Έξαλλος ο υπουργός Εξωτερικών σε Κυπριακό δικαστήριο για 4 στρέμματα Μονής: «Οι Τουρκοι μας φέρθηκαν καλύτερα»

Έντονη αντιπαράθεση είχε σε δικαστήριο της Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών με τον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση της Μονής Κύκκου -σχετικά με το ακίνητο που  παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο έναντι του Μετοχίου προ 20ετίας  και του οποίου η εκμετάλλευση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ.

Από τη μία είναι

*το ελληνικό κράτος που θέλει να κάνει το management της μισοχαρισμένης περιουσίας αλλά δεν έχει λεφτά να την αξιοποιήσει και πήγε μάλιστα το 2013 να την πουλήσει

*και απο την άλλη η Μονή που λέει (και με το δίκιο της εν προκειμένω) ότι «εγώ σας χάρισα 4 στρέμματα σε περιοχή «φιλέτο» για να χτίσετε πρεσβεία και σας πούλησα σε πολύ χαμηλή τιμή άλλα 4 διπλανά γιατί θέλατε να χτίσετε και οικεία πρέσβευτού, δεν κάνατε ούτε το ένα ούτε το άλλο, οπότε κρατήστε το χαρισμένο, αλλά αυτό που πούλησα το θέλω πίσω, πάρτε και τα λεφτά να τελειώνουμε».

Ο  λόγος που το ζητάει πίσω η Μονή προφανώς δεν είναι μόνον ότι η Ελλάδα αμέλησε επί 10 χρόνια να χτίσει την πρεσβεία -και εν συνεχεία την βρήκε και η χρεωκοπία οπότε «το ξέχασε».

Ο λόγος είναι και ότι η Μονή μπορεί να βγάλει τα τριπλά πουλώντας το συγκεκριμένο οικόπεδο σε σημερινές τιμές και όχι χαριστικά. Εξάλλου και το ΤΑΙΠΕΔ είχε προσπαθήσει το 2013 να το πουλήσει, αλλά προέβη σε ασφαλιστικά μέτρα η κυπριακή Μονή  και δεν μπορεσε.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο οικόπεδα 4 στρεμμάτων έκαστο, που το 1998 το μεν ένα  χαρίστηκε απο την Εκκλησία της Κύπρου  και το άλλο (επίσης 4 στρεμμάτων)  δόθηκε  φθηνά για την εποχή εκείνη  εναντι 500.000 κυπριακών λιρών ή σε σημερινά λεφτά περίπου 850.000 ευρώ,  για να οικοδομηθεί εκεί ελληνική πρεσβεία (στο ένα) και οικεία πρεσβευτή (στο δεύτερο).

Ομως η πρεσβεία δεν χτίστηκε και γνωστοποιήθηκε  το 2013 ότι η Ελλάδα θα πουλούσε το οικόπεδο γιατί το πήρε το ΤΑΙΠΕΔ και θα το έδινε κοψοχρονιά.

Η Μονή, αφού αθετήθηκε η οικοδομηση της πρεσβείας,  σκέφτηκε να το πάρει πίσω επιστρέφοντας και τα χρήματα με τόκο (που σήμερα  αντιστοιχούν πλέον σε 2,3 εκατ. ευρώ). Επειδή δεν είχε ή δεν ήθελε να διαθέσει τόσο ρευστό, σκέφτηκε να το «προπωλήσει», να εισπράξει ένα μέρος των χρημάτων μπροστά ώστε να δώσει τα 2,3 εκατ. στο ελληνικό δημόσιο και εν συνεχεία να της «μείνουν» τα υπολοιπα, μια που συμφωνα με πληροφορίες  ρώσος επιχειρηματίας ήθελε να το αγοράσει σε πολύ καλή τιμή. Η Ελλάδα πάλι θεώρησε ότι το οικόπεδο της ανήκε και έπρεπε να το εκμεταλλευθεί εκείνη.

