Eurogroup: Χαμηλώνει τον πήχη ο Σόιμπλε- Να λήξει άμεσα η αβεβαιότητα ζητά ο Μοσκοβισί-Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα, λέει ο Σαπέν

Την πιθανότητα επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα συζητούν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Β. Σόιμπλε να χαμηλώνει τον πήχη και τις προσδοκίες για άμεσες εξελίξεις. Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η παράταση της αβεβαιότητας ως προς την γρήγορη ολοκλήρησω της αξιολόγησης δημιουργεί προβλήματα. Αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν ο οποίος απέκλεισε κατηγορηματικά πιθανή επανάληψη του 2015, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα.

Ο σκληρός Σόιμπλε

«Η σημερινή συζήτηση δεν θα είναι πολύ θεαματική, δεν έχουμε πολλά να πούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά -προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup- ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος μίλησε για δυσκολίες που καθυστερούν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.«Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει νωρίτερα», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος.Η τρόικα θα πρέπει να δει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. Όπως είπε, «δεν θα ασχοληθούμε πολύ σήμερα με αυτό το θέμα».

Όσον αφορά τη θητεία του Γερούν Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του Eurogroup, επανέλαβε ότι αυτή ολοκληρώνεται το 2018 και σημείωσε ότι ο Ολλανδός υπουργός «κάνει καλά τη δουλειά του ως πρόεδρος».

Ερωτηθείς για τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., σχολίασε συνοπτικά πως το Λονδίνο αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο.

Προειδοποίηση Μοσκοβισί για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Προειδοποίηση ότι αβεβαιότητα είναι ο εχθρός έστειλε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τονίζοντας ότι όσο αργεί να κλείσει η αξιολόγηση «τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε κάποια συμφωνία». Υπογράμμισε την ανάγκη το DNT να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Να δείξουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «ίσως μπορεί ο ESM να αποτελέσει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ στο μέλλον. Ίσως να μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους της εποπτείας των προγραμμάτων σε ό,τι αφορά την Κομισιόν. Δεν χρειαζόμαστε αποφάσεις έξω από το πολιτικό φάσμα, αλλά φορείς υπεύθυνους ενώπιον του Ε.Κ. Η Κομισιόν είναι ένα τέτοιος θεσμός. Τέτοιες προοπτικές πρέπει να ενθαρρύνουμε».

Σε ερώτηση αν μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις αρνήθηκε να μιλήσει για πολιτική, ωστόσο, είπε ότι «από το Eurogroup του 2015 έως σήμερα έχει καλυφθεί πολύς δρόμος. Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει. Τώρα μιλάμε για ένα success story. Αυτό δίνει σήμα στους οικονομικούς παράγοντες ότι η εμπιστοσύνη πρέπει να επιστρέψει».

Σαπέν: Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σταθερότητα

«Η λύση πρέπει να εφαρμοστεί για το καλό της Ελλάδος και της Ευρώπης, υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Βρισκόμαστε ενώπιον μίας λύσης» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «είναι δεδομένη η δουλειά που έχει γίνει με τους θεσμούς».

«Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με το καλοκαίρι του 2015» έσπευσε να συμπληρώσει, διαβεβαιώνοντας ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας το δράμα». Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη από τη σταθερότητα».

O ίδιος εξήγησε χαρακτηριστικά, πριν το Eurogroup υπήρξαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά και τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να εξεταστεί η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα.

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε.

Ερωτηθείς για τη θητεία του στην προεδρία του Eurogroup, υποστήριξε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ολλανδία θα χρειαστεί λίγο χρόνο» διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Μέχρι το τέλος της εντολής μου, θα υπάρξει ένα κενό, για το οποίο θα αποφασίσει το Eurogroup».

Σημειώνεται ότι η θητεία του κ. Ντέισελμπλουμ στην προεδρία του ευρωπαϊκού οργάνου, ολοκληρώνεται το 2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here