Του ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗ

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν στην Αθήνα συνοδεύτηκε από μια σειρά σημαντικών πολιτικών παρεμβάσεων για το μέλλον και την αρχιτεκτονική της Ευρώπης.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποτυπώνουν τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και της συλλογικότητας στον τρόπο λήψης αποφάσεων, στην αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, στις επενδύσεις, στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, κυρίως της ανεργίας, της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Απαιτείται χρόνος και πολλή δουλειά για να προχωρήσει αποτελεσματικά μια τέτοια διαδικασία, αλλά είναι θετικό ότι διατυπώνονται δημοσίως προβληματισμοί και πρωτοβουλίες για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ήδη από την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης, είχε ασκήσει εποικοδομητική κριτική ως προς τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας και την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, τόσο στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το βασικό θεωρητικό πλαίσιο και ο πυρήνας των ελληνικών θέσεων για το μέλλον της Ευρώπης παρουσιάσθηκε εκ νέου από τον Μακρόν, με θετικές προσθήκες ως προς τη συγκεκριμενοποίηση των προτάσεων -όπως η αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ή η πρόταση για έναν «Υπουργό Οικονομικών» της Ευρωζώνης- με τη γαλλική ηγεσία να αναγνωρίζει επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι συνολικά ευρωπαϊκή κρίση.

Ως προς το σκέλος της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, οι θέσεις Μακρόν αποτυπώνουν τις θέσεις, αλλά και τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης. Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2017, η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για την έξοδο της Ελλάδας από την επιτροπεία, η εκλογίκευση των αιτημάτων και της συνολικής στάσης του ΔΝΤ και η αποτελεσματική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αποδεικνύουν την πρόθεση και στήριξη της γαλλικής πλευράς για να αλλάξει η χώρα σελίδα.

Αξίζει βέβαια να επαναλάβουμε για ακόμη μία φορά ότι σημασία έχουν οι πράξεις και όχι τα λόγια. Οι ατέρμονες συζητήσεις και η ανάπτυξη ιδεών έχουν τη σημασία και το συμβολισμό τους, αλλά εκείνο που παράγει αποτέλεσμα είναι η συντονισμένη, στοχευμένη δράση.

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο πολιτικής διακυβέρνησης. Αυτό αποτελεί αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αίτημα το οποίο αποτυπώνεται σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές έρευνες ανεξαιρέτως. Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες, από τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, από την εμμονική έμφαση στις τεχνικές λεπτομέρειες και όχι στα ουσιώδη. Όλα αυτά έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και έχουν αποδυναμώσει πλήρως την ευρωπαϊκή ιδέα.

Η γαλλική ηγεσία πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη. Και αυτό αφορά τόσο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και στην αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, όσο και στη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Από Mediapart

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here