Φάμελος.

«Προσβάλλεται η τιμή μου, υπάρχει αναμφισβήτητα προσωπικό θέμα…», επέμεινε ο κ. Λοβέρδος.

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με τον κ. Φάμελο να δηλώνει ότι δεν θέλει για ένα γινάτι να τιναχθεί η επιτροπή στον αέρα και κάλεσε τον βουλευτή «να μην το τραβήξει άλλο».


Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here