Ευνοικές εκτιμήσεις για μικρότερη ύφεση, ελπίδες για λιγότερο επαχθή μέτρα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εύλογες ελπίδες ότι τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν τελικά για την κάλυψη των δημοσιονομικού κενού τα επόμενα τρία έτη, θα είναι ελαφρύτερα του αναμενομένου, δημιουργούν οι όλο και πιο ευνοικές εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιβολή των capital controls.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εργάζεται ήδη με ευνοικότερες παραδοχές καθώς οι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις προσδιόριζαν την ύφεση στο -4%, στη συνέχεια η πρόβλεψη αυτή περιορίσθηκε στο -2,3%.  Αυτή την η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο του προυπολογισμού και αποτέλεσε την βάση των υπολογισμών και στη Κομισιόν.

Νεότερες εκτιμήσεις ωστόσο περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ύφεση στο – 0,9%.Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ’ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο – 0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here