Η αρχική συμφωνία είχε κλειστεί με τότε Πρόεδρο τον  Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος και επισκέφθηκε επί τούτου τη Μονή Κύκκου μαζί με τον τότε  υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

Η Μονή Κύκκου είναι και ιστορική αλλά και πολύ πλούσια. Ο Πάγκαλος συζήτησε με τον ηγούμενό της κ. Νικηφόρο για να αγοράσουν «σε λογική τιμή»  έκτασης γης στη Λευκωσία για την ανέγερση ελληνικής πρεσβείας. Τους πρότεινε οικόπεδο στην πρωτεύουσα,  στην περιοχή της Έγκωμης, κοντά στις πρεσβείες ΗΠΑ και Ρωσίας, και ακριβώς απέναντι από το Μετόχι του Κύκκου.

«Καλύτερα να βλέπω απο το Μετόχι την ελληνική σημαία παρά τη ρώσικη» είχε πει ο ιεράρχης.

«Λόγω της σφοδρής επιθυμίας μου να έχω κοντά στο μοναστήρι μου την πρεσβεία της Μητέρας Πατρίδας, δήλωσα και έτοιμος να παραχωρήσω (αυτά τα) τέσσερα στρέμματα γης άνευ οιουδήποτε ανταλλάγματος, δηλαδή δια δωρεάς», λέει ο Νικηφόρος.

Λίγες εβδομάδες μετά όμως, η Ελλάδα ζητεί, μέσω δικηγόρων, από τον ηγούμενο, να της παραχωρηθεί δίπλα άλλο ένα οικόπεδο ίδιας έκτασης για να κτιστεί εκεί και η πρεσβευτική κατοικία, δηλαδή συνολικά 8 στρέμματα

Εκείνος συγκατένευσε αλλά όχι πλέον δωρεάν και ζήτησε «φιλική τιμή», όντως χαμηλότερη από της «πιάτσας», 125.000 κυπριακές λίρες ανά στρέμμα ή συνολικά  500.000 λίρες Κύπρου για τα 4 επιπλέον στρέμματα.

Ο μητροπολίτης εκτός απο ιερέας  είχε και την οικονομική διαχείριση και νομικους συμβούλους και προνόησε (προς όφελος της μονής φυσικά, αφού αυτής επιμελείτο) να διαχωρισθούν οι τίτλοι των δύο κτημάτων και να οριστεί ότι τα τέσσερα θα προορίζονται για την πρεσβεία και τα άλλα τέσσερα για την κατοικία. Επίσης προνόησε να αναφέρεται στην παραχώρηση (αφού το μισό το χάριζε) ότι ισχύει μόνον εφ’ όσον εκεί οικοδομηθεί ελληνική πρεσβεία και «το κτήμα θα έπρεπε να επιστραφεί, αν ο εν λόγω σκοπός δεν επραγματοποιείτο, με ανάλογη βεβαίως επιστροφή των χρημάτων που θα μας κατεβάλλοντο γι’ αυτό».

Μια ωραία πρωϊα ο μητροπολίτης διαβάζει ότι «εζητούντο προσφορές για την πώληση του οικοπέδου» απο το ΤΑΙΠΕΔ. Η ελληνική πλευρά προφορικά διαβεβαίωσε ότι δεν επροκειτο να πωληθεί το οικόπεδο, αλλά η Μονή δεν πείσθηκε. Οι Κύπριοι σκέφτηκαν ότι θα πωλείτο αντί πινακίου φακής το οικόπεδο απο το ΤΑΙΠΕΔ. Και ο μητροπολίτης κινειται αμέσως δικαστικά να το πάρει πίσω επειδή είτε όντως πικράθηκε που δεν θα χτιζόταν πρεσβεία όπως ήλπιζε όταν χάριζε τα άλλα  4 στρέμματα , είτε σκέφτηκε ότι και η Ελλάδα αλλά έμμεσα και η Κύπρος θα έχανε χρήμα αν «σκοτωνόταν» το οικόπεδο είτε  το θεώρησε ευκαιρία να κερδίσει χρήματα η Μονή ανακτώντας το και φυσικά μοσχοπουλώντας το σε όχι πλέον φιλική τιμή

