«Ευήκοον ους» από Σουλτς στη θέση Τσίπρα να τηρηθεί η συμφωνία για το χρέος-Δεν αναλαμβάνει πάντως πρωτοβουλία

Στην θέση ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν οι συμφωνίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνέκλιναν ο έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, κατά την συνάντηση που είχαν λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός θέτοντας το ζήτημα του χρέους, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ο πρόεδρος το Ευρωκοινοβουλίου διέψευσε πάντως την πληροφορία που κυκλοφόρησε και σύμφωνα με την οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε ευρωπαικό επίπεδο για το θέμα αυτό.

«Ακουσα και εγώ τη φήμη αυτή ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και δεν μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το ΕΚ θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς την Πέμπτη, μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Μίλησα με τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το ελληνικό χρέος και για τις συζητήσεις με  ΕSM, EΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ για το θέμα αυτό. Νομίζω πως η πηγή της φήμης βρίσκεται στo πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του ΕΚ, στην ατζέντα της οποίας θα υπάρξει συζήτηση τις επόμενες ημέρες και είναι φυσικό αυτό αλλά αυτό δεν αποτελεί μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», συμπλήρωσε ο κ. Σουλτς.

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε στον κ. Σούλτς ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο.

«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Αύριο, Παρασκευή, το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί, στο περιθώριο της συνόδου, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here