Ευρωβαρόμετρο: Οι μετανάστες είναι η κυριότερη ανησυχία των Ευρωπαίων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (TATIANA MΠΟΛΑΡΗ)

Τη μετανάστευση θεωρούν οι Ευρωπαίοι πολίτες ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου. 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών σχετικά με τις κυριότερες ανησυχίες τους, η μετανάστευση βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των θεμάτων που αναφέρονται συχνότερα σε επίπεδο ΕΕ και ακολουθεί η οικονομική κατάσταση και η ανεργία.

Συγκεκριμένα με 38 % (+14 μονάδες) προηγείται πλέον της οικονομικής κατάστασης (27%, -6 μονάδες), της ανεργίας (24%, -5 μονάδες) και των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (23%, -2 μονάδες). Η μετανάστευση είναι η υπ’ αριθμόν ένα συχνότερα αναφερόμενη ανησυχία σε 20 κράτη μέλη, με το αποκορύφωμα στη Μάλτα (65%) και τη Γερμανία (55%). Η ανησυχία για τρομοκρατική δράση σε επίπεδο ΕΕ έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από τον Νοέμβριο του 2014 (17%, +6 μονάδες).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Τότε η μετανάστευση βρισκόταν στην τέταρτη θέση (24%).

Στην Ιταλία, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το πρόβλημα αυτό απασχολεί επίσης την πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 43%.

Η Σουηδία ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει θετική άποψη για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό 66%.

Στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με πρωταθλήτριες την Τσεχία (81%), τη Λετονία (78%), την Ελλάδα (78%) και τη Σλοβακία (77%).

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014 η αρνητική άποψη για τους μετανάστες αυτούς έχει καταγράψει αύξηση σε 15 χώρες, κυρίως στη Λιθουανία και την Πολωνία.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διενεργήθηκε στα τέλη Μαΐου στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here