«Νομίζω ότι, ουχί αδίκως, θεώρησα ως εξαπάτηση την ενέργεια αυτή (της πώλησης εννοεί), γι’ αυτό και προσέφυγα στο Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της πώλησης και την επαναμεταβίβαση του οικοπέδου επ’ ονόματι της Ιεράς Μονής Κύκκου», ανέφερε τότε σε επιστολή του ο Κύκκου Νικηφόρος.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη Μονή και τον Φεβρουάριο του 2017 διέταξε την επιστροφή του οικοπέδου, αφού βεβαίως επιστραφεί και στην Ελληνική Δημοκρατία, μαζί και με τους νόμιμους τόκους, το ποσό που αυτή είχε καταβάλει για την αγορά του ενός οικοπέδου των τεσσάρων στρεμμάτων. (Τα υπόλοιπα 4 στρέμματα της είχαν δωρηθεί).

Ενα μήνα μετά ο Κοτζιάς  βρίσκεται στην Κύπρο για τον εορτασμό της εθνικής επετείου και συναντάται με το μητροπολίτη Νικηφόρο. Ο οποίος, όπως λέει, του εξηγεί γιατί αναγκάστηκε να προσφύγει στο δικαστήριο, αλλά τον διαβεβαιώνει συνάμα πως εάν πράγματι η Αθήνα ακόμα επιθυμεί «να ανεγείρει χωρίς καθυστερήσεις το μέγαρο της πρεσβείας», αυτός είναι πρόθυμος να της παραχωρήσει πάλι το οικόπεδο. Ομως η Ελλάδα δεν είχε πια λεφτά για πρεσβείες και οικίες πρέσβεων.

«Δυστυχώς διεφάνη από την όλη συζήτηση ότι η υλοποίηση αυτής της επιθυμίας ήταν δύσκολη αν όχι αδύνατη. Στη δε διακαή επιθυμία μου να υλοποιηθεί το όλον έργο, πρότεινα τη διεξαγωγή εράνων τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα προς εξεύρεση των αναγκαίων χρημάτων, αλλά και πάλι δε βρήκα ανταπόκριση», αναφέρει ο ιεράρχης, έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε στον κυπριακό Τύπο, και που τον εμφάνιζε να αρνείται να δώσει στέγη στην πρεσβεία της Μητέρας Πατρίδας, και ταυτόχρονα να διαπραγματεύεται πώληση του οικοπέδου σε ρώσους ολιγάρχες.

Ο ιεράρχης καταλήγει στην απόφαση ότι πρέπει να βρεθεί λύση και να επαναμεταβιβαστεί το οικόπεδο στη Μονή αλλά και εν τω μεταξύ να προστατευθεί απο το ΤΑΙΠΕΔ που ίσως εξαναγκάζετο από τους δανειστές της χώρας να το εκποιήσει. Προτείνει την άμεση επαναμεταβίβαση του οικοπέδου την υπογαφή νέου εγγράφου,  με το οποίο θα εδεσμεύετο η Μονή, ότι για μια πενταετία δεν θα εκποιούσε το οικόπεδο. Έτσι, εάν εντός της πενταετίας ανεγείρετο η πρεσβεία, τότε η Μονή θα επέστρεφε στην Ελληνική Δημοκρατία το οικόπεδο ολόκληρο και όχι το μισό όπως ήταν η εισήγηση των συνεργατών του.

«Ύστερα από μακράν συζήτηση, ο κ. Κοτζιάς με την εντιμότητα που τον χαρακτηρίζει είπε επί λέξει τα εξής: Ούτε εμείς έχουμε τα χρήματα για να κτίσουμε το μέγαρο, ούτε εσείς έχετε τα περίπου €2.500.000 για την επαναμεταβίβαση».

