Εξαλλοι (αλλά και οργανωμένοι) Ιρακινοί κάτοικοι της Βασόρας καίνε κτίρια, λιντσάρουν και απειλούν Ιρανούς και Ρώσους – Άλλο ένα πρόβλημα που «έλυσαν» Βρετανοί κι Αμερικάνοι

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιράκ κήρυξε την Βασόρα (Μπάσρα) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τα αιματηρά επεισόδια συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οι διαδηλωτές έχουν κυρίως αντισιιτικά και αντι-Ιρανικά συνθήματα, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της περιοχής είναι Σιίτες και όχι Σουνιτες  Τ 2006 η απογραφή ανέφερε ότι το 45%$ είναι Σιίτες και το 55% Σουνιτες, αλλά το 2014 η απογραφή φέρει το 60% Σιίτες και το 40% Σουνίτες -επίσης υπάρχει ένα 0,3% Χριστιανών
*Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η Βασόρα ήταν εύλογα ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο, αφού βρισκόταν στην μοναδικη έξοδο της χώρας προς τη θάλασσα, και είναι  χτισμένη εκεί που ενώνονται οι ποταμοί  Τίγρης και ο Ευφράτης. Αυτή η προίκα της φύσης ήταν και η κατάρα της περιοχής, αφού οι πολεμοι εκεί ποτέ δεν έπαυσαν….

Την κατέλαβαν οι Οθωμανοι το 1668 και υπήρξε συχνά θέατρο μαχών μεταξύ Περσών και Τουρκων και μετέπειτα μεταξύ Οθωμανών και ευρωπαϊκών δυνάμεων και Αμερικανών.

Το 1775 ένωσε πολλές περιοχές ο Καρίμ Χαν Ζαντ που εισήγαγε και επέβαλε  ουσιαστικά τον σιιτισμό  και για 20 χρόνια όλα πήγαιναν σχετικα καλά για τη Βασόρα. Ομως οι Οθωμανοί επανήλθαν

Για τους Οθωμανούς το βιλαέτι της Βασόρας που απλωνόταν και πολύ νοτιότερα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και έδρα του στόλου τους, η μεγαλύτερη ναυτική τους βάση στην περιοχή. Ηταν βιλαέτι τους μέχρι και κατά καιρούς τμήμα του σαντζακίου και του Βιλαετίου της Βαγδάτης. Το 1900 ο σεϊχης Μουμπάρακ συμφώνησε ουσιαστικά με τους Βρετανούς να τους επιτρέψει να κάνουν προτεκτοράτο την περιοχή που περιελάμβανε και το σημερινό Κουβέιτ (που έως τοτε ήταν κομάτι του βιλαετίου της Βασόρας). Η ιδιότυπη  συμφωνία των Βρετανών με τους Οθωμανούς ήταν τυπικά να θεωρείται η περιοχή τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά με αυτονομία. Οι ντοπιοι φυσικά δεν ήθελαν ούτε τους μεν ούτε τους δε, αλλά οι περισσότεροι (αν είχαν επιλογή) θεωρούσαν τότε ότι τους συνέφερε περισσότερο η βρετανική κυριαρχία.  Το 1914 τελικά οι Βρετανοί πήραν την περιοχή «κανονικά» στην κατοχή τους

Location of Basra Vilayet

 

Μετά τη μάχη της Βασόρας το 1914 οι Βρετανοί εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τη στρατηγική σημασία της περιοχής για το εμπόριο. Κατά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή είχε 93.000 κατοικους και γρήγορα έγιναν 140.000 και το 1957 έφτασαν τις 200.000. Το 1977  ο πληθυσμος έφτασε το 1,5 εκατομμύριο!

 

Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988)  η περιοχή σχεδόν ερήμωσε και έφτασε τις 400.000 σταδιακά και πάλι.  Ο Σαντάμ Χουσεϊν έκτισε μεταπολεμικά 99 αγάλματα στην περιοχή όπου οι ήρωες πολέμου είχαν υψωμένο το χέρι και έδειχναν προς το Ιράν…..

Μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου (την «Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου» για τους Αμερικανούς) το 1991 οι ντόπιοι ξεσηκωθηκαν. Αυθόρμητα ή οργανωμένα απο ξένα κέντρα, επιδίωξαν την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν , ο οποίος μπορεσε τότε να καταπνίξει την εξέγερση. Το 1999 οι ντόπιοι ξεσηκωθηκαν και πάλι γιατί ένας αμερικανικός πύραυλος επληξε αμάχους. Όμως οι άλλοι ηγέτες του αραβικού κόσμου είχαν ήδη δώσει την έγκρισή τους στους Αμερικανούς να  ισοπεδώσουν το Ιράκ προκειμενου να ξεφορτωθούν τον Σαντάμ Χουσεϊν. Ο τελευταίος άρχισε να εκτρέπει την εμπορική κίνηση σε άλλο λιμάνι της περιοχής για να αποφεύγει την αστάθεια απο τους ξεσηκωμούς στη Βασόρα. Ο Σαντάμ διοικούσε απο το 1979 αυταρχικά μεν, αλλά με εθνική πολιτική -και  αυτό διατάρασσε τα οικονομικά συμφέροντα τόσο των Δυτικοευρωπαίων όσο και των  ΗΠΑ.

Το 2003 έγινε η δεύτερη μεγάλη μάχη της Βασόρα κατά την εισβολή των Βρετανών στο Ιράκ -και των Αμερικανών βεβαίως, όμως επισήμως η πολη καταλήφθηκε απο Βρετανούς.  Εν τω μεταξύ ανέτρεψαν και τον Σαντάμ (ο οποίος εκτελέσθηκε το 2006)

Στις εκλογές του 2005 αναδειχθηκαν πολλές ριζοσπαστικές προσωπικότητες και ισλαμιστές  παρά τις προσπάθειες Αμερικανών και Βρετανών να εκλεγούν πιο βολικοί αντιπρόσωποι. Οπότε, στις 19 Σεπτεμβρίου δύο μυστικοί πράκτορες των Βρετανών ντύθηκαν σαν Άραβες και άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών για προβοκάτσια. Οι πράκτορες της SAS συνελήφθησαν και οι Βρετανοί εισέβαλαν στη φυλακή και τους απελευθέρωσαν και μάλιστα σκοτωσαν και τους «συμμάχους» τους Ιρακινούς που αντιστάθηκαν

Το 2007 οι Βρετανοί μεταβίβασαν τον έλεγχο της Βασόρα στην κυβέρνηση το Ιράκ , 4 χρόνια μετά την εισβολή.

Το 2008 σημειώθηκε νέα μάχη στη Βασόρα, αυτή τη φορά καθαρά εμφύλια, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να εκδιώξει απο εκεί τον στρατό των αντικυβερνητικών. Όμως ο κυβερνητικός στρατός απέτυχε να αφοπλίσει τους αντάρτες και έκτοτε η περιοχή άλλοτε σιγοβραζει και άλλοτε εκδηλώνει έντονες βιαιότητες όπως τις τελευταίες ημέρες.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here