Εξαφανίστηκε ο επικεφαλής της Ιντερπόλ έπειτα από ταξίδι στην Κίνα

Έρευνα έπειτα από καταγγελία της συζύγου του επικεφαλής της Ίντερπολ Μενγκ Χονγκγουέι για την εξαφάνισή του, άρχισαν οι γαλλικές αρχές, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Ο Μενγκ Χονγκγουέι, Κινέζος υπήκοος ο οποίος ορίστηκε επικεφαλής της Ιντερπόλ το 2016, ταξίδεψε στην Κίνα στα τέλη Σεπτεμβρίου και έκτοτε αγνοείται, κατήγγειλε η σύζυγός του στην αστυνομία.

Ο Μενγκ διετέλεσε υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας, προτού γίνει ο πρώτος Κινέζος επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Όταν ανέλαβε καθήκοντα, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, είχαν εκφράσει την ανησυχία ότι το Πεκίνο μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός για να συλλάβει αντιφρονούντες στο εξωτερικό.

Σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ δήλωσε ότι γνωρίζει περί της «φερόμενης εξαφάνισης» του Μενγκ. «Το ζήτημα αφορά τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας και της Κίνας», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η Ιντερπόλ διευκρινίζει επίσης ότι ο Μενγκ είναι γενικός γραμματέας – όχι πρόεδρος – και η θητεία του λήγει κανονικά το 2020.

Ο Μενγκ διαθέτει εμπειρία 40 ετών σε ζητήματα αστυνόμευσης και ποινικής δικαιοσύνης στην Κίνα, κυρίως στον τομέα των ναρκωτικών, της αντιτρομοκρατίας και τον έλεγχο των συνόρων.

Η Ιντερπόλ μπορεί και εκδίδει «κόκκινο σήμα» για αγνοούμενο πρόσωπο, ωστόσο δεν έχει τη δικαιοδοσία να στέλνει αστυνομικούς σε χώρες προκειμένου να συλλάβουν υπόπτους ούτε να εκδώσει εντάλματα σύλληψης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here