Και εκεί τελείωσε η συζήτηση χωρίς να ληφθουν αποφάσεις. Ομως ο ιεράρχης αναζητεί λύση και για να βρει τα 2,3 εκατ.  αποφασίζει να προχωρήσει «σε εκποίηση του ειρημένου τεμαχίου γης».

Ο έλληνας πρεσβευτής επισκέπτεται εν συνεχεία τον ιεράρχη για να μάθει αν πουληθηκε ή όχι το οικόπεδο και εκείνος του απαντά ότι οι διαπραγματεύσεις με τον αγοραστή είναι σε πορχωρημένο και μη αναστρέψιμο στάδιο. Και αντιπροτείνει να χαρίσει στην Ελλάδα μια άλλη έκταση γης, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί ως δωρεά μόνον με την ανέγερση του πρεσβευτικού μεγάρου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, ο οποίος εκτίμησε ιδιαίτερα τη στάση του  κ. Κοτζιά στις διαπραγματεύσεις στο Κρανς Μοντανά αλλά που δεν συμπαθεί και ιδιαίτερα τον μητροπολίτη Νικηφόρο, προσπάθησε να λύσει το θέμα. Οταν αυτό παρά την παρέμβασή του δεν λύθηκε,  τότε  η Αρχιεπισκοπή Κύπρου ανακοίνωσε ότι «για να παύσουν να ακούγονται λόγια ότι η Εκκλησία της Κύπρου στερεί την Ελλάδα, θα παραχωρήσει εκείνη οικόπεδο στο ελληνικό Δημόσιο.»

Εντούτοις η υποθεση μοιραία έφτασε στα δικαστήρια, και το  ελληνικό κράτος είχε ως αντίδικο έναν Μητροπολίτη της Κύπρου, και έναν υπουργό Εξωτερικών που έπρεπε να καταθέσει ως μάρτυρας ότι δεν θα εκποιηθεί το οικόπεδο

ΟΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Τελικά, κάτι η απραξία απο ελληνικής πλευράς, κάτι η επιμονή της Μονής να μη χάσει χρήματα αφού η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για τη μεταβίβαση, η υποθεση έφτασε στα δικαστήρια και κλήθηκε να καταθέσει ως βασικός μάρτυρας ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ακούστηκαν τα εξής:

Εκπρόσωπος Μονής (Κωνσταντίνος Βελάρης): Από την ημέρα που αναλάβατε δεν προβήκατε σε κανένα μέτρο για άρση της διαφοράς;

– Κοτζιάς: Μέχρι την ημέρα της απόφασης το 2017 δεν είχα αρμοδιότητα να κάνω κάτι. Πρόθεση μου δεν ήταν η έφεση, αλλά η συνεννόηση με τις κυπριακές αρχές.

– Βελάρης: Συμφωνείτε μαζί μου ότι η για κέρδος εκποίηση μίας δωρεάς για εθνικό σκοπό δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα;

– Κοτζιάς: Το όλο θέμα είναι λάθος. Δεν ολοκληρώθηκε η τυπική διαδικσία για να περιέλθει το ακίνητο στο ΤΑΙΠΕΔ. Οι δικηγόροι με παρότρυναν να κάνω έφεση. Ομως δεν έκανα.  Ορθά υπερασπίστηκε ο Επίσκοπος Κύκκου την επιστροφή του ακινήτου  από το ΤΑΙΠΕΔ. Εγώ δεν είμαι στεναχωρημένος που υπερασπίστηκε αυτή τη μεταφορά του οικοπέδου.

