Εξάρχεια-Τοπαλούδη: Το «χαλασμένο» τηλέφωνο Λιμενικού-Αστυνομίας

Είναι αμέτρητες οι φορές στα ποινικά χρονικά όπου οι ένστολοι συγκρούονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους, με «ανέκδοτο» το πτώμα που βρίσκεται με το ένα πόδι στη θάλασσα και το άλλο στη στεριά.

Οι ανταγωνισμοί ήταν ακόμα εντονότεροι όταν υπήρχε η χωροφυλακή και η αστυνομία πόλεων, ώσπου ενοποιήθηκαν.

Όμως η ασυνεννοησία δεν αποκαλύπτει πολιτικά κενά, παρά ανταγωνισμούς σωμάτων και ατόμων -όπου π.χ. οι λιμενικοί έχουν όντως καταρτισμένους αξιωματικούς που έχουν πείρα και με θέματα ναρκωτικών ή φόνων, και οι αστυνομικοί επίσης. Επίπλέον, πέρα απο το γεγονός ότι και οι δύο έχουν γνώσεις στα ποινικά, ο διαχωρισμός παίζει ρόλο και λειτουργικό, καθώς οι λιμενικοί έχουν στη σφαίρα αρμοδιοτήτων τους καράβια και πλωτά μέσα,  δηλαδή τη θάλασσα, που αποτελεί κύρια οδό μεταφοράς όπλων και ναρκωτικών. Δεν μπορεί ένας φορέας να έχει την επιστασία σε όλα. Όμως ο διαχωρισμός πρέπει να σταματά εκεί όπου πλέον διακυβεύονται σοβαρότερα ζητήματα.

Το θέμα με  τα Εξάρχεια είναι σχεδόν ασήμαντο μπροστά σε ένα σοβαρότερο -εκείνο της Τοπαλούδη.  Γιατί στα Εξάρχεια οι λιμενικοί έχοντας άγνοια του καθεστώτος των Εξαρχείων δεν έκριναν σκόπιμο να συνεργαστούν εξαρχής με την αστυνομία και τηλεφώνησαν στην ΕΛΑΣ μόλις είδαν τα σκούρα, και ήταν πλέον αργά. Δεν έγινε κατι τραγικό πάντως, εκτός του ότι τραυματισθηκε ο ένας λιμενικός και γενικά εκτέθηκαν και οι δυο υπηρεσίες.

Στην περίπτωση της Τοπαλούδη, όμως, όπου τις έρευνες ανέλαβε το Λιμενικό, χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ενδοεπικοινωνία των διωκτικών αρχών. Ενώ δηλαδή το Λιμενικό εξαρχής γνώριζε πως ένα έτος πριν το θύμα της δολοφονίας είχε πέσει θύμα βιασμού, είτε δεν ενήργησε τα δέοντα είτε ενήργησε μη επαρκώς. Δηλαδή είτε δεν συνέδεσε τον προ έτους βιασμό (που ήταν θέμα ΕΛΑΣ, είχε συμβεί στην ξηρά) με το φόνο, είτε τον συνέδεσε μεν, αλλά δεν συνεργάσθηκε με την ΕΛΑΣ για την σύνδεση προσώπων της τρέχουσας δικογραφίας (για το φόνο) με το περσινό συμβάν (του βιασμού). Οι δυο υποθέσεις συνδέθηκαν με ρυθμό αργό και με απώλεια πολύτιμου χρόνου -δεν βρέθηκε το σημαντικό βίντεο. Αυτό συνέβη είτε επειδή το Λιμενικό πείσμωσε (ότι είναι «δική του η υπόθεση» και θα τη χειριστεί μέχρι τέλους μόνο του), είτε γιατί η ΕΛΑΣ δεν πήρε «ζεστά το θέμα». Και είχε λόγους η ΕΛΑΣ να μην το πάρει ζεστά, μια που το μετέπειτα θύμα του φόνου είχε απευθυνθεί στην αστυνομία αρχικά για το βιασμό   και είχε αποκαρδιωθεί από έναν αξιωματικό του τμήματος που έτυχε να έχει εκείνην την ημέρα υπηρεσία.   Οπότε την βόλευε πολύ που το Λιμενικό χειριζόταν την υπόθεση μόνο του.

Και φυσικά είναι και αναρίθμητες οι  φορές όπου σημειώνεται σύγκρουση αρμοδιοτήτων και το θέμα είναι «ποιος θα έχει το γενικό πρόσταγμα» και τελικά χάνονται από ασυνεννοησία  υποθέσεις για τις οποίες δεν μιλά ποτέ  κανείς, επειδή και οι δυο πλευρές έχουν λόγους να αποσιωπήσουν ότι «τα έκαναν σαλάτα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here