Ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα σε φορολογικό-συντάξεις

Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. Εκεί θα περιέχονται τα φορολογικά μέτρα με τις ανακατατάξεις στο ΦΠΑ, η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιληφθούν και εμπροσθοβαρή μέτρα για το ασφαλιστικό όπως η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Η οριστικοποίηση των μέτρων αυτών αναμένεται να γίνει τις επόμενες ώρες, καθώς προέκυψαν ορισμένες αποκλίσεις στην οικονομική αποτίμηση τους. H ψήφισή τους θα γίνει έως αύριο, όπως προβλέπει η συμφωνία, με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα προωθείται:

  • Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων.
  • Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

  • Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος
  • Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
  • Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
  • Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
  • Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
  • Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here