– Βελάρης: Συμφωνείτε ότι δεν επιτρέπεται η εκποίηση, αφήστε τα λογύδρια

– Κοτζιάς: Δεν επιτρέπω χαρακτηρισμούς, να το πάρει πίσω. Απάντησα όπως απάντησα σε ενα δημοκρατικό δικαστήριο  Το ΤΑΙΠΕΔ ουδέποτε περιέλαβε στην ιδιοκτησία του το τεμάχιο. Αυτό διαπίστωσα. Ότι το οικόπεδο παρέμενε στο ελληνικό δημόσιο.  Πήγα στον ηγούμενο να του πω είμαστε αδέλφια.

Ο Βελάρης δείχνει τις οικονομικές καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ στο δικαστήριο (από 1/7/12 μέχρι 30/6/13). Στην τελευταία σελίδα λέει «Ακίνητα Ελληνικού δημοσίου Αγ. Προκοπίου Λευκωσία – Κύπρος».

– Κοτζιάς: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έγινε πράξη ολοκλήρωσης της μεταφοράς, δεν έγινε συμβολαιογραφική η αντίστοιχη πράξη. Αυτό απαιτεί η ελληνική δικαιοσύνη. Το ότι περασε στο ΤΑΙΠΕΔ ειναι γραφειοκρατικό λάθος.  Δεν υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη. Ουδέποτε ολοκληρώθηκε η διαδικασία, παρέμεινε στο ελληνικό δημόσιο το οικόπεδο. Ας έρθει ο δημόσιος υπάλληλος που υπέγραψε έγγραφο και να παραπεφθεί ενώπιον δικαστηρίου για παράνομη αξιολόγηση κρατικής περιουσίας.

Βελάρης  Στις 11/4/13, υποβάλατε ένσταση εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ. Υπάρχει ένορκη δήλωση της κυρίας Αθανασοπούλου, δημοσίου υπαλλήλου του ΤΑΙΠΕΔ. Αναφέρονται ότι : «Απόφαση της ΔΕΑ για μεταβίβαση του δικαιώματος αυτού στο ταμείο. Η εν λόγω απόφαση καταλογίζεται στο οικείο κτηματολογικό γραφείο. Συνεπώς δεν συνάπτεται κανενός είδους σύμβαση αλλά εκδίδεται απόφαση της ΔΕΑ. Από την δημοσίευση της απόφασης της ΔΕΑ περιέρχεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ». Σας υποβάλλω κύριε μάρτυρα το ερώτημα, λέω  ότι η κυριότητα του ακινήτου περιήλθε στο ΤΑΙΠΕΔ με τη δημοσίευση στο ΦΕΔ, με βάση τη νομοθεσία.

– Κοτζιάς: Σε αυτή την υπόθεση μου κάνει μεγάλη εντύπωση η πλήρης αγνόηση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ιδιωτικού δικαίου. Αυτά που διάβασε ο κ. Βελάρης είναι η γενική απόφαση. Είναι σαφές ότι και οι δύο πλευρές αγνόησαν αυτή την πραγματικότητα. Με αυτό δεν μπόρεσαν να το πάρουν. Το κυπριακό κτηματολόγιο σήμερα λέει ότι είναι στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Ο κύριος συνήγορος επειδή γνωρίζει ότι είναι στην ιδιοκτησία μας ως ελληνικό δημόσιο στρέφεται νομικά εναντίον μας όχι του ΤΑΙΠΕΔ. O Συνήγορος θέλει συστηματικά να εμποδίσει τον ηγούμενο να έρθει σε συνεννόηση μαζί μας. Διαπιστώνω νομική πλάνη. Και εξακολουθεί ο συνήγορος να είναι σε νομική πλάνη»

Ο Βελάρης φωνάζει και αρχίζει διαμάχη

Κοτζιάς προς Βελάρη: Να είστε ευγενής

Βελάρης: Να με ανακαλέσετε αν δεν είμαι

Κοτζιάς: Tο έχω κάνει δύο φορές. Θέλετε να παραμείνει το δικαστήριο σε μία νομική πλάνη επειδή εξυπηρετεί το επιχείρημα σας

