Επιφανείς προσωπικότητες στην Guardian: ‘Έλληνες, μην ενδώσετε…’’

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

‘Έλληνες, μην ενδώσετε στο τελεσίγραφο λιτότητας της Ε.Ε.’’ τιτλοφορείται η ανοιχτή επιστολή της 29ης Ιουνίου προς την Guardian 85 επιφανών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων φιλόσοφοι, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, συγγραφείς, δημοσιογράφοι κ.α. στην οποίαν προτρέπουν τον ελληνικό λαό να μην υποχωρήσει στο πρόσφατο εκβιαστικό τελεσίγραφο της Παρασκευής. ‘’Ο τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επαναδεσμευτεί στα ιδεώδη της στον 21ο αιώνα’’ υπογραμμίζουν. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο άρθρο της Joe Williams της 28ης Ιουνίου στην Guardian, ‘’H ηθική σταυροφορία εναντίον της Ελλάδας πρέπει να καταπολεμηθεί’’, όπου τονίζεται η ‘’αφήγηση’’ πάνω στην οποίαν στηρίχτηκε η τιμωρητική στάση που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι, καθώς και η επίδραση του δύναμης του ενιαίου νομίσματος στους δημοκρατικούς θεσμούς του σήμερα. Αναφέρει η επιστολή των προσωπικοτήτων:

‘’Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν επιβάλει πρωτοφανή  λιτότητα στην Ελλάδα. Έχει αποτύχει παταγωδώς. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 26%, η ανεργία έχει αυξηθεί στο 27%, η ανεργία των νέων στο 60% και η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 120% στο 180%. Η οικονομική καταστροφή έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες εξέλεξαν κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου με σαφή εντολή να θέσει ένα τέλος στη λιτότητα. Στις επόμενες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνη και της ΕΕ. Οι δανειστές, ωστόσο, επέμεναν στην συνέχιση της αποτυχημένης συνταγής τους, αρνήθηκαν να συζητήσουν διαγραφή του χρέους – το οποίο το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί μη βιώσιμο – και, τελικά, στις 26 Ιουνίου, εξέδωσαν τελεσίγραφο προς την Ελλάδα μέσω ενός μη διαπραγματεύσιμου πακέτου, το οποίο θα εδραίωνε την λιτότητα. Αυτό ακολουθήθηκε από μια αναστολή της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων.

Σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας με δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή. Πιστεύουμε ότι αυτό το τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία πρέπει να απορριφθεί. Το ελληνικό δημοψήφισμα δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία ευκαιρία να επαναδιατυπώσει την δέσμευσή της στις αξίες του Διαφωτισμού – ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη – και προς τις αρχές της δημοκρατίας επί των οποίων στηρίζεται η νομιμότητά της. Ο τόπος όπου γεννήθηκε η δημοκρατία δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επαναδεσμευτεί στα ιδεώδη της στον 21ο αιώνα.’’

 

Υπογράφουν οι:

Etienne Balibar,
Costas Douzinas
Barbara Spinelli
Rowan Williams (Αρχιεπίσκοπος του Canterbury)
Immanuel Wallerstein
Slavoj Zizek
Michael Mansfield
Judith Butler
Alain Badiou
Chantal Mouffe
Saskia Sassen
Homi Bhabha
Wendy Brown
Eric Fassin
Tariq Ali
Ed Vulliamy
Christoff Menke
Dipesh Chakrabarti 
Claudia Moatti
Eduardo Cadava
Jean Comaroff
Daniel Loick
Marcus Rediker
Claudia Moatti
Ramin Jahanbegloo
Rajeswari Sunder Rajan
Lynne Segal 
Sandro Mezzadra
Walter Mignolo 
Joanna Bourke
Catherine Malabou
Fethi Benslama
Andreas Fischer-Lescano
Dirk Setton
Georg Lohmann
Lydia Liu 
Saree Makdisi
Stathis Gourgouris
Robin Celikates
Emily Apter
Kate Hudson
Dirk Quadflieg
Giacomo Marramao
Engin Isin
Pheng Cheah
Carlos M Herrera
Alfonso Iacono
Ariella Gross
Paddy McDaid
Robert Meister
Iain Chambers
Neni Panourgia
James Tully
Margarita Tsomou
Isidoros Diakides
Liza Thompson
Paul McNee
Sionaidh Douglas-Scott 
Bruce Robbins
Josef Früchtl
Alan Norries
Antonios Tzanakopoulos
Nicolas Countouris
Keith Ewing
Manfred Weiss
Akbar Rasulov
Gleider Hernández
Matthew Happold
Johan van der Walt
Kerem Oktem
Sandra Gonzalez-Bailon
Umut Oszu
Mavluda Sattorova
Gentian Zyberi
Richard Collins
Thomas Skouteris
Thanos Zartaloudis
Aris Katzourakis
Eleni Stamou
Gkikas Magiorkinis
Elinor Payne
Pari Skamnioti,
Ebru Soytemel
Eva Nanopoulos
Ilias Plakokefalos

 

Πηγή Guardian

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here