Ευρω-τουρκικό παζάρι στις Βρυξέλλες για πρόσφυγες και ανταλλάγματα

Την συνδρομή της Τουρκίας, έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, ώστε να επιβραδυνθεί και να αναχαιτισθεί η σημερινή μαζική ροή προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, επιδιώκουν στη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής οι 28 ηγέτες της ΕΕ με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στην σύνοδο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια).

Σε αντάλλαγμα η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες.  Το 2015 πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη.

Η τουρκική κυβέρνηση, από την πλευρά της, παζαρεύει και άλλα οφέλη όπως μια δέσμευση για περαιτέρω ώθηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, κάτι που απαιτεί ωστόσο τη συναίνεση και χωρών όπως η Κύπρος, που απαιτούν τήρηση όλων των όρων και προυποθέσεων.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και από την ελληνική κυβέρνηση. Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.

Πριν από την Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η Ελλάδα προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας, ενώ παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το τουρκικό παζάρι

Η Ευρώπη, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο από τους δράστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω Τουρκία και Ελλάδος, επιθυμεί να ληφθούν μέτρα από την Τουρκία ώστε να διευκολυνθεί η παραμονή των Σύρων κυρίως και άλλων προσφύγων, στη Τουρκία.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η Τουρκία με το γνωστό της παζάρι πιέζει διαρκώς για περισσότερα οφέλη. Η Άγκυρα επιδιώκει να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ένα μεγαλύτερο ποσό.

Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο.

«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο» σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»

Δικαιώματα και ελευθερία του Τύπου

Τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι ένα κεφάλαιο που η Τουρκία έχει μείνει μεταξεταστέα δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη σύνοδο, αν και ογκώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, η αντίδραση κατά της τουρκικής κυβέρνησης για τις ωμές παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Η ΕΕ προ ημερών επέκρινε την «σοβαρή οπισθοδρόμηση» σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» τη δίωξη δύο Τούρκων δημοσιογράφων που κατηγορούνται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία» και φυλακίστηκαν ενόψει της δίκης τους εξαιτίας των αποκαλύψεων που έκαναν για τις παραδόσεις όπλων που φέρονται να είχαν κάνει οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε ισλαμιστές στη Συρία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here