Συνάντηση Τσακαλώτου- Σόιμπλε στο Βερολίνο για το ελληνικό πρόγραμμα

Μετά από μια μεγάλη περιοδεία σε 5 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών , βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να δώσει εξετάσεις στο μεγάλο αφεντικό της Ευρωζώνης, τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε. Η συνάντηση που ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις, θεωρείται κρίσιμη, καθώς από την έκβαση της, θα εξαρτηθούν πολλά. Πρώτα και κύρια η τύχη του ασφαλιστικού αλλά και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων αλλά και με την συζήτηση για την μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. και όλα αυτά υπό την γερμανική πίεση για συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα. 

Δεν είναι άσχετο το γεγονός των ελληνικών και ευρωπαικών  διαρροών για μεγάλο μεταρρυθμιστικό οίστρο της ελληνικής κυβέρνησης.

Με δεδομένα αυτά και τη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης, όπου εκτιμάται ότι θα κηρυχθεί η επίσημη έναρξη της διαδικασίας αξιολόγηση, η συνάντηση και οι δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, θα έχουν καθοριστική σημασία.

Με Ντάισελμπλουμ

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου, με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης από πηγές του ελληνικού  υπουργείου.» Έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις», ήταν η φράση που χρησιμοποιήθηκε ενώ διευκρινίσθηκε ότι η αναφορά του Ντάισελμπλουμ  ότι θα χρειασθούν «μήνες» για την αξιολόγηση, αναφέρονταν και στη συζήτηση για το χρέος.που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί.

Με ανάρτησή του στο twitter, o Γ.Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συζήτηση με τον Τσακαλώτο ήταν καλή, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τις προκλήσεις για την Ελλάδα.

Επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσακαλώτου με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζ. Λιου, η αμερικανική πλευρά διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρτρυθμίσεις ώστε η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις δεσμεύσεις της για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Μέχρι στιγμής πάντως, η ευρωπαική περιοδεία του Ευ. Τσακαλώτου  εξελίσσεται θετικά, εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απέσπασε συμφωνίες για σύμπλευση στάσης σχετικά με αρκετά ζητήματα που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα σε Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία, ενώ και η χθεσινή συνάντηση στην -αυστηρή- Φινλανδία εξελίχθηκε σε ιδιαίτερο φιλικό κλίμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here