Eurogroup: Κλείνουν σήμερα αξιολόγηση, εκταμίευση δόσης και κατ΄αρχήν συμφωνία για χρέος

 

 

Με βαρύ τίμημα της ελληνικής κοινωνίας, από τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, το κρίσιμο σημερινό Eurogroup, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υπερδόσης και την πολυπόθητη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το είδος των μέτρων που θα συμφωνηθούν τελικά από εταίρους και ΔΝΤ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος, ίσως δεν γίνουν όλα γνωστά άμεσα. Ωστόσο θεωρείται δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη η επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για τον οδικό χάρτη, τους άξονες των μέτρων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να ελαφρυνθεί η ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους.

Δεν αποκλείεται στη συμφωνία, να συμπεριληφθεί και πρόβλεψη για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, της τάξεως του 1,5-2% του ΑΕΠ, καθώς το συγκεκριμένο οικονομικό μέγεθος συνδέεται απολύτως με την αποπληρωμή του χρέους.

Το ενδεχόμενο να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα,  το οποίο το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητο συστατικό της ρύθμισης της βιωσιμότητας του χρέους, εάν επιβεβαιωθεί στη πράξη, θα δώσει μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική οικονομία, η οποία θα πάψει να συνθλίβεται κάτω από την μέγκενη των υποχρεωτικών μεγάλων πλεονασμάτων.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για την ρύθμιση-ελάφρυνση του χρέους, καθώς η δέσμευση των εταίρων για το ελληνικό χρέος, αποτελεί την απαράβατη προυπόθεση που θέτει το ΔΝΤ για συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αλλωστε το Ταμείο, την παραμονή της συνεδρίασης του κρίσιμου Eurogroup έστειλε σαφές μήνυμα για το ελληνικό χρέος δημοσιοποιώντας την έκθεσή του και εμμένοντας στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων,  της περιόδου χάριτος και του παγώματος των επιτοκίων.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% του ΑΕΠ, πέραν του 2018, κατεβάζοντας τον πήχη στο 1,5% του ΑΕΠ. Το Ταμείο επιμένει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, φαίνεται ότι λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που δημιουργεί η θέση της Γερμανίας, ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να συντελεσθεί μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, σε μια καταφανή προσπάθεια να σπρώξει τα μέτρα μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο κ. Σόιμπλε στηρίζει μάλιστα την θέση αυτή, στο γεγονός όπως λέει, ότι μέχρι το 2022 το ελληνικό χρέος είναι ρυθμισμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.  Στο τελευταίο δεν φαίνεται να διαφωνεί το Ταμείο ενώ τα υπόλοιπα μέτρα αποτελούν και δικές του προτάσεις, αφού το κούρεμα, ως επιλογή έχει αποκλεισθεί.

Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση και η εκταμίευση της υπερδόσης

Ουδείς ωστόσο αμφισβητεί ότι στο Εurogroup θα υπάρξει συμφωνία πάνω στο ελληνικό ζήτημα. Οι εταίροι θα αναγνωρίσουν τη πρόοδο της Ελλάδας μετά και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, θα επικυρώσουν την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψουν πράσινο φως για την εκταμίευση της υπερδόσης των 9-11 δις ευρώ.  Δόσης που θα τονώσει την ρευστότητα της ελληνικής οικονομία και θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για την ανάκαμψή της τον β΄εξάμηνο του 2016.

Την αισιοδοξία τους για την έκβαση του κρίσιμου Eurogroup εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Θετικό μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση αναμενόταν μέχρι αργά το προηγούμενο βράδυ από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.Το EWG αναμένετο να διαπιστώσει και τυπικά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών, ενώ η Κομισιόν θα καταθέσει το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report).

Οι εμπειρογνώμονες του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένονταν να εξετάσουν και το «καυτό» ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here