Ευρωκαμπάνα 10 εκατ. ευρώ για αστικά λύματα στην Αν. Αττική

Βαρύ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ πρόστιμο για έλλειψη διαχείρισης αστικών λυμάτων στην ανατολική Αττική και χρηματική ποινή 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Ελλάδα.

Με την απόφασή του, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωση εκτέλεσης της απόφασης του 2007 καθώς και την προθεσμία που έθεσε η Επιτροπή για την εκτέλεση της (25 Απριλίου 2011) με αποτέλεσμα  έξι επίμαχοι οικισμοί (Λευκίμμης, Μαρκόπουλου, Κορωπίου, Νέας Μάκρης, Ραφήνας και Αρτέμιδας), εξακολουθούν να μην είναι εξοπλισμένοι με συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Η οδηγία της ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε όλοι οι οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 15.000 να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων και να επεξεργάζονται τα λύματά τους πριν από την απόρριψη.

Για πρώτη φορά είχε διαπιστωθεί από το Δικαστήριο η παράβαση με απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2007, καθώς η Ελλάδα είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της. Τότε  23 οικισμοί δεν διέθεταν συστήματα συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.

Επειδή ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να μην έχει εκτελέσει την πρώτη απόφαση του 2007 σε έξι εναπομείναντες οικισμούς, η Επιτροπή αποφάσισε το 2014 να ασκήσει νέα προσφυγή κατά της Ελλάδας.

Το Δικαστήριο κρίνει ότι οι ελλείψεις ή η ανεπάρκεια συστημάτων συλλογής ή επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here