ΕΤΑ: Ιδιος δρόμος με Καταλονία για ανεξαρτησία των Βάσκων

Η ΕΤΑ, η πρώην τρομοκρατική οργάνωση των Βάσκων της Ισπανίας, που κατέθεσε πριον μερικά χρόνιαν τα όπλα, κάλεσε τους Βάσκους να εξάγουν «διδάγματα» από την Καταλωνία και να «δρομολογήσουν» παρόμοια «διαδικασία» με το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Στο ίδιο μήνυμα γίνεται λόγος για χρήση «κοινωνικών και ειρηνικών μέσων» με στόχο τη «διεκδίκηση του δικαιώματος στην επιλογή».

Σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας GARA, η ΕΤΑ διαβεβαιώνει πως «δεν φιλοδοξεί να ελέγχει το παραμικρό» σε μία τέτοια διαδικασία, καθώς όπως τονίζει «έχουμε πλήρη συναίσθηση πως στον επερχόμενο πολιτικό κύκλο» η ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση «δεν θα είναι ο κύριος πρωταγωνιστής».

Η βασκική οργάνωση επισημαίνει στο κείμενο, που δημοσιεύεται επ’ ευκαιρία της Ημέρας του Στρατιώτη πως το ισπανικό κράτος «έχει ένα δομικό πρόβλημα», καθώς στο «οικονομικό κραχ ήλθε να προστεθεί η πολιτική, θεσμική, κοινωνική κι εδαφική κρίση», θεωρώντας συνάμα πως «οι ρωγμές του καθεστώτος του 1978 (που συνέταξε το σημερινό Σύνταγμα) γίνονται εμφανείς».

«Σήμερα, η διαδικασία για το καταλανικό δημοψήφισμα είναι η κύρια πραγματικότητα που μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευση του καθεστώτος», τονίζει η ΕΤΑ.

Για τη βασκική οργάνωση, η καταλανική διαδικασία θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως εάν «οι Καταλανοί πήραν έναν αυτονομιστικό δρόμο για να φθάσουν στη δημοκρατία», υπό προϋποθέσεις που προσφέρουν «ένα δίδαγμα στο «βασκικό κράτος»». Στο ίδιο κείμενο η ΕΤΑ μέμφεται το εθνικιστικό βασκικό κόμμα PNV ότι προσφέρει βοήθεια στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Ραχόι και θεωρεί «θλιβερό» που ο Βάσκος πρόεδρος Ίνιγο Ουρκούλιου τάσσεται «κατά του δημοψηφίσματος».

Πηγή: ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here