Έτσι καταρρίφθηκε η πτήση MH17 στην ανατολική Ουκρανία (video)

Ρωσικής κατασκευής πύραυλος Buk, ο οποίος εξερράγη λιγότερο από ένα μέτρο από το πιλοτήριο, προκάλεσε τη συντριβή της πτήσης MH17 επάνω από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία, αποκάλυψε το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια (OVV).

Το επίσημο πόρισμα για την τραγωδία του Ιουλίου του 2014 που στοίχισε τη ζωή των 298 επιβαινόντων του Boeing 777 της Malaysia Airlines, ωστόσο, δεν δίνει απάντηση στο μείζονος πολιτικής σημασίας ερώτημα «ποιος κατέρριψε την πτήση MH17» καθώς το OVV δεν ήταν αρμόδιο.

Ποιος ευθύνεται τελικά για την εκτόξευση του πυραύλου; Η απάντηση ίσως δοθεί από το πόρισμα διεθνούς ποινικής έρευνας υπό την Ολλανδία. Ήδη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί πλήρως με τη διεθνή έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών.

Οι ερευνητές του OVV δεν μπόρεσαν να διακριβώσουν ακριβώς τη χρονική στιγμή θανάτου των επιβαινόντων, καθώς όπως σημείωσαν δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ορισμένοι να είχαν διατηρήσει τις αισθήσεις τους στη διάρκεια του ενάμισι λεπτού που μεσολάβησε μέχρι την συντριβή του αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ.

Σε συνάντηση που είχε προ της παρουσίασης της έκθεσης με οικογένειες θυμάτων, ο επικεφαλής του Γραφείου Τίμπε Γιούστρα δήλωσε πως οι επιβάτες που δεν σκοτώθηκαν από την έκρηξη του πυραύλου, θα είχαν χάσει τις αισθήσεις τους από την ξαφνική αποσυμπίεση της καμπίνας του αεροπλάνου και την έλλειψη οξυγόνου στα 33.000 πόδια.

Το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα πως η Ουκρανία έπρεπε να είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων και πως οι 61 αεροπορικές εταιρείες που είχαν συνεχίσει τις υπερπτήσεις θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τον εν δυνάμει κίνδυνο.

Αναπαράσταση της κατάρριψης σε animation από το Ολλανδικό Γραφείο για την Ασφάλεια

Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζουν την ίδια στιγμή να αλληλοκατηγορούνται  καθώς πυραύλους Buk διαθέτουν αμφότεροι οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Η ουκρανική κυβέρνηση και χώρες της Δύσης δηλώνουν ότι ο πύραυλος έφθασε από τη Ρωσία και εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας. Η Μόσχα αντιτείνει ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από περιοχή που ήλεγχε ο ουκρανικός στρατός.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ έκανε λόγο μετά την παρουσίαση του πορίσματος για «επιχείρηση που σχεδίασαν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες» και χειρισμό των συστημάτων Buk αποκλειστικά από επαγγελματίες Ρώσους στρατιώτες. Κατά τον ίδιο «οι μεθυσμένοι αυτονομιστές» δεν θα μπορούσαν να χειριστούν τα πυραυλικά συστήματα.

Η Ρωσία χαρακτήρισε δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την έρευνα των Ολλανδών «προκατειλημμένη», κάνοντας λόγο για «εκτέλεση πολιτικών εντολών».

Ο Λευκός Οίκος από πλευράς του κάνει λόγο για έκθεση-ορόσημο επισημαίνοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν όλες τις προσπάθειες για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης και η εκτίμησή τους παραμένει αμετάβλητη -η πτήση MH17 καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους αέρος που εκτοξεύτηκε από ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές επικράτεια στην ανατολική Ουκρανία».

«Κεφαλή εξερράγη έξω από το αεροπλάνο στην αριστερή πλευρά του πιλοτηρίου. Η κεφαλή αυτή αντιστοιχεί στον τύπο της κεφαλής που φέρει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος Buk» δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου Τίμπε Γιούστρα κατά την παρουσίαση του πορίσματος στην στρατιωτική βάση Γκίλζε-Ρίγεν, όπου το πιλοτήριο και το τμήμα της business class του Boeing ανασυναρμολογήθηκαν από τα συντρίμμια που μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει αμφισβητήσει ότι χρησιμοποιήθηκε αυτός ο τύπος πυραύλου, επισήμανε ο ίδιος συμπληρώνοντας ότι στο πόρισμα δίνεται απάντηση σε μία προς μία τις ρωσικές ενστάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here