Ο Βελάρης επιμένει ότι το οικόπεδο πέρασε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ και ότι «γι’  αυτό υπήρχε πρόβλημα με τους τροΪκανούς, από τη στιγμή που σε άλλες χώρες ζητούσαν πώληση ακινήτων»

Κοτζιάς: Καμία Πρεσβεία δεν έχει πωληθεί.  Έχουν ειδικά προνόμια μέσω του διεθνούς δικαίου. Είναι βαθύτατα προσβλητικά να ρωτά Κύπριος, υπουργό αν είναι ευνουχισμένος καθηκόντων. Όποια πράξη έγινε από το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί νομική πλάνη. Έχετε άγνοια του διεθνούς νομικού δικαίου. Το ΤΑΙΔΕΠ εκδίδει τους τίτλους ιδιοκτησίας που νόμιζε ότι είχε. Συνεπώς δεν αποδέχομαι νέο σχετικό έγγραφο που υποβάλει ο Κύριος Βελάρης υπό καθεστώς νομικής πλάνης. Ο κύριος Βελάρης παρεμπόδιζε τη συμφωνία με τον Ηγούμενο. Ο Ηγούμενος είπε ότι «θέλω να βλέπω απέναντι από το Μετόχι την ελληνική πρεσβεία και όχι τη Ρώσικη».

– Βελάρης: Όταν μιλάτε για μένα να είστε ευγενής και κομψός

– Κοτζιάς: Δεν του βγαίνει η γραμμή υπεράσπισης του συνήγορου. Ή υπάρχει απόφαση και πωλήθηκε ή μεταφέρθηκε. Καταθέτω εδώ και μία ώρα και δεν με ρώτησε για το αντικείμενο για το οποιο έχω κληθεί. Εαν έχει προαναγγείλει ότι θα ειμαι εδώ 5 ώρες έχω δουλειες ως υπουργός Εξωτερικών. Θα πρέπει κάποια στιγμή να σεβαστεί την Ελλάδα. Υπάρχει αλληλοσεβασμός με τον Επίσκοπο και κάποιος τρίτος υπεισέρχεται για να σπάσει μια πολύ καλή συμφωνία. Είναι ντροπή ένας ΥΠΕΞ να απολογείται για πράξεις του 2012-2013. Εξεταζόμενος για άλλα θέματα  για μιάμιση ώρα μειωνει την αξία της κατάθεσης μου. Επιμένατε εσείς κ. Βελάρη και σπάσατε τη συμφωνία. Έχετε άλλη γραμμή, όχι το φιλελληνισμο. Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχει μία προσβολή στο πρόσωπο μου για τον θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας; Με ρωτάει άσχετα πράματα και τον καλώ να έρθει στην ουσία. Ούτε επί χούντας η Ελλάδα δεν διασύρθηκε με τέτοιο τρόπο.  Γιατί τον νοιάζει τον κ. Βελάρη γιατί κρατάμε και δεν χτίζουμε το ακίνητο; Δεν το κρατάω για προίκα της κόρης μου.

– Βελάρης: Το πουλήσατε κύριε Κοτζιά.

– Κοτζιάς: Δεν το πουλήσαμε. Παρενέβη ο κ. Βελάρης και υποψιαζόμαι ότι το έταξε σε άλλα funds. Στη συνάντηση μας με τον ηγούμενο ήταν παρών ο κ. Βελάρης. Ο Ηγούμενος χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι και του είπε «Σταμάτα εσύ. Θέλω να το δωρίσω στην ελληνική πολιτεία». Δεν είχα αναφερθεί σε ημερομηνία ολοκλήρωσης του κτιρίου. Είχα πει ότι θα αρχίζαμε άμεσα και αυτό έγινε. Υπέθεταν ότι θα κοστίσει 20-30 εκ. ευρώ, τα κεφάλαια υπάρχουν.

– Βελάρης: Ο κ. Φωτόπουλος είπε ότι αναλάβατε να βρείτε τα χρήματα.

