Σήμερα αποφάσεις στο EWG για το χρέος-Ζητούν έγγραφη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα μέτρα Τσίπρα είναι εφ’ άπαξ

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη η συζήτηση στο Euro Working Group μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών μελών για το «ξεπάγωμα» της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πληροφορίες, έλεγαν ότι έγινε μια «εποικοδομητική συζήτηση» για τη συμβατότητα των μέτρων που εξήγγειλε ο έλληνας πρωθυπουργός με τους στόχους του προγράμματος, με βάση, την προκαταρκτική εξέταση των θεσμών, αλλά δεν υπήρξε υπάρχει συμφωνία.

 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το EuroWorking Group, ζήτησε έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι το επίδομα της «13ης σύνταξης» θα χορηγηθεί εφάπαξ και δεν θα χορηγείται σε μόνιμη βάση.

Στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από κράτη-μέλη για τις χορηγήσεις, με προεξάρχουσες τη Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία.

Τι δεσμεύσεις ζητούν από Τσακαλώτο

Σύμφωνα με την Καθημερινή, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να ικανοποιήσει τις επιφυλάξεις των κρατών-μελών, ο επικεφαλής του Euroworking Group T. Bίζερ, αφού προσπάθησε να πείσει τα κράτη-μέλη πως τα μέτρα είναι ανώδυνα για τα ίδια, τελικά πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να στείλει επιστολή ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στην οποία:

• Θα διαβεβαιώνει ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και πως το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα είναι μόνο για το 2017.

• Θα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

• Θα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του προϋπολογισμού και ενεργοποίησης του κόφτη, οι περικοπές θα εφαρμοστούν εκεί όπου έγιναν οι παροχές, δηλαδή στους συνταξιούχους.

• Θα δεσμεύεται ότι όταν στο μέλλον υπάρχει υπέρβαση του πλεονάσματος, θα εφαρμόζονται οι προβλέψεις του μνημονίου, δηλαδή θα διατίθεται για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με δεδομένο το αδιέξοδο, ο επικεφαλής του Euroworking Group έδωσε προθεσμία έως αύριο το απόγευμα. Αν δεν υπάρξει αντίδραση (silent procedure) στην επιστολή Τσακαλώτου τότε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε είναι πολύ πιθανό να συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup και σε τηλεδιάσκεψη να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εάν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Η πρόταση Βίζερ θεωρήθηκε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, αλλά προσέκρουσε στην ένσταση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Τόμας Στέφεν, ο οποίος πρότεινε να συνδεθεί το «ξεπάγωμα» των μέτρων για το χρέος με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το Βερολίνο δεν βρέθηκε μόνο του με αυτήν τη θέση, καθώς την υποστήριξε και  η Αυστρία ενώ την απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, τονίζοντας ότι τα δύο θέματα, δεύτερη αξιολόγηση και μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεν έχουν σχέση μεταξύ τους

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here