Εθνικό Συμβούλιο στη Κύπρο για τη πρόταση συνδιαχείρισης των φυσικών πόρων του Ακιντζί-Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις αν απορριφθεί η πρόταση

Εθνικό Συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κύπρου για την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, διαμηνύει πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι «το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκριπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η «ΕΔΝΚ» κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης».

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκριπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει “αδειοδότητηση” από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

Εθνικό Συμβούλιο στη Κύπρο

Σε ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται πως σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε στη Λεμεσό, τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Sergiy Illarionov, ο οποίος του επέδωσε την πρόταση που υπέβαλε προς τον ΓΓ των ΗΕ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, σε σχέση με τη συνδιαχείριση των φυσικών πόρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες όπως συγκληθεί το Συμβούλιο Αρχηγών στις 16 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Μουσταφά Ακιντζί υπέβαλε πρόταση για σύσταση Κοινής Επιτροπής Υδρογονανθράκων, η οποία θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα είναι υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, ενώ θα υπάρχει και συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή.

Σύμφωνα με την «προεδρία», η πρόταση στάλθηκε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μελέτη, με την τ/κ πλευρά να προτείνει κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών για συζήτησή της.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτησε την πρόταση Ακιντζί, σημειώνοντας ότι «στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού».

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα τις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη να τη στηρίξουν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here