Ετοιμάζεται «πακέτο μέτρων» για ένα νέο Ασφαλιστικό Σύστημα από το 2016 και μετά

Του ΝΑΣΟΥ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΥ

Σε ένα νέο -πλήρως αναμορφωμένο- Ασφαλιστικό αναμένεται να οδηγήσουν από το 2016 και μετά οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης, εφόσον την επόμενη εβδομάδα επιτευχθεί η ενδιάμεση συμφωνία με τους εταίρους δανειστές που θα δώσει μια «ανάσα ρευστότητας» για τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι αλλαγές στο Σύστημα Δημόσιας Ασφάλισης θα ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι και θα αποτελέσουν τμήμα της «μεγάλης συμφωνίας» την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να πετύχει με τους θεσμούς (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, διευθετώντας και το θέμα του δημόσιου χρέους.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, η εφαρμογή των παρεμβάσεων θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου του 2016 και, στο σύνολο τους, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά, σε βάθος πενταετίας.

Με βάση τις πρόσφατες τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, το ζήτημα του Ασφαλιστικού δεν θα αποτελέσει κομμάτι της ενδιάμεσης συμφωνίας η οποία, όπως όλα δείχνουν, συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη της επόμενος εβδομάδας. Επιβεβαιώνοντας τις αρχικές πληροφορίες του presspublica.gr (βλ.: Μετά την ενδιάμεση συμφωνία θα ανοίξει το Ασφαλιστικό) από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών διαφαίνεται ότι κυβέρνηση και εταίροι – δανειστές θα εξετάσουν όλα τα σενάρια για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος μέσα στους «θερμούς» μήνες του καλοκαιριού. Στόχος τους είναι να καταλήξουν στα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την πλήρη αναμόρφωση του Ασφαλιστικού μέχρι τα μέσα Αυγούστου, αφού το ζήτημα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει ένα από τα καίρια ζητήματα για την επίτευξη –ή μη- της «μεγάλης συμφωνίας» μέσω της οποίας θα διευθετηθεί οριστικά το θέμα του δημόσιου χρέους.

Το «πακέτο» των αλλαγών της νέας μεταρρύθμισης

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, καθώς και τις εκτιμήσεις νομικών, ειδικευμένων στο Ασφαλιστικό, από τη μεταρρύθμιση η οποία θα προωθηθεί στο Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης θα προκληθούν:

  • Σαρωτικές ενοποιήσεις ταμείων κύριας ασφάλισης. Όπως όλα δείχνουν, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε βάθος πενταετίας σε ένα ταμείο κύριας ασφάλισης – «μαμούθ» και σε ένα, αντίστοιχα, υπέρ – φορέα επικουρικής ασφάλισης,
  • Αμεσες καταργήσεις όσων διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν απομείνει (με πιθανό το ενδεχόμενο να «προστατευτούν» μόνο όσοι και όσες ήδη έχουν «ώριμα» συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δηλαδή έχουν καλύψει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και υπολείπονται 3 έως 5 έτη από το ηλικιακό όριο). Από τις μεταβολές θα επηρεαστούν τόσο οι μητέρες ανηλίκων, όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
  • Μεταβολές στο ανώτατο «πλαφόν» για τις υψηλές κύριες συντάξεις και, ενδεχομένως, τις επικουρικές (εκτιμάται ότι από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα για τις κύριες, θα μειωθεί περαιτέρω «προσεγγίζοντας» τα 2.500 ευρώ),
  • Αλλαγές στους τρόπους και τις πηγές που θα χρησιμοποιούνται για την επαρκή οικονομική στήριξη του Ασφαλιστικού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Εφόσον το «πακέτο» των αλλαγών συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους εταίρους – δανειστές, τότε στην ολοκλήρωση της, η επικείμενη μεταρρύθμιση θα έχει μεταλλάξει πλήρως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης σε σχέση με τα δεδομένα πάνω στα οποία αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε τα προηγούμενα 50 χρόνια. «Η αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη αφού από το 2016 και μετά οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος Ασφάλισης αυξάνονται και, σε συνδυασμό με το πρωτοφανές για χώρα αναπτυγμένη, σε περίοδο ειρήνης, ποσοστό ανεργίας, το “ταμείο θα είναι μείον”. Πολύ απλά, το Σύστημα θα καταρρεύσει εντός των αμέσως επόμενων ετών, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις» αναφέρει στο presspublica νομικός ειδικευμένος στο Ασφαλιστικό ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here