– Κοτζιάς: Τα βρήκα.

– Ταλιαδώρος (συνήγορος Κοτζιά): Ο Ηγούμενος στην δική του διαβεβαίωση λέει ότι δεν τον ενδιέφερε η χρονική διάρκεια ολοκλήρωσης του έργου.

– Βελάρης: Πουλήσατε το ακίνητο για να ανεγερθεί η Πρεσβεία του Κατάρ.

– Κοτζιάς: Δεν το πούλησα εγώ κύριε. Εσείς εξυπηρετείτε τη γραμμή του χρήματος. Ο Ηγούμενος μου είχε πει με δάκρυα στα μάτια ότι θέλει να ξυπνά το πρωί και να βλέπει απέναντί του την ελληνική σημαία από την πρεσβευτική κατοικία.

– Βελάρης: Επιμένατε στην πώληση και ευαισθητοποιηθήκατε όταν εξεδόθη απόφαση και αντιληφθήκατε ότι χάσατε το κτήμα.

– Κοτζιάς: Δεν έχω πρόθεση να κοροϊδέψω, απέδειξα στις συνομιλίες στο Κυπριακό ότι κρατάω ψηλά τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

– Βελάρης: Προσπάθησε να το δώσει προίκα ο Στεφανόπουλος στην κόρη του και τον σταματήσαμε.

– Κοτζιάς: Καλά κάνατε.

Ο κ. Βελάρης ρώτησε γιατί δεν εξουσιοδότησε ο κ. Τσίπρας τον κ. Κοτζιά για να διευθετηθεί το θέμα νομικά και ευαισθητοποιήθηκαν μόνο όταν λήφθηκε η απόφαση να ακυρωθεί η μεταβίβαση. Η αναφορά εκνεύρισε τον κ. Κοτζιά ο οποίος ζήτησε από τον συνήγορο να μιλάει «με σεβασμό για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Να μιλάτε έτσι για μένα όχι για τον Πρωθυπουργό μου».

– Κοτζιάς: Εδώ δεν πουλήσαμε κτήμα στην Άγκυρα που έχουμε από τη δεκαετία ’30 στον καλύτερο δρόμο. Μας φέρθηκαν καλύτερα στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν συμπαθείτε την παρούσα κυβέρνηση.

– Βελάρης:«Σας προτάθηκε να σας δοθεί το κτήμα με ενοίκιο για 5 χρόνια προς ένα ευρώ το χρόνο με δικαίωμα αγοράς εντός της πενταετίας εάν χτίζατε Πρεσβεία. Αν δεν το πραγματοποιούσατε θα επέστρεφε στη Μονή. Τι σας ενόχλησε σε αυτή την πρόταση τα 5 επιπλέον ευρώ που θα δίνατε;

– Κοτζιάς: Ο Ηγούμενος ήρθε για συμφωνία και τη βρήκαμε. Δεν κάναμε φιλική κουβέντα όπως παρουσιάζεται. Είστε σε αδιέξοδο κύριε συνήγορε. Μην βρίζετε έναν Έλληνα υπουργό.

– Βελάρης: Νόμιζα είχε χιούμορ ο Υπουργός.Είπατε ότι δεν είχατε χρόνο γιατί ήσασταν απασχολημένος με το Κυπριακό.

– Κοτζιάς: Με εξετάζετε τόση ώρα ανούσια και βιάζομαι γιατί έχω διμερή συνάντηση. Δεν μπορούσα να έρθω εκείνη την περίοδο στην Κύπρο γιατί συμμετείχα ενεργά σε μια πολύ σοβαρή διαπραγματευτική προσπάθεια για την Κύπρο (Εννοώντας το Μοντανά).

– Βελάρης: Εγώ λέω ότι δεν απαντήσατε στην επιστολή γιατί θέλατε να ασκήσετε πίεση προς τον Ηγούμενο και έχετε εμμονή με συγκεκριμένο οικόπεδο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here