Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου: «Χαμογελώ με την ομορφιά και την καλοσύνη»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ 

Από Πόντο ο πατέρας, από Κρήτη η μητέρα. “Μ’ έβαλαν στη μέση κι όποιος αντέξει! Τιμή μου και καμάρι μου. Στην πορεία προστέθηκε η Κωνσταντινούπολη και η Ίμβρος του συντρόφου της ζωής μου. Έτσι, οργώνουμε μαζί τα πέλαγα”. Mιλάμε με την Εύη Τσιτιρίδου – Χριστοφορίδου, εκπαιδευτικό και συγγραφέα,

-Οι θάλασσες και οι αποστάσεις είναι πατρίδες της καρδιάς;

Γίνονται πατρίδες, αν έτσι επιλέγουν οι καρδιές. Γιατί υπάρχουν καρδιές που χτυπούν στα κορφοβούνια και ξαποσταίνουν στα χειμαδιά. Που περνούν μια ζωή στα ίδια μονοπάτια. Κι ανάβουν κερί στον προφήτη Ηλία. Και υπάρχουν και καρδιές που αναπνέουν με την αύρα και την αλμύρα του ταξιδιού. Που κάθε τέρμινο τις βρίσκει σε άλλο λιμάνι. Και δοξολογούν τον Άη Νικόλα. Όλοι καλοτάξιδοι ας είμαστε. Και καταδεχτικοί στη διαφορετικότητά μας, που μας κάνει ανθρώπους.

-Τα παιδικά καλοκαιρινά μεσημέρια πως ήταν;

Αθώα και απολαυστικά, με παιχνίδι, με διαβάσματα, με ζωγραφιές, με αμέτρητες περιπέτειες και με…λίγες σκανταλιές!

-Η πιο ακριβή πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια;

Πατρίδα ακριβή είναι ολόκληρη η ζωή μας. Τα παιδικά χρόνια είναι το λατρεμένο της νησί. Ο καθρέφτης της ψυχής μας. Η σκαλωσιά των ονείρων μας. Και η ιστορία μας -προσωπική και συλλογική- συνεχίζεται…

-Διαβάζατε βιβλία;

Δεν θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να μη διαβάζει. Και να μη γράφει. Η ανάγνωση και η γραφή είναι η Βασιλεύουσα της προσωπικής μου γεωγραφίας.

-Ο αγαπημένος σας ήρωας;

Ο κάθε ήρωας και η κάθε ηρωίδα που με τα μάτια της ψυχής μου έβλεπα ότι λέει την αλήθεια και πως έχει δίκιο. Κι ότι, ακόμη και μάταια, ακόμη και με κάθε κόστος, την υπερασπίζεται. 

-Tι σας ωθεί στη γραφή;

Η ανάγκη να δω ποια είμαι και να πω ποια είμαι. Η λαχτάρα της έκφρασης, της δημιουργίας και της επικοινωνίας. Η επιλογή της προσφοράς με τον τρόπο που νιώθω πως μπορώ καλύτερα.

-Πόσα βιβλία έχετε γράψει;

Μη με βάζετε να μετράω, δεν είναι το καλύτερό μου! Πάνω από δέκα σίγουρα, και άλλα τέσσερα βρίσκονται στα σκαριά…

-Διαβάζετε ιστορίες στον Νικηφόρο σας;

Υπάρχει μάνα που δεν τιτιβίζει στο παιδί της;

-Το μεγαλύτερο καταφύγιο;

Η φύση. Πάντα με απλωμένη μια πανέμορφη και παρηγορητική αγκαλιά.

