Ετοιμη να συνεργασθεί στο προσφυγικό η Τουρκία, με αντάλλαγμα ένταξη-βίζες

Το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας με την ΕΕ συνεχίζεται στην Αγκυρα, με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ. Η Αγκυρα θα αναλάβει δράση για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς Ευρώπη, αλλά ζητά και φαίνεται ότι έχει πάρει, επιτάχυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων και περισσότερες βίζες για Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στην Κωνσταντινούπολη,  υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένει επιτάχυνση στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ από την πλευρά της, σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, δήλωσε έτοιμη να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα και να επισπεύσει τη διαδικασία ένταξης. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να ανοίξει φέτος το κεφάλαιο 17 και να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες», δήλωσε.

Αν και το να μπει ένα φρένο στην παράνομη μετανάστευση είναι προτεραιότητα και για την Άγκυρα, σε κάθε περίπτωση, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι το βάρος της προσφυγικής κρίσης πρέπει να μοιραστεί δίκαια και τόνισε ότι μία λύση στο προσφυγικό είναι εφικτή μόνον εφόσον δοθεί λύση στον εμφύλιο της Συρίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύτηκε παράλληλα ότι η Γερμανία θα βοηθήσει στο να εκδίδονται πιο εύκολα βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, στηρίζοντας επί της ουσίας την πρότασης της ΕΕ προς την Τουρκία σχετικά με το «σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Επανερχόμενος στο ζήτημα της Συρία, ο τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε την ανάγκη μίας «ασφαλούς ζώνης» στη Βόρεια Συρία, προκειμένου να παραμείνουν οι Σύροι εντός της χώρας τους. Και εξέφρασε τις τουρκικές ανησυχίες ότι οι αεροπορικές επιδρομές γύρω από το Χαλέπι θα σηκώσουν νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here