Εξάπλωση μετάλλαξης Covid-19 στην Ιρλανδία, πρώτα κρούσματα σε Ιαπωνία

«Καμπανάκι» στις παγκόσμιες αρχές υγείας αλλά και στους αρμόδιους φορείς των κρατών έχει χτυπήσει η εξάπλωση του νέου στελέχους Covid-19, που εντοπίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία και φέρεται υπεύθυνο για την έξαρση κρουσμάτων στη χώρα. Η μετάλλαξη αυτή έχει ήδη βγει από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και εκτός από την Ευρώπη, έχει αγγίξει και άλλες ηπείρους.

Αρκετές κυβερνήσεις κρατών έχουν ήδη προβεί σε περιορισμούς ταξιδιών και απαγορεύσεις πτήσεων από τη Βρετανία, προκειμένου να αποφύγουν την έλευση του νέου στελέχους στο έδαφός τους. Ανήμερα Χριστουγέννων η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι που φτάνουν από τη Βρετανία θα πρέπει να εισέρχονται σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Η νέα μετάλλαξη είναι 70% πιο μεταδοτική, ενώ παραμένει ακόμα άγνωστο το εάν είναι πιο θανατηφόρο. Επίσης, δεν είναι γνωστό εάν τα εμβόλια που ήδη έχουν παρασκευαστεί είναι εξίσου αποτελεσματικά και στη νέα μετάλλαξη. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Επιδημιών (ECDC) έχει επισημάνει ότι η μετάλλαξη του ιού κυκλοφορεί ήδη εδώ και ένα μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι «η διασπορά του διεθνώς έχει ήδη αρχίσει, παρότι η έκτασή της δεν είναι ακόμα γνωστή».

Πρώτα κρούσματα σε Ιαπωνία, εξάπλωση μετάλλαξης στην Ιρλανδία

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε τα πρώτα πέντε κρούσματα στη χώρα με τη νέα μετάλλαξη του ιού. Οι πέντε θετικοί στο νέο στέλεχος έφτασαν στη χώρα μεταξύ 18-21 Δεκεμβρίου, προτού η Ιαπωνία να εντείνει τον έλεγχο των συνόρων για όσους έρχονται από τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό Υπουργείο, ο ένας από τους πέντε (ένας 60χρονος άντρας) ανέφερε κόπωση, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις δεν είχαν συμπτώματα. Όλοι μπήκαν σε καραντίνα, κατευθείαν από το αεροδρόμιο.

Παράλληλα, η Ιρλανδία επιβεβαίωσε ανήμερα Χριστουγέννων ότι κυκλοφορεί στη χώρα η μετάλλαξη του ιού. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εντοπίσαμε τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2» αφού το Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας του Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Δουβλίνου ανέλυσε το γονιδίωμά του, ανέφερε ο αρχίατρος Τόνι Χόλοχαν.

«Οι περαιτέρω εξετάσεις, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό» έχει εξαπλωθεί η μετάλλαξη αυτή στην Ιρλανδία, πρόσθεσε ο Χόλοχαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here