-Πως ονειρεύεστε το ελληνικό σχολείο;

Σχολείο αληθινό. Η μέχρι στιγμής θητεία μου σε αυτό, εδώ και 12 χρόνια, μου ψιθυρίζει συνεχώς -δυστυχώς- ότι απέχουμε πολύ ακόμη από το στόχο αυτό. Δεν ράβεται φορεσιά γιορτινή από τα κουρελάκια του κάθε τυχαίου περαστικού. Εκτός αν θες μια εκπαίδευση για τα πανηγύρια και για τα καρναβάλια…

-Στους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ της Καθημερινής;

Η συνεργασία μου με τους ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ της Καθημερινής, τη μοναδική εφημερίδα που απευθύνεται στα παιδιά και κυκλοφορεί σταθερά από το 1999 που ξεκινήσαμε, είναι πια ένα ολόκληρο κεφάλαιο της ζωής μου. Με προίκισε με φιλίες ακούραστες και ανεξίτηλες στο χρόνο. Μου έδωσε την ευκαιρία να ασκηθώ στη συγγραφή άρθρων που συνδύαζαν πολλά, συχνά αντικρουόμενα, χαρακτηριστικά, ακριβώς επειδή απευθύνονταν πρωταρχικά στα παιδιά. Έπρεπε να είναι κείμενα μικρά, κατανοητά, ελκυστικά, περιπετειώδη, ζουμερά, δημοσιογραφικά και εκπαιδευτικά, «τσεκαρισμένα» από κάθε πλευρά και να δένουν αρμονικά με την εικονογράφηση και τη σελιδοποίηση που κάθε φορά επιλεγόταν. Αντιμετώπιζα κάθε άρθρο σαν ένα λιλιπούτειο βιβλίο. Αυτό με έμαθε πολλά. Και σιγά σιγά με οδήγησε σε αυτό που στη γλώσσα και τη ζωή των συγγραφέων αποκαλούμε προσωπικό ύφος στη γραφή. Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή που «μεγάλωσα» ως Ερευνήτρια!

-Η φαντασία θα μας βγάλει από την κρίση;

Η φαντασία στην εξουσία. Η λογική μας κι η ευαισθησία. Η πίστη και η επιμονή μας σε όσα στη ζωή μας δίνουν νόημα κι αξία. Η επιλογή την κρίση, με κριτική σκέψη, να την κάνουμε ευκαιρία και μια νέα αφετηρία.

-Τι σας κάνει να χαμογελάτε;

Η ομορφιά και η καλοσύνη, όπου τη συναντώ. Στη φύση, στις ανθρώπινες κοινωνίες, στο ανεξήγητο, στο υπερβατικό, στο προσδοκώμενο, στο ανέφικτο.

 

Η Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1968. Η καταγωγή της είναι από τον Πόντο και την Κρήτη. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από το 1991 έχει εργαστεί σε διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, με αντικείμενο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτισμού και περιβάλλοντος. Από το 2003 εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα, συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα σε συγγραφικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και επιμορφωτικές παραγωγές που αφορούν στα παιδιά και σε όσους απευθύνονται σε αυτά. Από το 1999 αρθρογραφεί στο παιδικό ένθετο «Οι Ερευνητές πάνε παντού» της εφημερίδας Καθημερινή. Στο συγγραφικό της έργο συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το βιβλίο «Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» (Πατάκης, 2011), που τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Επίσης, τα βιβλία «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» (Κέδρος, 2014, Βραχεία Λίστα Βραβείων Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων 2015 του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), «Παραμύθια της Ίμβρου» και «Το Αλφαβητάρι της Αγίας Σοφίας» (Ακρίτας, 2005 και 2008 αντίστοιχα) και «Μην τρως τη μαμά μου!», «Εδώ Νηπιαγωγείο» και «Εδώ Προνήπιο» (Παπαδόπουλος, 2014, 2009 και 2010 αντίστοιχα). Υπό έκδοση από τις εκδόσεις Καλέντης είναι το εικονογραφημένο παραμύθι της «Ο θησαυρός της Εβίτας» και από τις εκδόσεις Κέδρος το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Με ξεναγό την Ιστορία», με τίτλο «Μια βόλτα στα αρχαία χρόνια».

blog: http://www.evitsitiridou.me

facebook: https://www.facebook.com/evi.tsitiridou

Τα εξώφυλλα των βιβλίων μου: https://www.facebook.com/evi.tsitiridou/media_set?set=a.563853597067322.1073741828.100003280596962&type=3

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here