Έξαλλος ο Πούτιν: οι ΗΠΑ αναμιγνύονται παντού και τους φταίει η Ρωσία

«Οι ΗΠΑ αναμιγνύονται ενεργά σε πολιτικές και εκλογικές διαδικασίες σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά Αμερικανοί πολιτικοί εξανίστανται επειδή η Ρωσία φέρεται να αναμίχθηκε στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, παρότι στην πραγματικότητα μια τέτοια ανάμιξη δεν θα είχε νόημα για τη χώρα μου», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό δίκτυο NBC News.

«Όπου κι αν δείξεις με το δάχτυλο στον κόσμο, παντού θα ακούσεις διαμαρτυρίες ότι αμερικανοί αξιωματούχοι επεμβαίνουν σε εσωτερικές πολιτικές διεργασίες», είπε. «Και λέτε ότι αναμιχθήκανε οι Ρώσοι; Ποιος μιλάει για ανάμιξη; Ποιος προσβάλλεται επειδή αναμιχθήκαμε; Εσείς επεμβαίνετε συνέχεια»

«Κάθε δράση έχει αντίδραση, αλλά, ξανά, δεν είχαμε ανάγκη να το κάνουμε αυτό. Δεν σας το λέω χωρίς λόγο, τόσο σε εσάς όσο και σε άλλους εκπροσώπους των ΜΜΕ, πρόσφατα ήμουν στη Γαλλία, όπου είπα τα ίδια πράγματα. Οι πρόεδροι έρχονται και φεύγουν, τα κόμματα έχουν την εξουσία και μετά τη χάνουν. Αλλά η βασική πολιτική τροχιά δεν αλλάζει. Έχουμε σχηματίσει μια ιδέα σε αδρές γραμμές για το τι θα γίνει. Και υπό αυτή την έννοια, ακόμη κι αν το θέλαμε, δεν θα είχε νόημα να αναμιχθούμε», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Κάποιοι χάκερς ειναι πιθανό να το έκαναν και να έριξαν υο φταίξιμο στη Ρωσία»

Υπενθυμίζεται ότι το επιτελείο της Χίλαρι αλλά και πολλά αμερικανικά  ΜΜΕ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα τη Μόσχα ότι αναμίχθηκε στις αμερικανικές εκλογές το 2016 και ότι βρισκόταν πίσω από ενέργειες κυβερνοπειρατίας σε βάρος θεσμών του Δημοκρατικού Κόμματος. Η Μόσχα έχει διαψεύσει επανειλημμένα τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες χαρακτήρισε παράλογες

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει εάν ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, ο Σεργκέι Κίσλιακ, βρισκόταν σε επαφή με την ομάδα που διεξήγαγε την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ πριν από τις εκλογές. «Μήπως φαντάζεστε ότι σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ, κάθε πρεσβευτής με ενημερώνει προσωπικά κάθε μέρα με ποιον συναντήθηκε και τι έφαγε;», είπε ειρωνικά.

Πάντως ο Πούτιν σημείωσε ότι «μπορεί να έγιναν επαφές με τις εκστρατείες όλων των υποψηφίων, αυτή είναι εξάλλου η καθιερωμένη διπλωματική πρακτική».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν είχε καμιά ενημέρωση για την πρόταση που φέρεται να έκανε ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, για τη δημιουργία ενός μυστικού διαύλου επικοινωνίας με το Κρεμλίνο (Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ο Κούσνερ είχε κάνει αυτή την πρόταση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κίσλιακ τον Δεκέμβριο στον Trump Tower, στη Νέα Υόρκη.)

«Δεν είμαι ενήμερος για αυτή την πρόταση. Καμιά πρόταση αυτού του είδους δεν έφθασε σε εμένα. Εάν είχε πράγματι γίνει μια τέτοια πρόταση και είχε κριθεί αξιόλογη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας θα με είχε ενημερώσει.»

Επίσης ο Πούτιν χαρακτήρισε παράλογο τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες που θα της επέτρεπαν να επηρεάζει τις αποφάσεις του προέδρου Τραμπ και  διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του έχουν στη διάθεσή τους υλικό με το οποίο θα μπορούσαν να εκβιάσουν τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής

«Ειναι κι αυτό άλλη μια ανοησία», είπε ο Πούτιν.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σήμερα στη χώρα του πιθανόν να βρίσκονται πάνω από 100 στελέχη αμερικανικών εταιρειών.

«Νομίζετε πως συγκεντρώνουμε για τον καθέναν τους πληροφορίες που τους εκθέτουν αυτή τη στιγμή, ή κάτι τέτοιο; Έχετε χάσει τα λογικά σας όλοι;», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να ακούσει οποιονδήποτε εταίρο θέλει την αποκατάσταση επαφών.

«Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τους εταίρους μας, έτοιμοι να ακούσουμε τις αποτιμήσεις τους και τις εκτιμήσεις τους όταν γίνονται με φιλικό τρόπο, για τη δημιουργία επαφών και σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, να δεσμευτούμε σε κοινές αξίες. Αλλά δεν θα αποδεχθούμε σε καμία περίπτωση αυτά τα πράγματα να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία σε μια πολιτική σύγκρουση. Θέλω να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Αυτό είναι το μήνυμά μας», κατέληξε  ο Πούτιν

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here