Εurogroup: Μέσα Μαρτίου η εκταμίευση της δόσης μετά την υλοποίηση Ελληνικού, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-Στην Αθήνα οι θεσμοί για την τελική αξιολόγηση

Μετά τα μέσα Μαρτίου, εφόσον υλοποιηθούν τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα, το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, από το Eurogroup. Ωστόσο καταφτάνουν στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα η συζήτηση για την 4η και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, πριν την οριστική έξοδο στις αγορές.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες χαιρέτισαν τη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, χωρίς ωστόσο να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ καθώς σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων μένει ακόμη να επικυρωθεί η νομιμότητα του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό από το ΣτΕ και να εξομαλυνθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Συμφωνα με τους θεσμούς η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καθώς η προσπάθια αλλά και η ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική κυβερνηση ήταν δυναμική.

Από τα 110 προαπαιτούμενα μόνο δύο απομένουν, τα οποία είναι εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης, και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι για την εκταμίευση θα χρειαστεί το πράσινο φως από τα εθνικά κοινοβούλια.

Το Eurogroup θα περάσει στην επόμενη φάση του προγράμματος για να διασφαλίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και μετά το πρόγραμμα, ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup,

Τα δύο προαπαιτούμενα που εκκρεμούν είναι το Ελληνικό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, προσθότοντας για να καλύψει την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι ότι πρόκειται για «δύο ζητήματα που δεν είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης».

Η απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό αναμένεται έως τα τέλη του μήνα, σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, ενώ η διαδικασία για την εξομάλυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει ξεκινήσει και θα εξεταστεί τις προσεχείς εβδομάδες. Πρόκειται για δύο τεχνικής φύσεως ζητήματα, σε σύνολο 110 προαπαιτούμενων, η επίλυση των οποίων θα φέρει την επιτυχή ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.

Η εκταμίευση της δόσης δεν αναμένεται πριν τα μισά του Μαρτίου, ξεκαθάρισε με τη σειρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η δόση θα δοθεί σε τρεις υπό-δόσεις: 3,3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή εξωτερικού χρέους, 1,9 δισ. ευρώ για να χτιστεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας για την Ελλάδα και 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στη συνέχεια και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο Ρέγκλινγκ καλωσόρισε την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το Δεκέμβριο και υπενθύμισε ότι συνολικός στόχος του προγράμματος είναι να εκμηδενιστούν έως τον Αύγουστο.

Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν στην Αθήνα την Δευτέρα για να ξεκινήσουν συζητήσεις για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Η αποστολή αποσκοπεί στη συμφωνία των σχεδίων για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, έτσι ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Καμία ένταση

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup διέψευσε τις αναφορές για ένταση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο, ανέφερε ο Σεντένο, με τον Επίτροπο Μοσκοβισί να προσθέτει ότι «πάντα στο Eurogroup γινονται ζωντανές συζητήσεις».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here